Vynikajúca chuť poctivej domácej omáčky z ktorej sa môžete tešiť až do zimy. My ju používame na prípravu mäska, do cestovín, k plnenej paprike a k mnohým ďalším jedlám, ktoré omáčka vynikajúco dochutí.
Potrebujeme:
3 kg paradajok
500 g papriky
300 g cibule
1 feferónku
4-5 strúčikov cesnaku
½ šálky rastlinného oleja (približne 120 ml)
½ šálky octu (približne 120 ml)
2 lyžice soli
1 lyžice cukru
Čierne korenie podľa chuti
Ďalšie korenie podľa chuti – bazalka, oregano, tymian…
Postup:
Paradajky umyjeme a nakrájame na polovice (Ak vám prekáža šupka, môžete paradajky ošúpať). Paradajky zomelieme v mlynčeku na mäso.
Cibuľu, očistenú papriku a feferónu (odstránime stopky aj semienka) tiež zomelieme v mlynčeku.
Pyré prelejeme do hrnca, pridáme pretlačený cesnak, soľ, cukor, olej a privedieme do varu. Pridáme ocot a dusíme 1 hodinu – nezabúdajte na miešanie, aby omáčka neprihorela. Počas varenie pridáme korenie a podľa chuti ďalšiu soľ alebo cukor.
Omáčku navrstvíme do sterilizovaných pohárov na zaváranie, pevne uzavrieme a obrátime, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.