Osviežujúce, rýchle a pripravené bez pečenia. Predstavujeme vám 17 vynikajúcich dezertov z maslových sušienok a výborných krémov. Sú jednoduché, ľahké a ako stvorené pre tých, ktorý preferujú rýchle dobroty bez námahy.
Najúžasnejšia čoko-torta
Rozmery formy sú 24-26 cm
Potrebujeme:
Základňa:
- 20 dkg maslových sušienok,
- 1-2 lyžice cukru,
- 5 dkg masla alebo margarínu,
- asi 1-1,5 dl kávy.
Do stredu:
- cca. 30 – 40 dkg maslových sušienok,
- 1 l mlieka,
- 3 ks čokoládového pudingu,
- cukor podľa chuti,
- 20 dkg masla alebo margarínu.
Top:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
- 2 dl smotany na šľahanie.
Postup:
Puding si uvaríme najskôr, keď vychladne, všľaháme doň maslo.
V teplej káve rozmiešame cukor, margarín a mleté sušienky. Túto hmotu navrstvíme do tortovej formy.
Teraz ideme na základ vrstviť sušienky. Krátko namočíme keksy v mlieku a vrstvíme dookola, puding slúži ako lepiaci materiál medzi jednotlivé rady sušienok. Zvyšný krém – ak vám ostane, použijeme na vrch torty. Nakoniec už len ušľahať smotanu na tuhú šľahačku a natrieť na vrch a po stranách torty. Šup do chladničky na jednu noc a zajtra máte úžasnú tortu, alebo pochúťku ku kávičke.
Vanilková lahôdka s jablkami
Potrebujeme ( na plech 24×24 cm):
asi 400 g sušienok maslových
1200 g jablka
7 lyžíc cukru (alebo podľa chuti)
1 vanilkový cukor
l 1yžičku škorice
Vanilkový krém:
750 ml mlieka
5 žĺtkov
100 g masla 82% tuku
6 lyžíc cukru (alebo podľa chuti)
5 lyžíc hl. múky
2 vrecúška vanilkového cukru
2 lyžičky vanilkovej esencie (môžete použiť vanilkovú pastu)
Postup:
Jablká umyjeme, ošúpeme a nastrúhame. Dáme do hrnca spolu so škoricou a vanilkovým cukrom. Necháme dusiť, kým sa neodparí väčšina tekutiny.
Žĺtky rozmiešame v troche mlieka, pridáme aj cukor a múku, zvyšok mlieka dáme variť na plameň. Keď zovrie, vmiešame žĺtkovú zmes a uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť a následne všľaháme maslo a vanilkovú arómu.
Formu vyložíme fóliou. Na dno uložíme sušienky a na sušienky jablká. Zarovnáme, uložíme ďalšiu vrstvu sušienok. Rovnomerne navrstvíme krém, uložíme vrstvu sušienok, zakryjeme fóliou a dáme do chladničky odležať na pár hodín.
Sušienky zmäknú a dezert sa vám doslova rozplýva na jazyku.
Zdravá lahôdka z kyslej smotany
Potrebujeme:
- 2 väčšie bal. celozrnných sušienok
- 2 + 2 banány
- 4 kivi
- 800 g kyslej smotany (16%)
- 200 g jemného tvarohu
- 3 lyžice medu – prípadne podľa chuti
- 200 g kvalitnejšej čokolády s vyšším obsahom kakaa
Postup:
Tvaroh vymiešame s kyslou smotanou, rozmixovanými banánmi a medom. Na tácku si uložíme vrstvu sušienok (základ 9 sušienok). Natrieme krémom, uložíme natenko nakrájané banány. Opäť vrstva sušienok, krém a nakrájané kivi, opäť sušienky krém a sušienky. Ak máte menej sušienok, tortu môžete urobiť len v troch vrstvách. Zvyšný krém môžeme použiť na boky a na vrch torty. Nakoniec posypeme strúhanou čokoládou a dozdobíme zvyšným ovocím.
Cappuccino smotanová torta
Potrebujeme:
280 g – čokoládové sušienky
Krém:
500 g – jemný tvarohový
250 g – kyslá smotana (s čo najvyšším obsahom tuku)
120 g – práškový cukor
20 g – vanilkový cukor
130 g – maslo
20 g – cappuccina (ja som použila čokoládové), prípadne kakao
Namáčanie:
Uvarená káva
Na vrch:
20 gramov – horká čokoláda s obsahom kakaa 50%
2 gramy – rastlinný olej / 1 lyžička
Postup:
Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do peny.
Tvaroh vyšľaháme s vanilkovým cukrom.
Pridáme cappuccino, smotanu a vymiešame. Nakoniec zmiešame s maslovou hmotou a vyšľaháme na jednotný krém.
Misu vymastíme trochou oleja a vyložíme fóliou. Na dno navrstvíme časť krému, na krém sušienky máčané v káve alebo cappuccine a takto pokračujeme až kým neminieme všetky prísady. Poslednú vrstvu tvoria sušenky.
Prikryjeme fóliou a dezert necháme v chladničke dobre stuhnúť, potom vyklopíme z formy.
Ozdobíme čokoládovou polevou (čokoláda rozpustená s olejom).
Prúžkovaná torta
Rýchla, skvelá a takmer bez práce. Vyskúšajte dezert plný krému z mlaslových sušienok.
Potrebujeme:
300 g čokoládových sušienok
360 g jemného tvarohu
350 g kyslej smotany
150 g práškového cukru
20 g želatíny v prášku
Rozpustenú čokoládu na polevu
Postup:
Želatínu necháme napučať v 50 ml studenej vody a potom zahriavením rozpustíme – nevaríme.
Tvaroh zmiešame s cukrom a smotanou tak, aby sme získali jednotný krém.
Rozpustenú želatínu vlejeme do tvarohového krému a prešľaháme mixérom, aby v kréme nevznikli hrudky.
Pozdĺžnu formu na pečenie vyložíme fóliou. Na dno uložíme sušienky a tie pokryjeme vrstvou krému. Pokračujeme v striedaní vrstiev krému a sušienok, kým nevyplníme celú formu (mali by sme mať 6 vrstiev sušienok).
Dezert vložíme do chladničky a necháme dostatočne stuhnúť. Potom vyklopíme na rovný povrch, prelejeme rozpustenou čokoládou a môžeme podávať.
Lenivá tvarohová torta
Táto pochúťka už skutočne nemôže mať výstižnejší názov. Lenivá znamená, že ju pripravíte s minimálnou námahou za niekoľko minúť. Navyše chutí vynikajúco a určite ju ocenia aj vaši hostia.
Potrebujeme:
250 g tvarohu – 1 kocku
250 g maslových sušienok
5 lyžíc kondezovaného mlieka
100 g čokolády
3 banány
Mlieko na namáčanie
Postup:
Kondenzované mlieko vyšľaháme s tvarohom dohladka. Sušienky na niekoľko sekúnd namočíme do mlieka a uložíme na pripravenú tácku.
Na sušienky navrstvíme časť krému a uložíme kolieska banánov. Pokračujeme ďalšou vrstvou sušienok, krému a banánov. Takto vrstvíme, kým neminieme všetky prísady. Vrch a okraje torty potrieme tvarohovým krémom a posypeme strúhanou čokoládou. Vložíme na 1 hodinu do chladničky a môžeme podávať.
Salko torta z kyslej smotany
Potrebujeme:
Kyslá smotana – 500 g
Kondenzované mlieko (Salko) – 300 g
Želatína – 1 sáčok
Voda – 150 ml
250 gramové sušienky
Na namáčanie:
Šťava z ovocia
Ďalej:
Zavárané mandarínky alebo broskyne scedené zo šťavy
Maslové sušienky alebo dlhé piškóty
Postup:
Kyslú smotanu vyšľaháme s kondenzovaným mliekom do jednotného krému.
Želatínu necháme napučať v troche vody a potom zahrievaním na plameni rozpustíme.
Formu s priemerom 24 cm vyložíme papierom na pečenie (aspoň okraje).
Sušienky krátko namočíme do ovocnej šťavy a uložíme na dno formy. Rozpustenú želatínu vmiešame do krému a časť navrstvíme na sušienky. Pokračujeme krémom, sušienkami, kúskami ovocia a takto vrstvíme.
Pokračujeme piškótami máčanými vo šťave a zvyškom krému. Vrch dozdobíme kúskami ovocia. Dáme vychladiť.
Luxusná torta z kyslej smotany – bez pečenia, za 20 minút
Potrebujeme:
základ:
300 g vanilkových sušienok rozdrvených
50 – 70 gramov cukru
2 lyžice kakaa
150 ml mlieka
100 – 150 gramov masla
krém:
600 g kyslej smotany
50 g cukru
1 bal.vanilkového cukru
80 g čokolády
80 gramov vlašských orechov
80 gramov rozdrvených sušienok alebo piškót
15 gramov želatíny + 50 ml vody
Postup:
Kakao, cukor a mlieko rozpustíme na plameni. Nalejeme k sušienkam a pridáme zmäknuté maslo. Vymiešame jednotnú masu, ktorú navrstvíme do formy vyloženej papierom. Vložíme do chladničky.
Na krém si želatínu necháme napučať v troche studenej vody. Smotanu vymiešame s cukrom. Čokoládu, orechy aj sušienky nasekáme na drobno. Želatínu rozpustíme v mikrovlne, alebo vo vodnom kúpeli a vmiešame do smotanovej zmesi. Vmiešame čokoládu, sušienky aj orechy. Premiešame a krém navrstvíme na kakaový základ. Uhladíme, vrch ozdobíme kakaom a dáme vychladiť.
Rýchly jahodový cheesecake v pohári
Famózny nepečený dezert z čerstvého tvarohu a šťavnatých jahôd. V letných horúčavách vás príjemne osvieži a čo je najlepšie – jeho príprava vám zaberie len niekoľko minút.
Potrebujeme:
500 g čerstvých jahôd
100 g maslových sušienok
2 polievkové lyžice (cca 28 gramov) rozpusteného masla
360 g tvarohu
1/2 šálky (125 ml) kyslej smotany
100 g cukru
1 šálka (250 ml) smotany na šľahanie
Listy čerstvej mäty na ozdobu
Postup:
Sušienky nalámeme na menšie kúsky, vložíme do mixéra a rozmixujeme (prípadne môžeme použiť plastové vrecko a sušienky rozdrviť dreveným valčekom). Sušienkovú drť zmiešame s lyžicou cukru a 2 lyžicami rozpusteného masla.
Tvaroh zmiešame so zvyšným cukrom a kyslou smotanou. V inej miske si vyšľaháme šľahačku a keď je správne tuhá, opatrne ju vmiešame do tvarohovej zmesi.
Pripravíme si čisté dezertné poháre. Vrstvíme sušienkovú zmes, krém a jahody. Dezert vložíme do na chvíľu do chladničky.
Pred podávaním ozdobíme lístkami čerstvej mäty.
Bleskový banánový dezert
Rýchlejší dezert by ste len ťažko hľadali. Vyskúšajte skvelý banánový dezert s lahodným krémom a čokoládovou polevou.
Potrebujeme:
300 g maslových sušienok
3 bal. vanilkového pudingu
8-9 lyžíc kryštálového cukru
1 liter mlieka
200 g masla
1 lyžičku vanilkovej arómy (môžeme nahradiť vanilkovým cukrom)
4 lyžice kyslej smotany
5 zrelých banánov
200 ml smotany na šľahanie 33%
Na vrch:
Čokoládová poleva, čerstvé ovocie,sušienková drť
Postup:
Formu na pečenie vymastíme maslom a sušienky nalámeme na menšie kúsky. Z mlieka, pudingových práškov a cukru uvaríme hustý puding. Puding necháme chvíľu vychladnúť a kým je ešte teplý, vmiešame doň maslo, vanilkovú arómu a kyslú smotanu.
Zo smotany ušľaháme šľahačku a tiež ju vmiešame do vanilkového krému.
½ krému navrstvíme do formy a uložíme naň kolieska banánov. Potom navrstvíme aj druhú polovicu krému a uhladíme. Na vrch navrstvíme čokoládovú polevu z masla a horkej čokolády. Necháme stuhnúť a môžeme podávať.
Druhý tip na prípravu je vyložiť formu maslovými sušienkami a zvyšné sušienky nalámať a vmiešať do krému. Namiesto polevy môžeme ozdobiť čerstvým ovocím, čokoládovou polevou, šľahačkou a sušienkovou drťou.
Rýchly koláč z keksov a fantastického krému
Vynikajúci dezert s jednoduchou a rýchlou prípravou. Ak mu chcete dodať skutočne luxusný vzhľad, použite na dávkovanie krému cukrárske vrecko. Výsledok je perfektný! :-)
Potrebujeme:
400 ml mlieka
1 vanilkový puding
2 vajcia
250 g kryštálového cukru
170 g masla
100 g práškového cukru
200 ml smotany na šľahanie 33%
48 ks maslových sušienok
Mlieko a rum podľa potreby
Postup:
350 ml mlieka prelejeme do hrnca a preložíme na plameň. Zvyšok mlieka rozmiešame s kryštálovým cukrom, pudingom a vajíčkami. Keď sa mlieko začne variť, zložíme ho z plameňa a pomaly doň vmiešame mliečno-pudingovú zmes. Potom opäť preložíme na plameň a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Puding necháme vychladnúť, ale občas premiešame, aby sa na povrchu nevytvorila koža.
Maslo ušľaháme s práškovým cukrom a postupne vmiešame do pudingu.
Formu na pečenie vyložíme sušienkami (na spodný rad 16 sušienok). Sušienky krátko namočíme v mlieku a pokvapkáme trochou rumu. Na sušienky navrstvíme časť krému (pre krajší vzhľad môžete použiť cukrárske vrecko), pokračujeme vrstvou máčaných sušienok, krémom, až kým neminieme všetky prísady. Poslednú vrstvu by mali tvoriť sušienky, na ktoré navrstvíme ušľahanú šľahačku a posypeme trochou kakaa alebo hoblinkami čokolády.
Koláč vložíme do chladničky stuhnúť a môžeme podávať.
Krupicovo-šľahačkové kocky
Vynikajúci zákusok z krupicového krému, šľahačky a maslových sušienok. Jeho prípravu zvládnete za neuveriteľných 15 minút.
Potrebujeme:
1 l mlieka
200 ml detskej krupice
150 ml kryštálového cukru
2 bal. vanilkového cukru
1 vajce
250 g masla
500 ml smotany na šľahanie 33%
Maslové sušienky
Na ozdobu:
Oriešky
Postup:
500 ml mlieka preložíme na plameň. Zvyšné mlieko zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, vajíčkom a krupicou. Keď mlieko v hrnci zovrie, pridáme zvyšné mlieko s krupicou a uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť. Keď krupicová hmota vychladne, všľaháme do nej maslo.
Zo smotany ušľaháme tuhú šľahačku (môžeme použiť aj stužovač, aby šľahačka lepšie držala tvar).
Formu na pečenie vyložíme maslovými sušienkami. Na sušienky navrstvíme krupicovú vrstvu, šľahačku a prikryjeme sušienkami. Potom opäť pokračujeme vrstvou krupice a poslednú vrstvu tvorí šľahačka.
Povrch zákusku posypeme hoblinkami čokolády, drvenými orieškami, alebo inou ozdobou podľa chuti.
Vložíme stuhnúť do chladničky a môžeme servírovať.
Bleskový dezert – namiesto keksov z obchodu
Rýchly dezert z dvojfarebného krupicového krému a maslových sušienok. Rýchla dobrota, na ktorej si pochutnáte.
Potrebujeme:
650 ml mlieka
100 g krupice
80 g kryštálového cukru
100 g masla
1 bal. vanilkového cukru
1 lyžicu kakového prášku
300 g maslových sušienok
Postup:
500 ml mlieka zmiešame s oboma druhmi cukru, maslom a preložíme na plameň. V zvyšnom mlieku rozmiešame krupicu. Keď mlieko zovrie, vmiešame doň mlieko s krupicou a za stáleho miešania varíme, kým zmes nezhustne. Potom hmotu rozdelíme na dve polovice a do jednej vmiešame kakao.
Formu na pečenie s vyššími okrajmi vyložíme sušienkami. Sušienky môžeme pokvapkať mliekom.
Na sušienky navrstvíme 1 časť krupicu (bez kakaa), uhladíme a pokryjeme sušienkami. Potom nasleduje kakaová vrstva a nakoniec opäť sušienky.
Zmes preložíme na chladné miesto a necháme stuhnúť.
Banánové pokušenie
Milujeme rýchle a fantastické dezerty. O to viac, ak ide o pochúťku, ktorú zvládnete bez pečenia, z dostupných ingrediencií. Nechajte sa pokúšať a doprajte si banánovú dobrotu, ktorá premení obyčajné popoludnie na sladký zážitok.
Potrebujeme:
300 g maslových sušienok (môžeme nahradiť detskými piškótami)
3 bal. vanilkového pudingu
8 lyžíc cukru
1 l mlieka
200 g masla
4 lyžice kyslej smotany
5 zrelých banánov
200 ml smotany na šľahanie (33%)
½ lyžičky vanilkovej arómy – voliteľné
Postup:
Z pudingových práškov, cukru a mlieka uvaríme hustý puding (môžeme pridať vanilkovú arómu). Uvarený puding zložíme z plameňa a vmiešame doň maslo a následne aj kyslú smotanu.
Sušienky rozlámeme na kúsky a vmiešame ich do pudingového krému. Formu na pečenie s vyššími okrajmi vymastíme maslom. Na dno navrstvíme pudingový krém, naň uložíme banány prekrojené priečne aj pozdĺžne na polovice.
Banány zalejeme zvyšným krémom a na vrch navrstvíme vyšľahanú šľahačku (pri šľahaní šľahačky môžeme použiť aj stužovač, aby šľahačka lepšie držala tvar). Vložíme do chladničky stuhnúť a môžeme podávať.
Zdravá ruská zmrzlina
Bez ruskej ruskej zmrzliny si mnohí z nás nevedia predstaviť letné mesiace. Vedeli ste však, že v prípade kupovanej dobroty ide v podstate o spojenie lacných tukov, cukru a konzervačných látok? Hľadali sme vás zdravšie alternatívy obľúbenej pochúťky a našli sme vynikajúci a jednoduchý recept obohatený o čerstvé ovocie a krémový jogurt. Osviežte sa zdravou zmrzlinou, ktorú si jednoducho a rýchlo vyrobíte u vás doma!
Potrebujeme:
2 balenia grahamových sušienok (prípadne môžeme použiť maslové sušienky)
¾ šálky mrazených jahôd
½ šálky banánu nakrájaného na menšie kúsky
1 šálku gréckeho jogurtu
1 šálku smotany na šľahanie
1 lyžičku vanilkového extraktu
Med
Postup:
Plech na pečenie s rozmermi 23×23 cm vystelieme alobalom tak, aby konce alobalu presahovali cez okraje plechu. Plech vyložíme sušienkami.
Do mixéra vložíme jahody, banán a rozmixujeme.
V miske vyšľaháme šľahačku a zmiešame ju s jogurtom, ovocnou zmesou a vanilkovým extraktom. Ak sa nám zmes zdá málo sladká, dochutíme ju medom.
Zmes nanesieme na sušienky, uhladíme a prikryjeme ďalšou vrstvou sušienok.
Plech vložíme do mrazničky na minimálne 4 hodiny.
Vyberieme z mrazničky rozdelíme na jednotlivé „zmrzliny“ a môžeme servírovať.
Bleskový mliečny dezert
Ak máte chuť na fantastický dezert, ktorý pripravíte takmer bez práce, práve ste ho našli. Predstavujeme vám luxusný dezert z maslových sušienok, smotany a sladkých banánov. Ozdobiť ho môžete podľa vlastnej chuti, my však odporúčame čokoládovú polevu, ktorá dotiahne výsledok do chutnej dokonalosti. :-)
Potrebujeme:
Maslové sušienky
Detské piškóty
5 zrelých banánov
3 bal. Smotany na šľahanie
150 ml mlieka
100-150 g práškového cukru
Čokoládovú polevu
Postup:
Formu na pečenie vyložíme piškótami, ktoré krátko namočíme do mlieka.
Smotanu ušľaháme na tuhú šľahačku. Banány nakrájame na drobné kúsky a vmiešame do šľahačky. Na piškóty navrstvíme ½ krému a uložíme vrstvu sušienok, ktoré tiež namočíme v mlieku. Na sušienky navrstvíme zvyšný krém a dezert vložíme stuhnúť do chladničky.