Ak máte doma 1 téglik kyslej smotany, toto skúste: 7 receptov na bezkonkurenčné trvanlivé pečivo, ktoré rýchlo pripravíte!

Vynikajúce recepty na trvanlivé pečivo z kyslej smotany.

Valčeky z kyslej smotany

Potrebujeme:

Na cesto:

250 g zmäknutého maska

200 ml kyslej smotany

320 g hladkej múky

Ďalej:

Ššipku soli, vanilku (voliteľné)

Na plnenie:

Zavárané čerešne, hustejšiu marmeládu, džem alebo slivkový lekvár

Práškový cukor na posypanie

Postup:

V miske zmiešame zmäknuté maslo, múku, vanilku, smotanu a soľ.

5780219a3c5220cdd046f43977aea3d6_view_l

Vypracujeme hladké cesto – nie príliš lepivé (výsledné cesto síce bude zľahka lepivé, avšak ak sa vám bude lepiť až príliš, pridajte ešte trochu múky).

Cesto zabalíme do fólie a vložíme na 15-20 minút do chladničky.

Cesto potom rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske na tenší plát. Ten rozdelíme na obdĺžniky a do stredu každého kúsku navrstvíme náplň. Zrolujeme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 15-20 minút. Upečené valčeky necháme vychladnúť, obalíme v práškovom cukre a môžeme podávať.

Sušienky z kyslej smotany

Potrebujeme:

150 g kyslej smotany

150 gramov hladkej múky

100 g zmäknutého masla

1 čajová lyžička prášku do pečiva

1 žĺtok

80 – 100 gramov krupicového cukru

Postup:

1. Zmiešajte smotanu so zmäknutým maslom.

2. Múku si preosejte a zmiešajte s práškom do pečiva.

3. Pridajte múku do krémovej zmesi a premiešajte. Potom si hmotu preložte na pracovnú dosku a vypracujte cesto. Cesto by malo byť mäkké a jemné. Ak sa vám zdá cesto riedke, pridajte 1 PL múky.

4. Vložte cesto do mikroténového vrecka a dajte zachladiť do chladničky na 40 minút.

5. Vyvaľkajte cesto na hrúbku cca 0.8 cm, potrite ho žĺtkom zmiešaným s trochou vody a posypte cukrom.

6. Ozdobným vykrajovačom rozrežte na sušienky a poukladajte ich na plech pokrytý papierom na pečenie. Pečte vo vyhratej rúre na 190 stupňov asi 10-15 minút.

Sušienky vám pri pečení mierne narastú. Vo vnútri majú konzistenciu trochu ako lístkové cesto. Môžete vyskúšať trochu experimentovať a spraviť ich s rôznou príchuťou.

Krehké rožteky z kyslej smotany

sendvičové bagely s náplňou

Potrebujeme

240 g hl. múky

100 g kyslej smotany

125 g masla alebo margarínu

Postup:

Maslo musí byť vopred dobre vychladené, prípadne ho na chvíľu môžete dať aj do mrazničky.

Nasypte múku do misky a premiešajte s kyslou smotanou a maslom, nastrúhanom na hrubom strúhadle.

Miešajte lyžičkou, aby ste získali mokrú drobivú zmes. Cesto na tieto rožteky sa nemieša. Všetky hrudky vyformujte do guličky, zabaľte do plastovej fólie a dajte do chladničky na 30 minút.

domáce bagely

Po vyhradenom čase si cesto rozdeľte na 4 časti. Každá sa rozvaľká do placky s hrúbkou asi 1 mm.

Rozdeľte placku na 12 trojuholníkov. Urobte na širšej časti malé rezy malé rezy a zrolujte kotúč. Cesto rolujte jemne, aby sa rožteky pekne zatvorili.

Čo sa týka náplne, tú použite podľa vašej chuti, prípadne môžete skúsiť jednu várku aj bez náplne.

recept na bagel

Dajte rožteky na pergamen a vložte ich do chladničky na 15 minút.

Pečieme bagety v predhriatej rúre na 190 stupňov po dobu asi 20 minút až do zlatohnedej.

chrumkavé bagely

Studené rožteky obalíme v práškovom  cukre.

bagely s džemom

Orechové koláčiky z kyslej smotany

Potrebujeme (na 30 – 35 kusov):

Všetky prísady cesta musia mať izbovú teplotu!

Na cesto:

1 malé vajíčko

70 g kyslej smotany / prírodného jogurtu

70 g kr. cukru (alebo podľa chuti)

100 g masla

45 ml slnečnicového oleja

40 g kukuričného škrobu (vďaka tomu sú sušienky jemné a ostanú krehké; ak nemáte, nahraďte  rovnakým množstvom múky);

asi 280 g hladkej múky

1 čajová lyžička prášku do pečiva

Štipka soli

1 bal. van. cukru

Náplň: 

2-3 jablká (400 – 500 g)

70 g vlašských orechov – zomletých alebo nadrobno nasekaných

2 lyžice cukru (alebo podľa potreby)

1 čajová lyžička mletej škorice (voliteľné)

Ďalej:

Práškový cukor – na posypanie

Postup:

Pripravte cesto:

Do ​​hlbokej misky vložte mäkké maslo, olej, cukor, vanilkový cukor, štipku soli, vajíčko a kyslú smotanu / jogurt. Vyšľahajte do hladka.

Postupne pridajte (v 2 krokoch) preosiatu múku s práškom do pečiva a kukuričným škrobom. Zamiešajte cesto vareškou alebo šľahačom (použite nástavce na cesto).

Vyformujte cesto do gule. Musí byť mäkké, homogénne a nelepivé.

Zabaľte do potravinovej fólie a dajte vychladiť na 30-60 minút.

Pripravte náplň: 

Nastrúhané jablká s cukrom na panvici necháme niekoľko minút dusiť, kým sa neodparí tekutina. Pridajte nasekané vlašské orechy a mletú škoricu. Varte ešte 1 minútu.

Potom nechajte vychladnúť.

Výsledné koláčiky:

Cesto rozvaľkáme na hrúbku 5 mm a vykrajujeme kolieska s priemerom 6 cm. Do stredu dajte lyžičku náplne a okraje zahnite cez náplň.  Na plechu vystlanom papierom na pečenie pečieme 10-15 minút pri teplote 170 stupňov.

Nechajte úplne vychladnúť, potom posypte práškovým cukrom a podávajte.

Čajové pečivo z kyslej smotany

Postup:

40 dkg hladkej múky
25 dkg Hery
15 dkg kyslej smotany (používam smotanu s čo najvyšším obsahom tuku, aby bola čo najviac krémová)
5 dkg práškového cukru

Ďalej:

vlašské orechy, vanilkový a práškový cukor podľa potreby
hladká múka na posypávanie

Postup:

Z  preosiatej múky, Hery, cukru a smotany vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a vložíme do chladničky asi na 1 hodinku stuhnúť. Pred rozvaľkaním cesto necháme trochu povoliť, inak sa vám nebude dať rozvaľkať. Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm a podľa vkusu vykrajujeme tvary. Cesto môžeme posypať orechmi, cukrom, alebo po upečení lepiť pomocou marmelády – ako keď pracujeme s klasickým lineckým cestom.

Vo vyhriatej rúre pri teplote 180 – 190 stupňov pečieme do ružova. Stačí naozaj len pár minút, nezabudnite koláčiky sledovať. Keď sú upečené, môžeme ich poprášiť zmesou práškového a vanilkového cukru, alebo mletej škorice. Koláčiky sú veľmi chutné a lahodné. Piekla som ich minulá rok a mali veľký úspech. Skladujte ich v uzatvárateľnej dóze, ideálne v chladničke, alebo chladnejšej komore. Vydržia naozaj dlho.

Taštičky z kyslej smotany

Potrebujeme:

450 g hladkej múky

1 téglik kyslej smotany (200g)

250 g zmäknutého masla

Ďalej potrebujeme: 1/2 lyžičky soli a náplň podľa chuti (tvaroh, lekvár, džem)

Postup:

Na pracovnej doske spracujeme hladké cesto z masla, smotany, múky a 1/2 lyžičky soli – podsypeme hladkou múkou a vyvaľkáme cca na hrúbku 0,5 cm.

Rozdelíme na štvorce, do stredu každého z nich dáme lyžicu plnky (marmelády dávajte radšej menej, aby pri pečení moc nevytekala – ak máte marmeládu príliš riedku, môžete ju zahustiť rozdrvenými piškótami).

Protiľahlé cípy dôkladne pritlačíme k sebe (môžeme zabezpečiť špáradlom), uložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme 25 minút na 180 stupňov . Ešte horúce pokvapkáme roztopeným maslom a rumom, aby pekne voňali, ale nie je to nutné, budú vám určite chutiť aj tak. Hotové a vychladnuté šatôčky poprášime práškovým cukrom.

Lenivý závin z kyslej smotany

Potrebujeme:

200 g hladkej múky

200 g polohrubej múky

125 g Hery

200 g kyslej smotany

Náplň (voliteľné):

Jablká škoricový cukor trocha strúhanky

Mak a cukor

Jablká a cukor

Tvaroh, cukor a hrozienka

vajíčko na potretie

Postup:

Múku, heru a kyslú smotanu zmiešame a vypracujeme do hladkého cesta, ktoré sa nelepí.

Rozdelíme na dve polovice, ktoré vyvaľkáme na tvar obdĺžnika.

Obdĺžnik naplníme ako klasický závin (trocha strúhanky, strúhané jablká, škoricový cukor – alebo maková, orechová či tvarohová náplň), zavinieme, potrieme vajíčkom a pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C dozlastita.

Najlepšie recepty na dnes