Vynikajúce recepty na trvanlivé pečivo z kyslej smotany.
Valčeky z kyslej smotany
Potrebujeme:
Na cesto:
250 g zmäknutého maska
200 ml kyslej smotany
320 g hladkej múky
Ďalej:
Ššipku soli, vanilku (voliteľné)
Na plnenie:
Zavárané čerešne, hustejšiu marmeládu, džem alebo slivkový lekvár
Práškový cukor na posypanie
Postup:
V miske zmiešame zmäknuté maslo, múku, vanilku, smotanu a soľ.
Vypracujeme hladké cesto – nie príliš lepivé (výsledné cesto síce bude zľahka lepivé, avšak ak sa vám bude lepiť až príliš, pridajte ešte trochu múky).
Cesto zabalíme do fólie a vložíme na 15-20 minút do chladničky.
Cesto potom rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske na tenší plát. Ten rozdelíme na obdĺžniky a do stredu každého kúsku navrstvíme náplň. Zrolujeme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 15-20 minút. Upečené valčeky necháme vychladnúť, obalíme v práškovom cukre a môžeme podávať.
Sušienky z kyslej smotany
Potrebujeme:
150 g kyslej smotany
150 gramov hladkej múky
100 g zmäknutého masla
1 čajová lyžička prášku do pečiva
1 žĺtok
80 – 100 gramov krupicového cukru
Postup:
1. Zmiešajte smotanu so zmäknutým maslom.
2. Múku si preosejte a zmiešajte s práškom do pečiva.
3. Pridajte múku do krémovej zmesi a premiešajte. Potom si hmotu preložte na pracovnú dosku a vypracujte cesto. Cesto by malo byť mäkké a jemné. Ak sa vám zdá cesto riedke, pridajte 1 PL múky.
4. Vložte cesto do mikroténového vrecka a dajte zachladiť do chladničky na 40 minút.
5. Vyvaľkajte cesto na hrúbku cca 0.8 cm, potrite ho žĺtkom zmiešaným s trochou vody a posypte cukrom.
6. Ozdobným vykrajovačom rozrežte na sušienky a poukladajte ich na plech pokrytý papierom na pečenie. Pečte vo vyhratej rúre na 190 stupňov asi 10-15 minút.
Sušienky vám pri pečení mierne narastú. Vo vnútri majú konzistenciu trochu ako lístkové cesto. Môžete vyskúšať trochu experimentovať a spraviť ich s rôznou príchuťou.
Krehké rožteky z kyslej smotany
Potrebujeme
240 g hl. múky
100 g kyslej smotany
125 g masla alebo margarínu
Postup:
Maslo musí byť vopred dobre vychladené, prípadne ho na chvíľu môžete dať aj do mrazničky.
Nasypte múku do misky a premiešajte s kyslou smotanou a maslom, nastrúhanom na hrubom strúhadle.
Miešajte lyžičkou, aby ste získali mokrú drobivú zmes. Cesto na tieto rožteky sa nemieša. Všetky hrudky vyformujte do guličky, zabaľte do plastovej fólie a dajte do chladničky na 30 minút.
Po vyhradenom čase si cesto rozdeľte na 4 časti. Každá sa rozvaľká do placky s hrúbkou asi 1 mm.
Rozdeľte placku na 12 trojuholníkov. Urobte na širšej časti malé rezy malé rezy a zrolujte kotúč. Cesto rolujte jemne, aby sa rožteky pekne zatvorili.
Čo sa týka náplne, tú použite podľa vašej chuti, prípadne môžete skúsiť jednu várku aj bez náplne.
Dajte rožteky na pergamen a vložte ich do chladničky na 15 minút.
Pečieme bagety v predhriatej rúre na 190 stupňov po dobu asi 20 minút až do zlatohnedej.
Studené rožteky obalíme v práškovom cukre.

Orechové koláčiky z kyslej smotany
Potrebujeme (na 30 – 35 kusov):
Všetky prísady cesta musia mať izbovú teplotu!
Na cesto:
1 malé vajíčko
70 g kyslej smotany / prírodného jogurtu
70 g kr. cukru (alebo podľa chuti)
100 g masla
45 ml slnečnicového oleja
40 g kukuričného škrobu (vďaka tomu sú sušienky jemné a ostanú krehké; ak nemáte, nahraďte rovnakým množstvom múky);
asi 280 g hladkej múky
1 čajová lyžička prášku do pečiva
Štipka soli
1 bal. van. cukru
Náplň:
2-3 jablká (400 – 500 g)
70 g vlašských orechov – zomletých alebo nadrobno nasekaných
2 lyžice cukru (alebo podľa potreby)
1 čajová lyžička mletej škorice (voliteľné)
Ďalej:
Práškový cukor – na posypanie
Postup:
Pripravte cesto:
Do hlbokej misky vložte mäkké maslo, olej, cukor, vanilkový cukor, štipku soli, vajíčko a kyslú smotanu / jogurt. Vyšľahajte do hladka.
Postupne pridajte (v 2 krokoch) preosiatu múku s práškom do pečiva a kukuričným škrobom. Zamiešajte cesto vareškou alebo šľahačom (použite nástavce na cesto).
Vyformujte cesto do gule. Musí byť mäkké, homogénne a nelepivé.
Zabaľte do potravinovej fólie a dajte vychladiť na 30-60 minút.
Pripravte náplň:
Nastrúhané jablká s cukrom na panvici necháme niekoľko minút dusiť, kým sa neodparí tekutina. Pridajte nasekané vlašské orechy a mletú škoricu. Varte ešte 1 minútu.
Potom nechajte vychladnúť.
Výsledné koláčiky:
Cesto rozvaľkáme na hrúbku 5 mm a vykrajujeme kolieska s priemerom 6 cm. Do stredu dajte lyžičku náplne a okraje zahnite cez náplň. Na plechu vystlanom papierom na pečenie pečieme 10-15 minút pri teplote 170 stupňov.
Nechajte úplne vychladnúť, potom posypte práškovým cukrom a podávajte.
Čajové pečivo z kyslej smotany
Postup:
40 dkg hladkej múky
25 dkg Hery
15 dkg kyslej smotany (používam smotanu s čo najvyšším obsahom tuku, aby bola čo najviac krémová)
5 dkg práškového cukru
Ďalej:
vlašské orechy, vanilkový a práškový cukor podľa potreby
hladká múka na posypávanie
Postup:
Z preosiatej múky, Hery, cukru a smotany vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a vložíme do chladničky asi na 1 hodinku stuhnúť. Pred rozvaľkaním cesto necháme trochu povoliť, inak sa vám nebude dať rozvaľkať. Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm a podľa vkusu vykrajujeme tvary. Cesto môžeme posypať orechmi, cukrom, alebo po upečení lepiť pomocou marmelády – ako keď pracujeme s klasickým lineckým cestom.
Vo vyhriatej rúre pri teplote 180 – 190 stupňov pečieme do ružova. Stačí naozaj len pár minút, nezabudnite koláčiky sledovať. Keď sú upečené, môžeme ich poprášiť zmesou práškového a vanilkového cukru, alebo mletej škorice. Koláčiky sú veľmi chutné a lahodné. Piekla som ich minulá rok a mali veľký úspech. Skladujte ich v uzatvárateľnej dóze, ideálne v chladničke, alebo chladnejšej komore. Vydržia naozaj dlho.
Taštičky z kyslej smotany
Potrebujeme:
450 g hladkej múky
1 téglik kyslej smotany (200g)
250 g zmäknutého masla
Ďalej potrebujeme: 1/2 lyžičky soli a náplň podľa chuti (tvaroh, lekvár, džem)
Postup:
Na pracovnej doske spracujeme hladké cesto z masla, smotany, múky a 1/2 lyžičky soli – podsypeme hladkou múkou a vyvaľkáme cca na hrúbku 0,5 cm.
Rozdelíme na štvorce, do stredu každého z nich dáme lyžicu plnky (marmelády dávajte radšej menej, aby pri pečení moc nevytekala – ak máte marmeládu príliš riedku, môžete ju zahustiť rozdrvenými piškótami).
Protiľahlé cípy dôkladne pritlačíme k sebe (môžeme zabezpečiť špáradlom), uložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme 25 minút na 180 stupňov . Ešte horúce pokvapkáme roztopeným maslom a rumom, aby pekne voňali, ale nie je to nutné, budú vám určite chutiť aj tak. Hotové a vychladnuté šatôčky poprášime práškovým cukrom.
Lenivý závin z kyslej smotany
Potrebujeme:
200 g hladkej múky
200 g polohrubej múky
125 g Hery
200 g kyslej smotany
Náplň (voliteľné):
Jablká škoricový cukor trocha strúhanky
Mak a cukor
Jablká a cukor
Tvaroh, cukor a hrozienka
vajíčko na potretie
Postup:
Múku, heru a kyslú smotanu zmiešame a vypracujeme do hladkého cesta, ktoré sa nelepí.
Rozdelíme na dve polovice, ktoré vyvaľkáme na tvar obdĺžnika.
Obdĺžnik naplníme ako klasický závin (trocha strúhanky, strúhané jablká, škoricový cukor – alebo maková, orechová či tvarohová náplň), zavinieme, potrieme vajíčkom a pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C dozlastita.