Tento šalát je nielen veľmi chutný, ale aj nesmierne zdravý.
Zaujímavé je, že chutí aj tým, ktorí červenú repu (cviklu) nemajú radi. priznám sa, že ani mne by nenapadlo, že surová môže chutiť takto dobre.
Šalátik robím ako prílohu k mäsu, alebo ako chutnú a zdravú večeru napríklad s celozrnným pečivom.
Základom šalátu sú len 3 prísady a v časoch viróz a chrípky je to aj vynikajúci spôsob, ako poraziť nástrahy počasia a zlepšiť si imunitu.
Účinky surovej cvikly na zdravie:
Podporuje obranyschopnosť
Posilňuje srdce a cievy
Znižuje vysoký cholesterol aj krvný tlak
Chráni telo a bunky pred voľnými radikálmi
Posilňuje vlasy a nechty
Podporuje funkciu pečene
Odkysľuje organizmus
Močopudná, podporuje obličky
Zlepšuje vyprázdňovanie
Podporuje tvorbu krvi
Zlepšuje pevnosť kože a kostí
Zmierňuje menštruačné bolesti
Pomáha unaveným očiam a zlepšuje zrak
Pomáha v boji proti alergiám a mykózam
Bojuje proti únave, aj chronickej únave
Prospieva vlasom, nechtom a pleti. Zabraňuje vzniku vrások a pokožke dodáva pružnosť.
Analgetický účinok – pôsobí proti bolesti,
Obsahuje súbor unikátnych stopových prvkov, ktoré v tejto kombinácií nikde inde nenájdeme ,
Bohatá na jód – dôležitá pri liečbe ochorení štítnej žľazy.
Okrem uvedených faktov je červená repa bohatá na vitamíny C a E, obsahuje železo, horčík, zinok a draslík.
Pre vysoký obsah kyseliny listovej je červená repa vynikajúca pre tehotné ženy – jej zloženie má priaznivý vplyv na bezchybný vývoj plodu.
Potrebujeme:
Surová červená repa (cvikla)
Mrkva
Jablká
Množstvo prísad v pomere 1: 1: 1.
Na dochutenie:
Citrón, med, troška olivového oleja a hŕstka orechov.
Postup:
Očistenú repu, mrkvu a jablká bez jadrovníkov nastrúhame, ihneď pokvapkáme citrónovou šťavou, olejom a premiešame.
Pokvapkáme medom a posypeme nasekanými jadrami vlašských orechov.
Je to chrumkavé, dobré a zdravé papanie – určite odporúčam vyskúšať.
Ďalšie recepty zo surovej červenej repy
Zdravá nátierka z červenej repy
Potrebujeme:
1 malá červená repa
200 g Lučiny
100 g strúhaného syra
3 strúčiky cesnaku
Soľ, korenie čierne mleté
Postup:
Surovú repu nastrúhame, pridáme Lučinu, nastrúhaný syr, pretlačený cesnak, soľ, korenie a všetko dôkladne zamiešame. Podávame s celozrnným pečivom.
Nevarený sirup z červenej repy
Potrebujeme (upravte dávku podľa toho, koľko máte cvikle):
3 kg cvikla ošúpaná
4 citróny (ak nemáte bio citróny, je dobré umyť ich octovou vodou, do receptu ide aj kôra)
3 l prevarenej vody – vychladnutej
3 – 5 bal. kyseliny citrónovej (ja som dala 3, ale v originál recepte je až 5 balíčkov, záleží aj množstva cukru, ktoré použijete)
2,5 kg krupicového cukru (v originály sa je sú až 4 kg cukru, ale to sa mi zdalo priveľa)
1 bal. konzervačného prípravku
1/2 fľaštičky vanilkovej arómy
Postup:
Citróny dobre umyjeme, cviklu nakrájame a všetko spolu zomelieme. Hmotu dáme do vandlíka a dobre premiešame – necháme 24 hodín odstáť a sem-tam premiešame.
Potom dobre scedíme a šťavu zmiešame s cukrom, kyselinou citrónovou, aj prípravok na konzervovanie a esenciu. Teraz treba miešať, kým sa cukor nerozpustí. Potom nalejme do sterilizovaných fliaš a skladujeme na chladnom mieste. Pridávame do vlažného čaju, limonád a výborný je aj do koláčov – spraví vám krásnu farbičku.
Nezabúdajte, že červená repa je naozaj silná potravina a dokáže znížiť krvný tlak. Osoby, ktoré nízkym tlakom trpia ju musia užívať s rozvahou. Rozhodne to s týmto super- liekom nepreháňajte, je najlepší v malých dávkach.
Repa na kórejský spôsob
Potrebujeme:
600 g surovej repy
4 strúčiky cesnaku
80 g rastlinného oleja
Na marinádu:
3 polievkové lyžice octu
1 lyžička cukru
0,5 lyžičky soli
1 lyžička koriandru
0,5 čajovej lyžičky čierneho korenia
Postup:
Najemno nakrájajte cesnak, repu umytú a ošúpanú nastrúhajte na strúhadle Na prípravu marinády premiešajte všetky prísady. Pridajte repu a cesnak do misky spolu s marinádou a premiešajte. Olej priveďte do varu a zalejte repu, premiešajte a nechajte šalát odstáť najmenej 3 hodiny.
Šalát na chudnutie a na prečistenie čriev
Potrebujeme:
¼ hlávky kapusty
550 g červenej repy
400 g mrkvy
1 jablko – voliteľné
2 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžice strúhaného chrenu
Postup:
Zeleninu očistíme a všetku nastrúhame na čo najjemnejšie. Môžeme pridať aj postrúhané jabĺčko. Nakoniec zalejeme zmesou citrónovej šťavy a chrenu – podľa chuti môžeme zálievku upraviť. Ja som ho jedla pár dní namiesto klasických príloh a kedže mi chutil, dala som si sem-tam aj na večeru s celozrnným pečivom. Mne sa to naozaj osvedčilo a asi za 3 týždne (a to som ho nejedela denne) boli 4 kilá dole a zatiaľ sa nevrátili. Ak chcete schudnú ešte o čosi viac a hlavne prečistiť črevá rýchlo, skúste aj tento nápoj: V hrnci zohrejeme ½ šálky vody, pridáme ½ lyžičky himalájskej soli a dobre premiešame. Potom pridáme 1 lyžičku závorovej šťavy, 2 lyžice citrónovej šťavy a ½ jablkovej šťavy. Premiešame a hneď vypijeme. Tento nápoj radšej pite keď ste doma – má skutočne rýchly čistiaci účinok.
Ruský šalát z červenej repy
Potrebujeme:
1 ks červenej repy (surovej)
kúsok zeleru
1 ks lahôdkovej cibuľky
1 kyslá smotana
1 syr Lučina v kocke (prípadne iný roztierateľný syr)
Soľ, korenie
1 lyžica octu balcamico octu
Postup:
Repu a zeler som nastrúhala nahrubo, pridala som nakrájanú cibuľku, kyslú smotanu, syr, trochu soli, korenie a ocot – premiešať, ochutnať a prípadne dochutiť. Šalát je naozaj výborný a dokonca sa zalizujú aj tí, ktorým repa inak nechutí. Dávame ho aj na chlebíčky!
Šalát zo surovej červenej repy
Tento jednoduchý a zdravý čerstvý šalát je pripravený v priebehu niekoľkých minút a je ideálnou prílohou k mastným a ťažkým jedlám, pretože výrazne zlepšuje trávenie.
Potrebujeme:
- červenú repa
- 10 dkg vlašské orechy
- tri strúčiky cesnaku
- mrkvu
- tri polievkové lyžice majonézy alebo bieleho jogurtu
Postup:
- Očistíme mrkvu a červenú repu a obe nastrúhame.
- Pridáme pretlačený cesnak a premiešame.
- Pridáme aj nasekané orechy.
- Nakoniec vmiešame aj majonézu.
Šalát s čerstvou červenou repou a jablkami
Tento zeleninovo-ovocný šalát je obzvlášť populárny medzi tými, ktorí chcú schudnúť a stravovať sa zdravo. Okrem toho je bohatý na vitamíny a sladko-kyslé jablko fantasticky dopĺňa typickú nasládlu chuť červenej repy.
Potrebujeme:
červenú repu
tri lyžičky citrónovej šťavy
dve stredne veľké jablká
jednu polievkovú lyžica medu
jednu lyžicu rastlinného oleja
zelené bylinky na dochutenie (petržlen, kôpor, bazalka)
Postup:
Ošúpeme červenú repu, jablko môžeme šúpať, alebo necháme aj so šupkou a oboje nastrúhame.
Pridáme med, citrónovú šťavou a nechám 10 minút marinovať.
Nakoniec pridáme olej a bylinky, mierne osolíme.
Šalát z čerstvej červenej repy a kapusty
Tento šalát je výborný ako antioxidant, odstraňuje toxíny z tela a chutí naozaj výborne.
Potrebujeme:
červenú repu
Hlávkovú kapustu 20 dkg
tri lyžice ľanového oleja
1 mrkvu
dve jablká
jednu lyžicu citrónovej šťavy
Postup:
Repu a mrkvu očistíme a nakrájame natenko.
Rovnako si najemno nakrájame aj kapustu.
Všetky druhy zeleniny zmiešame a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Nakoniec pridáme ľanový olej a dochutíme soľou.
Tento šalát pomáha zbaviť sa mnohých chorôb, ktoré súvisia s trávením. Ak vám červená repa nechutí, v tomto šaláte ju môžete nahradiť napríklad reďkovkami, takže šalát bude ešte šťavnatejší.
Šalát s čerstvou červenou repou a jogurtom
Pokiaľ konzumujete tento šalát pravidelne, váš metabolizmus sa výrazne zlepší a budete mať aj krajšiu pleť.
Potrebujeme:
15 dkg sušených sliviek
10 dkg orechov
Červenú repu
150 ml jogurtu
jedna polievková lyžica medu
Postup:
Ak sú slivky príliš vysušené, môžeme ich na chvíľu zaliať horúcou vodou.
Repu nakrájame a rovnako aj slivky, zmiešame.
Orechy popučíme na malé kúsky a pridáme sa do zmesi.
Nakoniec vmiešame med, jogurt a je to.
Tento šalát je jeden z najlepších spôsobov, ako si vychutnať červenú repu.
Šalát s čerstvou červenou repou a kozím syrom
Geniálny tip pre každého, kto má rád typickú chuť kozieho syra, ktorá skvele dopĺňa chuť červenej repy.
Potrebujeme:
dve menšie repy
dve mrkvy
tri strúčiky cesnaku
15 dkg kozieho syra (prípadne syru feta)
dve polievkové lyžice kyslej smotany
soľ, korenie a zelené bylinky
Postup:
Repu umyjeme a nastrúhame, rovnako aj mrkvu.
Repu a mrkvu si zmiešame v miske.
Pridáme aj pretlačený cesnak a opäť premiešame.
Šalát posypeme syrom.
Podávame s kyslou smotanou a ochutíme soľou a zelenými bylinkami.