Fantastický recept na domáce fánky podľa starého receptu, ktorý uverejnila používateľka siuuu na stránke Varecha.sk. Mala som možnosť ochutnať ich u mojej švagrinej a môžem povedať, že lepšie fánky som ešte nejedla.
Sú naozaj fantastické. Skúste a budete milo prekvapení.
Potrebujeme:
100 g hladkej múky
150 g polohrubej múky
2 žĺtky
1 vajce
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2 lyžice rumu
1/2 ks citrónu (šťava aj kôra)
50 g maslo
2 PL cukor práškový
štipka soľ
Na obaľovanie:
cukor práškový
vanilka
škorica mletá
Postup:
Všetky suroviny ona cesto zamiesime a vypracujeme hladké a lesklé cesto – ako uvádza autorka, cesto má byť o niečo mäkšie ako cesto na rezance.
Na pomúčenej podložke cesto vyvaľkáme úplne na tenko – zhruba 1/2 – 1 mm – je to dôležité, inak fánky nebudú mať také krásne bubliny.
Ak budú hrubšie, nenafúknu a nebudú také chrumkavé.
Olej na vyprážanie dobre zahrejeme a vyprážame. Tuk musí byť dobre rozpálený – keď vhodíte cesto, musí okolo speniť.
Vyprážanie trvá iba chvíľočku – sú to rádovo sekundy, možno 10-15 sekúnd z prvej strany a 5-7 sekúnd zo strany druhej.
Hotové fánky kladieme na vrstvu papierových utierok, aby odsali prebytočný tuk a ešte teplé obaľujeme v zmesi práškového cukru, vanilky a štipky mletej škorice, ktorá dodá fánkam vôňu.
Najlepšie sú ešte teplé.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)