Priateľ z Talianska mi ukázal, ako urobiť drahé prosciutto doma: Už si ho nikdy nekúpim v obchode!

Lahodné domáce prosciutto: Keď ho nakrájali na misu, všetkým sa zbiehali slinky!

Tento recept je od pána Víta a každý, kto toto domáce prosciutto ochutnal, si pochvaľoval.

 

 

Ale pozor, je potrebné držať sa inštrukcií a postupovať presne podľa receptu – najmä čo sa týka výberu mäsa.

Mäso musí byť vyššie (pretože počas sušenia stratí vodu) a musí to byť bravčová kotleta.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

S mäsom neexperimentujte, pretože pri inom výbere (napríklad panenke) môže byť mäso príliš slané!

Potrebujeme:

bravčové karé

 

 

2 kg soli

1 ČL nového korenia

2 PL sušeného cesnaku

3/4 ČL sušených borievok

 

 

2 ČL červenej papriky (môže byť pálivá, aj sladká – podľa chuti)

1 dcl portského vína

2 ČL farebného korenia

1 PL dusitanovej soliacej zmesi (praganda)

gázu

Ak máte radi menej slané, môžete 1/3 soli nahradiť cukrom.

Postup:

Do misky si nasypeme kilo soli a obalíme v nej celú kotletu zo všetkých strán.

 

 

Celé to zasypeme druhým kilom soli, misku zavrieme a odložíme na 2 dni do chladničky.

Potom si pripravíme koreninovú zmes. Zmiešame všetky koreniny a pomixujeme na prášok.

Pridáme portské a vymiešame takú stredne hustú kašu.

Mäso vyberieme z chladničky, umyjeme vlažnou vodou a osušíme.

 

 

Tesne predtým, ako ho potrieme koreninami, si do koreninovej zmesi primiešame 1 PL dusitanovej soliacej zmesi (kvôli zakonzervovaniu).

Dobre premiešame a celé mäso natrieme.

Takto natreté mäso zabalíme do gázy.

 

 

Keď máme gázu omotanú okolo celého mäsa, uvažieme a omotáme špagátikom, aby sme to mali za čo zavesiť.

Následne mäso zavesíme do dobre vetranej miestnosti s teplotou okolo 20 – 25 stupňov celzia.

 

 

Mäso necháme sušiť 10 – 14 dní. Hotovo!

Môžete ochutnať.

Prajeme dobrú chuť!

Kompletný videonávod

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes