Tento recept je od pána Víta a každý, kto toto domáce prosciutto ochutnal, si pochvaľoval.
Ale pozor, je potrebné držať sa inštrukcií a postupovať presne podľa receptu – najmä čo sa týka výberu mäsa.
Mäso musí byť vyššie (pretože počas sušenia stratí vodu) a musí to byť bravčová kotleta.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
S mäsom neexperimentujte, pretože pri inom výbere (napríklad panenke) môže byť mäso príliš slané!
Potrebujeme:
bravčové karé
2 kg soli
1 ČL nového korenia
2 PL sušeného cesnaku
3/4 ČL sušených borievok
2 ČL červenej papriky (môže byť pálivá, aj sladká – podľa chuti)
1 dcl portského vína
2 ČL farebného korenia
1 PL dusitanovej soliacej zmesi (praganda)
gázu
Ak máte radi menej slané, môžete 1/3 soli nahradiť cukrom.
Postup:
Do misky si nasypeme kilo soli a obalíme v nej celú kotletu zo všetkých strán.
Celé to zasypeme druhým kilom soli, misku zavrieme a odložíme na 2 dni do chladničky.
Potom si pripravíme koreninovú zmes. Zmiešame všetky koreniny a pomixujeme na prášok.
Pridáme portské a vymiešame takú stredne hustú kašu.
Mäso vyberieme z chladničky, umyjeme vlažnou vodou a osušíme.
Tesne predtým, ako ho potrieme koreninami, si do koreninovej zmesi primiešame 1 PL dusitanovej soliacej zmesi (kvôli zakonzervovaniu).
Dobre premiešame a celé mäso natrieme.
Takto natreté mäso zabalíme do gázy.
Keď máme gázu omotanú okolo celého mäsa, uvažieme a omotáme špagátikom, aby sme to mali za čo zavesiť.
Následne mäso zavesíme do dobre vetranej miestnosti s teplotou okolo 20 – 25 stupňov celzia.
Mäso necháme sušiť 10 – 14 dní. Hotovo!
Môžete ochutnať.
Prajeme dobrú chuť!
Kompletný videonávod