Fantastické koláčiky s orechovou náplňou – ideálne ku kávičke, alebo ako vynikajúce sladké pohostenie.
Potrebujeme (na 30 – 35 kusov):
Všetky prísady cesta musia mať izbovú teplotu!
Na cesto:
1 malé vajíčko
70 g kyslej smotany / prírodného jogurtu
70 g kr. cukru (alebo podľa chuti)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
100 g masla
45 ml slnečnicového oleja
40 g kukuričného škrobu (vďaka tomu sú sušienky jemné a ostanú krehké; ak nemáte, nahraďte rovnakým množstvom múky);
asi 280 g hladkej múky
1 čajová lyžička prášku do pečiva
Štipka soli
1 bal. van. cukru
Náplň:
2-3 jablká (400 – 500 g)
70 g vlašských orechov – zomletých alebo nadrobno nasekaných
2 lyžice cukru (alebo podľa potreby)
1 čajová lyžička mletej škorice (voliteľné)
Ďalej:
Práškový cukor – na posypanie
Postup:
Pripravte cesto:
Do hlbokej misky vložte mäkké maslo, olej, cukor, vanilkový cukor, štipku soli, vajíčko a kyslú smotanu / jogurt. Vyšľahajte do hladka.
Postupne pridajte (v 2 krokoch) preosiatu múku s práškom do pečiva a kukuričným škrobom. Zamiešajte cesto vareškou alebo šľahačom (použite nástavce na cesto).
Vyformujte cesto do gule. Musí byť mäkké, homogénne a nelepivé.
Zabaľte do potravinovej fólie a dajte vychladiť na 30-60 minút.
Pripravte náplň:
Nastrúhané jablká s cukrom na panvici necháme niekoľko minút dusiť, kým sa neodparí tekutina. Pridajte nasekané vlašské orechy a mletú škoricu. Varte ešte 1 minútu.
Potom nechajte vychladnúť.
Výsledné koláčiky:
Cesto rozvaľkáme na hrúbku 5 mm a vykrajujeme kolieska s priemerom 6 cm. Do stredu dajte lyžičku náplne a okraje zahnite cez náplň. Na plechu vystlanom papierom na pečenie pečieme 10-15 minút pri teplote 170 stupňov.
Nechajte úplne vychladnúť, potom posypte práškovým cukrom a podávajte.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)