Tento šalát máme u nás doma veľmi radi, je voňavý a plný vitamínov. Ak chcete skúsiť z menšej dávky, pokojne otestujte na začiatok len 1-2 poháre a sami uvidíte. Recept mám z Poľska od mojej tetušky, je to top recept z repy. Minulý rok sme spravili len pár pohárov a minuli sa hneď, tento rok som dala dávku, ktorá nám musí vydržať minimálne celý rok. :-)
Potrebujeme:
10 kg červená repa
Olej a jablčný ocot
Ďalej:
5 KL aníz
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
5 KL rasca
5 KL fenikel
1 malá hlávka cesnaku
10 PL chren
2 litre voda
1 liter ocot
100 g soľ
350 g cukor
Postup:
Červenú repu umyjeme, vložíme do sáčkov, ktoré sme si urobili z alobalu, pokvapkáme trochou oleja a jablčného octu.
Uzavrieme, dáme na pekáčik a podľa veľkosti pečieme až hodinu a pol na 170 ° C.
Zvlášť si uvaríme asi v pol litre vody aníz, rascu a fenikel a precedíme, aby sme mali čistý nálev. Uvaríme si octový nálev s cukrom a soľou a obidvomi nálevmi zalejeme postrúhanú repu. Všetko dobre premiešame a pridáme postrúhaný chren, pretlačený cesnak a znovu premiešame, necháme asi 15 minút postáť a plníme poháre. Sterilizujeme pri teplote do 90 st. 15-20 minút. Z tejto dávky mi vyšlo 12 pohárov 720 ml a 8 pohárov 350 ml.