Výborné, rýchle a zdravé polievky, ktoré viete rýchlo pripraviť a počas zimy vás nielen zahrejú, ale aj nabijú vitamínmi.
Brokolicová krémová
zdroj: femina.hu
Potrebujeme:
60 dkg zemiakov
0,5 hlávky brokolice
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
100 g strúhaného syra
2 dl smotany na šľahanie
3 plátky slaniny
3 lyžice oleja
1 kus cibule
1 kus bobkového listu
1 bujón zeleninový
Soľ, korenie, muškátový oriešok
Postup:
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na drobno.
Nakrájame si aj slaninku nadrobno a osmažíme na troche oleja dozlatista.
Nakrájanú cibuľu pokrájame a osmažíme vo zvyškom tuku, potom pridáme zemiaky a brokolicu nakrájnú na ružičky.
Zalejeme jedným a pol litrom vody, pridáme bujón. soľ, korenie, muškátový oriešok a bobkový list.
Varíme domäkka približne 20 minút.
Nakoniec pridáme do polievky smotanu, strúhaný syr a môžeme ešte rozmixovať – ak chcete mať v polievke kúsky zeleniny tak mixovanie môžete vynechať. Podávame s osmaženou slanikou.
Drožďová polievka
Potrebujeme:
1 cibuľa
200 g koreňovej zeleniny
1 kocka droždia
olej
Domáca vegeta
Na halušky:
1 vajce
Olej
Detská krupica
Postup:
V hrnci rozohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľku dosklovita.
Koreňovú zeleninu si očistíme a nakrájame na rezance alebo nastrúhame na hrubo na strúhadle.
Nastrúhanú zeleninu dáme na cibuľku, chvíľu restujeme, potom rozdrobíme droždie a za stáleho miešania necháme rozpustiť. Potom vlejeme 1,5 l vody a pridáme cca 2 lyžičky domácej vegety (podľa chuti).
Krátko povaríme, až je zelenina mäkká.
Do hrnčeka si rozbijeme 1 celé vajce, pridáme cca 1/2 lyžice oleja a za stáleho miešame pridávame detskú krupicu, až kým sa nám nevytvorí hustejšie cestíčko.
Pomocou lyžičky hádžeme (alebo prípadne cez haluškovač) do vriacej polievky. Necháme krátko povariť (cca 1-2 min.).
Na tanieroch môžeme ešte dochutiť a dozdobiť petržlenovou vňaťou.
Cesnaková polievka proti chrípke a zápalom
Potrebujeme:
1 hlávku cesnaku
6 zemiakov nakrájaných na kocky
1 lyžicu masla alebo oleja
1 lyžičku mletej rasce
Mojaránku
1 lyžicu vegety – ideálne domácej
2 lyžice múky
Petržlenovú vňať
Asi 1,5 l vývaru alebo obyčajnej vody s 2 kockami bujóny
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Ďalej:
2-3 krajce chleba nakrájaný na kocky
Strúhaný syr
Postup:
V hrnci roztopíme maslo a opražíme na ňom pretlačený cesnak.
Poprášime múkou, premiešame a zalejeme vodou s bujónom alebo vývarom.
Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme domäkka (čím viac necháte zemiaky rozvariť, tým bude polievka hustejšia).
Potom polievku zložíme z plameňa, dochutíme ju vegetou, rascou, majoránkou a soľou, pridáme petržlenovú vňať a všetko spolu rozmixujeme.
Chlieb nakrájame na kocky a na oleji dochrumkava opražíme.
Opečený chlieb dáme do každej porcie až tesne pred podávaním. Polievku môžeme servírovať aj vo vydlabanom bochníku a výborne chutí aj s pridaným strúhaným syrom.
Zemiaková polievka
Potrebujeme:
5 väčších zemiakov
½ lyžičky mletej rasce
1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
1/2 lyžičky sušenej majoránky
5 strúčiky cesnaku
dve lyžice rastlinného oleja
soľ a mleté čierne korenie na ochutenie
1,5 l vody
Postup:
Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky a varíme v osolenej vode.
Pridáme drvenú rascu, papriku, majoránku a olej. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme cesnak a ponorným mixérom všetko rozmixujeme.
Pred podávaním môžeme povrch posypať strúhaným údeným tofu.
Mrkvová so zázvorom na boľavé hrdlo
Potrebujeme pre 4 osoby:
4 kusy mrkva
1 smotana na varenie
1 domáci zeleninový bujón (ak nemáte použite namiesto vody zeleninový vývar)
1 kus zeleru
1 zemiak
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
2 lyžice oleja
2 kusy petržlenu
Kúsok petržlenu (koreň)
pažítka
soľ
1 koreň zázvoru
vodu
Postup:
Ošúpeme mrkvu, zeler, petržlen a zemiak, umyjeme a nakráme na menšie kúsky.
Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na troške oleja. Pridáme zeleninu. Zalejeme vodou a pridáme bujón, ochutíme soľou, korením.
Nakoniec pridáme nastrúhaný zázvor a cesnak.
Varíme 20 minút. Keď je zelenina mäkká, zložte polievku z ohňa.
Rozmixujte s mixérom, potom dajte späť na sporák a nalejte smotanu. Chvíľku povearíme, aby som sa trochu spojil. Pred podávaním posypeme nakrájanou cibuľou a petržlenom.
Ak máte radi krémové polievky, nenechajte si ujsť brokolica! Zdravá, intenzívna chuť a farba, ktoré si užijete.
Hŕstková polievka
Miešaná strukovina
1-2 strúčiky cesnaku
1 mrkva
1 petržlen
1 zemiak veľký
Soľ, korenie, mletá paprika
Polievku môžete pre deti nechať celkom bez zápražky, ale ak chcete zápražku:
Cibuľa
Olej
Hladká múka
Ďalej:
Majoránka, petržlenová vňať
Postup:
Vopred namočenú strukovinu, nakrájaný zemiak a mrkvu uvarime do polomäkka asi v litri zeleninového vývaru, pridáme koreniny a štipku soli.
Ak robíme zápražku, tak na oleji opražíme cibuľku, zaprášime hl.mukou,urobíme zápražku, pridáme červenú papriku a cesnak, chvíľočku popražíme (nie dlho,lebo to zhorkne), zalejeme vodou a rozmiešame, pridáme do polievky a dovaríme.
Nakoniec pridáme majoránku alebo vňať.
Šošovicová na kyslo
Potrebujeme:
250 g šošovice
voda
bobkový list
200 g zemiakov
soľ (štipka)
2,5 dl kyslej smotany (môže byť smotana na varenie)
30 g hladkej múky
ocot alebo citrónová šťava
Postup:
Prebranú umytú šošovicu uvaríme spolu s bobkovým listom.
Pred dovarením pridáme očistené zemiaky pokrájané na kocky, osolíme a dovaríme.
V smotane rozmiešame múku, prilejeme k uvarenej šošovici a spolu povaríme. Nakoniec podľa chuti okyslíme octom alebo citrónovou šťavou.
Rýchla bryndzová polievka
Potrebujeme:
zemiaky
bryndza
polohrubá múka
vajce 1 ks
mletá rasca
soľ na dochutenie
Postup:
Do vody dáme variť nakrájané zemiaky spolu s rascou. Vodu solíme len jemne, bryndza bude slaná.
Medzitým si pripravíme melenec – vajce zmiešame s múkou na tuhé cesto, z ktorého odštipkávame rukou malé guličky – trochu ich obalíme v múke, aby sa nepolepili.
Keď sa zemiaky začnú variť, pridáme melenec a varíme asi 15-20 min. do mäkka. Pridáme bryndzu, necháme roztopiť a môžeme podávať.
Do polievky môžeme zavariť aj drobné cestoviny.