1 Chrumkavá slávnostná rolka
Potrebujeme:
Mleté mäso – 1,5 kg
cibuľa – 2 ks
vajcia – 3 ks
Soľ
Čierne korenie
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Krupica – 3 – 4 polievkové lyžice
Bravčovú slanina surovú – 500 g
Cesnak – 5 strúčikov
Vrecko na pečenie
Postup:
Mleté mäso ochutíme, pridáme vajcia, nakrájanú cibuľku, krupicu a zamiešame. Slaninu narežeme na pláty a tie ešte nakrojíme. Následne ochutíme soľou a korením.
Nakrájanú ochutenú slaninu potrieme pretlačeným cesnakom. Na prvý plát slaniny navrstvíme náplň z mletého mäsa a prikryjeme druhým plátom slaniny.
Zaviažeme.
Teraz preložíme do vrecka na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúry na 200 stupňov, kým nie je povrch slaninky zlatistý. Skontrolujeme otvorením vrecka a podľa potreby môžeme nechať ešte zapiecť. Potom vrch mäska zaťažíme, aby mala výsledná rolka pekný tvar.
Video:
2. Recept
Potrebujeme:
Bravčová krkovica vcelku – 1,5 kg
Mleté mäso ochutené – 400 g
Syr plátkový – voliteľné
Na koreniacu zmes:
Soľ, mleté korenie, roztopená bravčová masť, mletá rasca, sladká paprika
Postup:
Z mäsa si postupným narezávaním vytvoríme veľký plát, ten naklepeme, posypeme soľou, korením, cesnakom, paprikou a rascou, pokvapkáme roztopenou masťou a votrieme túto koreniacu zmes do mäsa z oboch strán. Potom na mäso naukladáme plátky syra, na to rozotrieme rozmrazenú mäsovú fašírku.
Potom všetko zarolujeme, zafixujeme niekoľkokrát dookola špagátikom a pečieme asi 45 minút prikryté v pekáči na 180 stupňov, potom odklopíme veko a necháme ešte mierne zvrchu sfarbiť. Ak máte plátky slaninky, môžete do rolády použiť aj tú. Roláda sa dá robiť aj z iných druhov bravčového mäsa.
Najjemnejšia rolka z mletého mäsa – drží perfektne aj bez strúhanky
Potrebujeme:
500 g mletého mäsa
1 šľahačka
korenie (podľa ľubovôle)
soľ
Náplň (môžete zvoliť prísady podľa svojej chuti):
Vajcia uvarené natvrdo
Strúhaný syr
Zelené bylinky
plnotučná horčica
šunka…
Postup:
Mleté mäso okoreníme, zalejeme šľahačkou, premiešame a necháme aspoň hodinku odležať v chladničke. Takto upravené mäso nepotrebuje vôbec strúhanku, perfektne drží.
Potom si namočíme vlažnou vodou väčší igelitový sáčok, potravinovú fóliu alebo alobal a rozprestrieme na ňu mäsovú zmes. Tú môžeme potrieť horčicou, navrstvíme prísady podľa chuti – šunku, nastrúhané uvarené vajcia, syr… Uchopíme za konce fóliu a začneme stáčať do rolády. Ak si budeme ruky máčať vo vlažnej vode, bude sa nám lepšie pracovať.
Potom preložíme na plech a vo vyhriatej rúre pečieme na 180 stupňov cca 40 min. Potierame priebežne vodou, vďaka tomu roláda nepraskne. Pred dopečením môžete roládu posypať syrom.
Kapustová rolka
Potrebujeme:
1 hlávka kapusty
500 g mletého mäsa
1 cibuľa
100 g varenej ryže al-dente (polotvrdej)
2 stredne veľké paradajky
1 vajce
soľ a čierne korenie podľa chuti
olej
Postup:
1. Z kapusty odstráňte hlúb a dajte do hrnca s vriacou vodou, aby sa listy ľahko oddelili.
2. Mleté mäso zmiešajte s prevarenou ryžou, soľou a mletým čiernym korením.
3. Na papier na pečenie rozložte 4 väčšie listy kapusty tak, aby vytvorili jeden celok. Rovnomerne navrstvite 1/2 plnky.
4. Boky listov preložte a začnite opatrne rolovať. Pomôžte si papierom na pečenie (môžete použiť aj silikónovú podložku).
5. Cibuľu si nakrájajte na prúžky a rovnomerne rozložte na dno plechu.
6. Na cibuľu položte prvú roládu.
7. Postup opakujte a pripravte druhú rolku.
8. Medzi rolky poukladáme nakrájané paradajky.
9. Plech prikryte alobalom a pečte vo vyhriatej rúre pri 200 ° C asi 20 – 30 minút.
10. Upečená rolka je šťavnatá a voňavá. Chutí výborne teplá, ale aj na studeno. Podávajte s kyslou smotanou, ktorú môžete zmiešať s rôznymi bylinkami. Dobrú chuť.
Najjemnejšia roláda s kyslou smotanou
Potrebujeme:
1 kg mletého mäsa bravčového
Mlieko , cesnak
1 lyžičku ľubovolného korenia podľa chuti (môže byť provensálske, korenie na pečené mäso…)
1 lyžičku čierneho korenia
Na náplň:
Horčica (prípadne kečup)
Plátky mozzarelly alebo iného mäkkého syra (napr tavený syr)
Plátky šunky
Na vrch:
1 téglik Kyslá smotana
Postup:
Je dobré, aby mäsko odležalo, preto som si ho pripravila deň vopred. Jednoducho mleté mäsko zmiešame s trochou mlieka (asi 100 ml), korením, čiernym korením a cesnakom. Premiešame a dáme do chladu marinovať. Mäso solíme len minimálne.
Na druhý deň si mäso rozdelíme na dve polovice – mne sa najlepšie pracuje na stole. Mäsko vyformujeme na dva pláty a potrieme horčicou, uložíme plátky syra a šunky.
Opatrne začneme rolovať. Nevadí, ak sa to nepodarí dokonale, po dokončení potrhané miesta ľahko opravíte – hmota je veľmi tvárna.
Teraz dáme obe rolky na plech vystlaný papierom. Ja to robím tak, že plech si dám pod stôl a rolky jednoducho zošuchnem na plech. Podľa potreby ešte upravte priamo na plechu.
Teraz vrch potrieme kyslou smotanou – smotanou netreba šetriť, na roláde chutí výborne.
Šup do rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov asi 40 minút.