Tento koláč je zo starej knihy maďarských marhuľových receptov. Oplatí sa vyskúšať, je naozaj vynikajúci a môžete si ho vylepšiť presne podľa vašich predstáv. V pôvodnom recepte je namiesto prášku do pečiva uvedený vínny kameň a chýba citrón (ale odporúčam pridať ho, marhuliam pridá na chuti). Koláč je veľmi lahodný a svieži.
Potrebujeme:
Cesto:
250 g masla
1 šálka kr. cukru
3 šálky hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2 vajcia
Náplň:
1 kg marhúľ (v lete čerstvé, v zime zavárané)
0,2 šálky kr cukru
Citrónovú šťavu (ja pridávam ale v pôvodom recepte nie ej)
Na vrch:
25 g vychladeného masla
1 žĺtok
3 lyžice kr. cukru
Postup:
Vložte všetky ingrediencie na cesto preložte do misky a premiešajte mixérom.
Hmotu potom preložte na pomôčený stôl a rýchlo premieste, rozdeľte na dve časti a vložte do chladničky.
Umyte marhule, nakrájajte na kúsky. Pridajte 100 g kr cukru a citrónovú šťavu. Zmiešajte a nechajte odstáť.
Plech s rozmermi 22×27 cm vyložte papierom na pečenie, alebo vymastite maslom. 1 časť cesta vyklopíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a navrstvíme na plech – popicháme vidličkou.
V rúre vyhriatej na 200 stupňov pečieme 10-15 minút.
Marhuľovú hmotu môžeme nechať tak, ako je, ja zvyknem pridať aj rozdvených piškót, alebo 1 bal. Zlatého klasu, ale je len na vás, ako si náplň vylepšíte.
Náplň navrstvíme na predpečené cesto a na vrch navrstvíme zvyšné cesto. Potrieme vaječným žĺtkom, posypeme cukrom a na vrch rozložíme plátky masla.
Pri teplote 180 stupňov pečieme ešte 40 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: przepisy