Perfektný nápad na obľúbenú slovenskú pochúťku – šúľance. My ich máme najradšej na sladko, ale pokojne ich môžete podávať aj s tvarohom, orechmi, lekvárom…. . Ja milujem tie s maslom a makom. Cesto zo starých rožtekov je skutočne výborné!
Potrebujeme:
Na 4 porcie:
4-5 rožky
Mlieko
Polohrubá múka podľa potreby
Na vrch:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Rozpustené maslo, mletý mak, práškový cukor
Postup:
Rožky nakrájame na kolieska a zalejeme mliekom – stačí aby boli rožky mliekom nasiaknuté, nemusia v ňom plávať. Necháme chvíľu odpočívať (asi 15 minút), aby pečivo zmäklo.
Potom do zmesi postupne sypeme polohrubú múku. Ja to robím tak, že najskôr nasypeme od oka múku na mokré rožteky a spracujem rukami -potom postupne prisypávam a miesim, kým nevznikne jednotné cesto, ktoré sa nelepí, budete potrebovať približne 350 – 400 g múky. Ja do cesta pridávam aj štipku soli.
Cesto vyfotmovať do šúľkov a nakrájať a vyformovať na šúľance. potom uvaríme ako klasicky. Podávame s makom, orechmi, tvarohom…
Šúľance sú hotové, keď vyplávajú na povrch. Ja obaľujem v zmesi rozpusteného masla a ochuteného tvarohu. Je to mňamka.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Zuzka Jamrichová