Dnes sme si pre vás pripravili výber najlepších šalátov, v ktorých sa zachovalo maximálne množstvo užitočných látok. Sú ideálne pre každého, kto chce po sviatkoch dať do poriadku trávenie a zbaviť sa aj vianočných kíl. Jedzte chutne a zdravo!
Šalát z kapusty – na chudnutie a pre zdravie
Potrebujeme:
1 menšia biela kapusta – mladá
2 červené papriky
1 zelená paprika
pol zeleru
2 strúčiky cesnaku
soľ
korenie
olivový olej – kvalitný
ocot, kvapku medu a mletá rasca
Postup:
Kapusta umyte a nakrájajte na rezance do hlbokej misy.
Umyte papriky a zbavte ich všetkých semienok. Nakrájajte na tenké rezance. Nakrájajte tiež zeler a pretlačte cesnak.
Potom všetku zeleninu premiešame. Pokvapkáme octom a olejom, osolíme a okoreníme – môžeme pridať kvapku medu. Podľa potreby dochutíme.
Misu zakryte a pred podávaním nechajte minimálne 3 hodiny chladiť.
Ľahký šalát s kuracím mäsom
Zloženie:
rajčiny 1 ks
uhorka 1 ks
kuracie prsia 200 g
sójová omáčka – 1 polievková lyžica. lyžička
šalátové listy
cesnak 1 strúčik
soľ, korenie podľa chuti
olivový olej podľa chuti
Príprava:
Umyté kuracie prsia nakrájame na malé kúsky, osolíme, potrieme cesnakom a marinujeme v sójovej omáčke po dobu 20 minút.
Osmažíme kuracie prsia v panvici na najsilnejšom ohni na oboch stranách, kým sa nevytvorí zlatistá kôrka.
Listy šalátu umyjeme a usušíme. Môžete ich trochu ochutiť.
Uhorku nakrájame na polkruhy a dáme na listy šalátu.
Rajčiaky nakrájame a pridáme na šalát.
Ochutíme soľou, korením, olivovým olejom, rozmiešame a podávame na stôl.
Šalát quinoa
Potrebujeme :
1 šálka quinoa
2 polievkové lyžice vody
soľ
1 šálku nakrájanej červenej kapusty
1 šálku ošúpaných uvarených sójových bôbov
1 nakrájaná červená paprika
1/2 šálku strúhanej mrkvy
1 šálku nakrájanej uhorky
Ingrediencie na zálievku:
1/4 šálky sójovej omáčky
1 polievková lyžica sezamového oleja
1 polievková lyžica ryžového octu
2 polievkové lyžice nakrájanej zelenej cibuľky
1/4 lyžice nakrájaného koriandru
1 polievková lyžica sezamových semienok
1/4 lyžičky strúhaného zázvoru
štipka červenej papriky
soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Do hrnca s vodou dajte variť quinoa, osoľte a priveďte do varu. Po piatich minútach znížte teplotu a varte, až kým sa voda nevyparí.
Quinoau po uvarení dajte do misky, pridajte kapustu, sójové bôby, červenú papriku, mrkvu a uhorky.
Zmiešajte v malej miske sójovú omáčku, sezamový olej, ryžový ocot, cibuľku, koriander, sezam, zázvor a papriku.
Podľa chuti osoľte a okoreňte. Vylejte na šalát dresing a premiešajte.
Vitamínová bomba – mrkvový šalát s cesnakom
Potrebujeme:
4 ks mrkvy (šúpanej, nastrúhanej)
1/4 kapusty nakrájanej nadrobno
2 strúčiky cesnaku
4 ks vajec uvarených natvrdo
čierne mleté korenie, morskú soľ
1-2 lyžice kyslej smotany (10%)
Postup:
Vajcia nastrúhame a spojíme s mrkvou a pretlačeným cesnakom. Pridáme smotanu, korenie, soˇoľ a pár kvapiek citrónovej šťavy.
Šalát s paradajkami, mozzarellou, cícerom a pestom
Potrebujeme:
400 g cíceru
1/4 pohára pesto
1 pohár cherry paradajok
1/4 pohára nakrájanej mozzarelly
2 polievkové lyžice čerstvej nakrájanej bazalky
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
V malej miske zmiešajte cícer, pesto, paradajky a mozzarellu.
Jemne premiešajte. Pridajte soľ a korenie podľa chuti. Šalát ozdobte čerstvou bazalkou.
Grécky cestovinový šalát
Potrebujeme:
2 hrnčeky cestovín
2/3 hrnčeka nakrájanej červenej cibule
15 cherry paradajok
1 hrnček nakrájanej uhorky
3/4 hrnčeka nakrájaných olív
3/4 hrnčeka nakrájanej zelenej papriky
1 hrnček feta syru
Zálievka:
1/3 hrnčeka červeného vínneho octu
2 polievkové lyžičky šťavy z citróna
1,5 polievkovej lyžičky nasekaného cesnaku
1 lyžička cukru
2 lyžičky sušeného oregana
1/2 lyžice olivového oleja
Postup:
Uvaríme cestoviny, necháme vychladnúť. V malej miske premiešajte všetky ingrediencie na dresing a jemne ich premiešame, postupne prilievame olivový olej. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
Do misky s cestovinami pridáme červenú cibuľu, paradajky, uhorky, olivy, zelenú papriku a syr feta.
Všetko premiešame so zálievkou, misku uzavrieme a dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny ( najlepšie na noc).
Kapustový šalát s jogurtovo-horčicovou zálievkou
Potrebujeme:
1 hlávku kapusty (menšiu) (môžete dať pol na pol s červenou kapustou)
3 ks mkrvy
1 väčšiu červenú cibuľu
3 lyžice citrónovej šťavy
1 lyžičku majonézy
1 lyžičku medu
Biely jogurt – ja niekedy miniem pol téglika, inokedy celý, uvidíte sami, aký krémový chcete šalátik mať
Soľ, mletú rascu
Postup:
Zeleninu očistíme a nakrájame natenko – zvlášť cibuľku nakrájajte na čo najtenšie plátky. Nechajte 15 minút odležať a potom pokvapkajte citrónovou šťavou. Zmiešajte jogurt s majonézou, horčicou, medom, soľou a koreninami. Necháme aspoň na 30 minút odležať v chladničke a môžeme podávať. Šalát počas prípravy ochutnávame, dolaďte si hot ak, aby vám ulahodil. :-)
Fialový šalát
Potrebujeme:
1 pohár tekvicových semienok
1 červená kapusta (približne 1 kg)
1 pohár nakrájaných sušených fíg
500 g mrkvy
1 pohár nakrájanej petržlenovej vňate a mäty
Zálievka:
3 polievkové lyžice olivového oleja
3 polievkové lyžice citrónovej šťavy + kôry
1 polievková lyžica medu alebo javorového sirupu
1 pretlačený strúčik cesnaku
1 čajová lyžička mletej škorice
2 čajové lyžičky mletej rasce
morskej soli podľa chuti
Postup:
Zmiešajte všetky prísady na dresing a nechajte odstáť. Kapustu posekajte na jemno do veľkej misy. Nakrájajte mrkvu, figy, mätu a petržlen a pridajte do kapusty.
Na ohriatej panvici mierne opražte tekvicové semienka.
Do misky so zeleninou pridajte hotovú omáčku a semienka, všetko dôkladne premiešajte a podľa chuti osoľte.
Ľahký kapustový šalátik

Potrebujeme:
1 kg zemiakov uvarených v šupke, ošúpaných a pretlačených
1 jablko ošúpané a postrúhané
1 ks zeleru
1 ks petržlenu
1 plechovku sterilizovaného hrášku a mrkvy (prípadne môžete použiť mrazenú a uvarenú zelenniu)
4 ks kyslých uhoriek nakráajných na kúsky
1 lyžicu citrónovej šťavy
2 kelímky nízkotučného jogurtu
2 lyžičky olivového oleja
½ cibuľky
Soľ a mleté čierne korenie
Voliteľné: pár vlašských orechov
Postup:
Zemiaky uvaríme spolu s očisteným zelerom a petržlenom. Potom všetku zeleninu pretlačíme cez pratláčadlo na zemiaky. Cibuľku krátko orestujeme na suchej panvici, pridala som k zemiakom a zelenine. Potom pridáme aj hrášok, mrkvu, uhorky a dobre premiešame. Jogurt si zmiešame s olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou, korením a vmiešame do šalátu. Podávame s mäskom, alebo napríklad doň vmiešajte diétnu šunku a máte super večeru. Ja do šalátu zvyknem vmiešať aj jedno postrúhané jabĺčko a pár vlašských orechov. Získa ešte lepšiu chuť.
Šalát s melónom, kuracím mäsom a balsamicom
Potrebujeme:
1 pohár balsamica
450 g kuracích pŕs
3 čajové lyžičky univerzálneho korenia
1 polievková lyžica olivového oleja
4 hrnčeky posekaného šalátu
2 hrnčeky nakrájaného melóna na kocky
1/2 hrnčeka plesnivého syra
1/4 hrnčeka drvených mandlí
Postup :
Nalejte balzamiko do malej panvice a priveďte do varu.
Varte 15-20 minút na miernom ohni, kým ocot nezhustne.
Nakrájajte kuracinu, okoreňte a posypte olivovým olejom.
Mäso pridajte k balzamiku, varte až kým nezružovie a povyberajte ho. Hotovú kuracinu zmiešajte s ostatnými ingredienciami a pokvapkajte balzamikom.
Nemecký uhorkový šalát
Potrebujeme:
1 väčšiu šalátovú uhorku
1 veľkú rajčinu
½ cibule
Na zálievku:
½ šálky bieleho jogurt (obsah tuku okolo 3%)
½ – ¾ lyžice najemno nasekenáho čerstvého kôpru
Citrónovú šťavu
Štipku soli a čierneho korenia
Kvapku medu (voliteľné)
Postup:
Uhorku ošúpeme a nakrájame na kolieska, rovnako nakrájame aj rajčinu a cibuľu. V miske zmiešame jogurt s kôprom, citrónovou šťavou, korením a soľou. Zálievku jednoducho zmiešame so zeleninou a necháme chvíľu odležať v chladničke. Môžeme doladiť kvapkou medu.
Šalát s tekvicou hokaido
Potrebujeme:
3 šálky najemno nakrájanej kapusty
1 šálka opečených nakrájaných plátkov tekvice hokaido
1/4 šálky plesnivého syra niva
1/4 šálky semien granátového jablka
Zálievka:
2 polievkové lyžice olivového oleja
1,5 polievkovej lyžice jablčného octu
2 čajové lyžičky červeného vínneho octu
1 čajová lyžička dijonskej horčice
1 čajová lyžička medu
Postup:
V nádobe zmiešajte všetky ingrediencie na dresing a dobre premiešajte.
Zmiešame kapustu, tekvicu a syr spolu s dresingom. Šalát dozdobíme granátovým jablkom.
Výborný šalát s kuracím mäsom
Potrebujeme:
450 g uvareného kuracieho mäsa (varíme v slanej vode 20 min.)
350 g mrkvy
3 vajcia uvarené natvrdo
2 čerstvé uhorky nakrájané nadrobno
70 – 100 g najemno nastrúhaného syra
Majonézu zmiešanú s jogurtom alebo kyslou smotanou (1:1)
1 lyžicu horčice
Soľ, čierne korenie, bylinky podľa chuti
Postup:
Uvarené kuracie mäso nakrájame a preložíme do väčšej misy. Pridáme nakrájané alebo nastrúhané vajcia, strúhanú mrkvu, uhorky, syr a nakoniec zálievku z majonézy, horčice a jogurtu. Dochutíme a môžeme ihneď podávať.
Šalát s tuniakom a kokosovým mliekom
Potrebujeme:
500 g nakrájaného tuniaka
šťava z 8 limetiek
1/2 lyžičky soli
1 paradajka
1 nakrájaná zelená paprika
1 očistená nakrájaná uhorka
1 strúhaná mrkva
1 nakrájaná červená cibuľa
1 hrnček kokosového mlieka
2 strúčiky cesnaku
štipka zázvoru
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Tuniaka zmiešajte v miske s trochou limetkovej šťavy.
Posoľte a dôkladne premiešajte.
Nechajte odstáť v chladničke 10-12 minút.
Zatiaľ zmiešajte paradajky, papriku, uhorky, mrkvu, cibuľu, cesnak a zázvor v samostatnej miske. Pridajte tuniaka a premiešajte so zvyškom limetkovej šťavy.
Pridajte kokosové mlieko a dobre premiešajte.
Šalát s reďkovkou a vajíčkom
Potrebujeme:
400 gramov reďkovky
1 uhorka
1 zväzok kôpru
1 vajíčko
100 g kyslej smotany
čierne korenie a soľ podľa chuti
Postup:
Uvarené vajíčko nakrájame nadrobno. Reďkovku, uhorku a kôpor zmiešame s vajcom. Dochutíme korením a soľou. Šalát na záver premiešajte s kyslou smotanou.
Šalát s avokádom
Potrebujeme:
2 šálky čerstvej rukoly
1/2 nakrájaného avokáda bez semien
3 plátky mozzarelly
čerstvé listy bazalky
1 polievková lyžica olivového oleja
1,5 lyžičky balsamika
štipku cukru alebo lyžičku medu
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Mozzarellu a rukolou spolu s avokádom zmiešame v miske.
Posypeme listami bazalky. V malej miske zmiešame olivový olej s balzamikom, pridáme cukor alebo med, soľ a korenie.
Zmiešame šalát s dresingom.
Šalát s údenou makrelou
Potrebujeme:
300 g plátkov filé makrely
veľký zväzok rukoly
1 nakrájaná uhorka
1 červenú cibuľu nakrájaná na kolieska
1 polievková lyžica olivového oleja
1 lyžička jablkového octu
1 lyžička horčičných semienok
soľ na dochutenie
Postup:
Zmiešajte olivový olej a jablčný ocot s rukolou, cibuľou a uhorkami.
Dochuťte a na to pridajte veľké nakrájané filé.
Ako môžete vidieť, na plnohodnotnú zdravú stravu stačí vynaložiť minimálne úsilie aby ste dosiahli maximálny úžitok. Zdieľajte náš výber lahodných zeleninových šalátov so svojimi priateľmi a skúste si niečo spoločne pripraviť.