vynikajúce recepty z 1 misy, ktoré viete rýchlo pripraviť kedykoľvek potrebujete. Každý jeden sa oplatí vyskúšať!
Fit kuracie rezne so zemiakmi a cibuľou
Potrebujeme:
600 g kuracie rezne (nakrájané na tenké plátky)
700 g zemiaky (stredná veľkosť)
2 cibule
Hladká múka
Strúhanka
Olivový olej
Rozmarín a soľ
Postup:
Zemiaky dáme variť na 15 minút do posolenej vody. Plátky kuracieho mäsa osolíme, najskôr obalíme v múke a potom v strúhanke.
Predvarené zemiaky ošúpeme a nakrájame, dáme ich do misy a pridáme nakrájanú cibuľu. Do misky pridáme aj soľ, olej, strúhanku, rozmarín a dobre premiešame.
Kuracie prsia uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pridáme zemiaky a cibuľu, môžeme ešte pokvapkať olivovým olejom.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri trepote 180 ° asi 25/30 minút. Mäso môžete počas pečenia otočiť, ale nie je to nutné.
Zepekané šunkové rolky
Potrebujeme:
500 g mletého mäska (môžete si namlieť doma a ochutiť soľou a korením, alebo kúpiť už ochutené mäsko)
7-10 plátkov šunky
150 g syra (nastrúhaného, prípadne môžete použiť aj viac syra)
250 ml smotany na šľahanie 31%
3-4 lyžice kečupu (môžete použiť sladký aj jemne pikantný)
Bazalka, oregano alebo iné korenie podľa chuti
Postup:
V pôvodnom recepte je napísané kupované ochutené mleté mäsko – ja si meliem doma z bravčového pliecka a ochucujem len soľou a korením.
Rolky a guličky vyložíme do zapekacej misy, posypeme strúhaným syrom a zalejeme šľahačkou zmiešanou s kečupom a korením (môžeme trošku aj osoliť).
Misu dáme do rúry na asi 200 ° C a pečieme 30-40 min.
Prekladaná fašírková misa
Potrebujeme:
800 g mletého mäsa
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
3 väčšie zemiaky, 1 väčšiu paradajku, 1 červené cibuľu
Soľ, čierne korenie majoránku, sušenú petržlenovú vňať
2 lyžice strúhanky
100 ml oleja
50 ml vody
Postup:
Cibuľku nakrájame nadrobno, cesnak pretlačíme a pridáme k mäsu. Primiešame aj strúhanku, soľ a koreniny. Odložíme bokom, kým nepripravíme ostatné prísady.
Zemiaky a cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska. Rovnako nakrájame aj paradajku.
Rúru nastavíme na 200 stupňov.
Vodu zmiešame s olejom a túto zmes použijeme na podlievanie (časť nalejeme do misy a zvyšok si necháme na pridávanie neskôr).
Do misy najskôr ukladáme fašírky, ktoré formujeme z mäsovej zmesi mokrými rukami.
Medzi fašírky ukladáme zemiaky, cibuľu a kolieska paradajky. Prikryjeme alobalom a vložíme do rúry na 30 minút. Potom odstránime alobal a pečieme ešte 30 minút.
Ak chcete omáčku. Zmiešajte trochu vody so smotanou a strúhaným syrom. Zmes navrstvíte na mäsovú zmes približne 15 minút pred dopečením. Podľa potreby počas pečenia podlievame.
Karfiol zapečený s omáčkou
Potrebujeme:
Karfiol – 1 ks. (stredne veľký)
Kyslá smotana – 2 lyžice
Majonéza – 2 lyžice
Horčica – 1 lyžička
Syry – 100 g
Vajcia – 2 ks
Mletý čierny korenie
Soľ
Moja forma je 20×30 cm
Voliteľné (1-2 strúčiky cesnaku)
Postup:
Karfiol rozoberieme na menšie ružičky a dáme predvariť do vody – varíme domäkka, ale nie tak, aby sa karfiol celkom rozvaril.
Medzitým si v miske zmiešame prísady na zálievku. V miske rozmiešame vajcia, pridáme smotanu, majonézu, horčicu, ochutíme soľou, korením, rozmiešame. Ak chcete, môžete do zmesi pridať aj pretlačený cesnak.
Karfiol navrstvíme do zapekacej misy a zalejeme zálievkou. Posypeme syrom a pri teplote 180 stupňov dáme zapiecť na 15-20 minút. To je všetko, vynikajúca príloha, alebo chutná večera či obed je na svete.
Karfiol zapečený so šunkou a syrom
Potrebujeme:
1 ks karfiol
1 strúčik cesnak
2 lyžice maslo
2 lyžice nasakaná petržlenová vňať
250 g šunka
3 ks vajcia
100 ml mlieka
100 g tavený syr (Karička, veselá krava, …)
100 g gouda syr
korenie
soľ
muškátový oriešok
Postup:
Karfiol si uvaríme v osolenej vode do polomäkka.
Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov, pripravíme si formu na pečenie, ktorú si vymažeme olejom alebo maslom.
Uvarený karfiol si nakrájame na malé kúsky.
Na masle si osmažíme cesnak, pridáme karfiol, nasekanú petržlenovú vňať a dochutíme korením, soľou a muškátovým orieškom.
Takto pripravený karfiol si navrstvíme do zapekacej formy.
Šunku si nakrájame na prúžky, pridáme rozšľahané vajíčka s mliekom a tavený syr – dôkladne spojíme. Pripravenú zmes nalejeme na karfiol, posypeme strúhaným syrom gouda.
Vrstvený bravčový kastról
Potrebujeme:
cca 1,5 kg bravčového mäsa
Na marinádu:
100 ml olivového oleja
50-70 ml svetlého piva
Gyros korenie
Citrónovú šťavu – asi 1-2 lyžice
1 lyžicu medu
Na oblohu:
1,5 -2 kg zemiakov nakrájaných na plátky
Korenie na pečené zemiaky
1 veľkú červenú cibuľu
1 veľkú žltú cibuľu
2 veľké paradajky
100 g slaniny
1 hlávku cesnaku
Na omáčku:
1 téglik kyslej smotany (cca 200 g)
Štvorfarebné korenie
Soľ
Ďalej voliteľné: sladká paprika, chilli, bazalka, akékoľvek iné koreniny, bylinky…
Postup:
Mäso trochu naklepeme pod igelitom. Potom ochutíme soľou a gyros korením. V miske zmiešame olivový olej, pivo, med, citrónovú šťavu a do tejto marinády vložíme mäso. Necháme marinovať aspoň 2 hodiny – ideálne cez noc.
Pripravíme si hlboký plech. Zemiaky umyjeme, nakrájame na plátky a 1/2 uložíme na spodok plechu. Posypeme korením na pečenie zemiakov, soľou, prípadne obľúbenými koreninami. Na zemiaky uložíme plátky žltej a červenej cibule.
Teraz uložíme ½ mäsa. Na mäso opäť uložíme vrstvu zemiakov, ochutíme a pridáme kúsky slaninky a očistené cesnakové strúčiky.
Pokračujeme zvyškom cibuľky a zvyšnými kúskami mäska.
Teraz plech zakryjeme alobalom.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 50-60 minút.
V miske zmiešame všetky prísady na omáčku a uplynutí tohto času, uložíme plátky paradajky a nanesieme na povrch omáčku.
Vložíme bez alobalu späť do rúry a necháme zapiecť dozlatista.
Nemusíte už nič pridávať, podávame tak, ako je.
Výborné cestovinky s mäsom a omáčkou
Potrebujeme:
500 g ľubovoľných cestovín
2 ks kuracích pŕs
2 šálky kyslej smotany
200 g strúhaného syra
6 strúčikov cesnaku
Bazalku
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Cestoviny uvaríme v slanej vode. Mäso umyjeme, nakrájame na väčšie kúsky a orestujeme na malom množstve oleja. K mäsu pridáme pretlačený cesnak a krátko spolu restujeme.
V miske zmiešame smotanu s bazalkou, ½ strúhaného syru a uvarenými cestovinami. Zmes navrstvíme do zapekacej misy a posypeme posypeme zvyšným syrom. Na vrch rozložíme kúsky orestovaného mäsa s cesnakom.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.
Zemiakový kastról s mäsom a smotanovou omáčkou
Potrebujeme:
400 g uvarených zemiakov
100 g masla
450 ml kyslej smotany
Niekoľko kvapiek citrónovej šťavy
230 g strúhaného syra
1 strúčik cesnaku
Soľ a korenie podľa chuti
200 g vareného kuracie mäsa (môžeme nahradiť šunkou, alebo iným mäsom)
Postup:
Zemiaky nastrúhame a vložíme do pekáča vymasteného trochou masla. Ochutíme soľou, korením a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.
V samostatnej mise zmiešame na kúsky nakrájané kurča so smotanou, roztopeným maslom, pretlačeným cesnakom a nadrobno nakrájanou cibuľou.
Na strúhané zemiaky navrstvíme smotanovú omáčku, posypeme syrom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 175 stupňov približne 40-45 minút.
Mäsový ježkovia so zemiakmi a syrom
Potrebujeme:
500-600 g mletého mäsa bravčového
200 g uvarenej ryže
1 väčšiu cibuľu
2-3 strúčiky cesnaku
1 vajce
Soľ a korenie podľa chuti
1 kg zemiakov
150 g strúhaného syra
Postup:
Mleté mäso ochutíme soľou a korením. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak, vajce, ryžu a všetko dobre premiešame.
Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky. Osolíme podľa chuti
Plech na pečenie vymastíme masťou alebo olejom. Z mäsa formujeme guľôčky a ukladáme na plech. Miesta medzi mäsovými guľami vyplníme zemiakmi.
Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov približne 40 minút. 15 minút pred dopečením posypeme syrom.
Zemiakový pekáč s hubami a kyslou smotanou
Potrebujeme:
200 g šampiňónov nakrájaných na plátky
700 kg zemiakov
350 g mletého mäsa
2-3 ks cibule
200 g strúhaného syra
2 lyžice kyslej smotany a 2 lyžice majonézy
Soľ, korenie
Postup:
Rúru nastavíme na 180 stupňov a plech na epčenie s vyššími okrajmi vymastíme olejom.
Cibuľu očistíme, nakrájame na plátky a uložíme na dno plechu. Na cibuľu uložíme na plátky nakrájané zemiaky, osolíme a okoreníme. Na zemiaky navrstvíme ochutené mleté mäso. Na mäso uložíme šampiňóny nakrájané na plátky. Na vrch navrstvíme strúhaný syr.
Na syr navrstvíme smotanu a majonézu. Môžeme dochutiť soľou a korením. Pečieme pri 180 stupňoch zakryté alobalom 45 minút, potom alobal zložíme a necháme zapiecť dochrumkava!
Pečené zemiaky s cesnakom a jemne pikantnou kuracou pečienkou
Potrebujeme:
500 g kuracích pečienok
600 g zemiakov
3 strúčiky cesnaku
Majoránku
Oregano
Mletú červenú papriku – pálivú
Soľ, čierne mleté korenie
Olej
Voliteľné: Chilli papričku nakrájanú nadrobno
Postup:
Zemiaky očistíme a nakrájame na kúsky. Vo vriacej, osoleneje vode varíme 5 minút a následne scedíme.
Kuracie pečienky očistíme a krátko orestujeme na panvici.
Zapekaciu misu vymastíme olejom a vložíme do nej zemiaky a na ne uložíme kúsky pečienky.
V 50 ml oleja rozmiešame majoránku, oregano, papriku a pretlačený cesnak. Potom túto zmes nalejeme na zemiaky s pečienkou.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. Počas pečenia môžeme premiešať.
Zeleninová misa so smotanouvou omáčkou
Potrebujeme:
5 stredne veľkých zemiakov
2 cibule
100 g šampiňónov alebo iných húb
2 paradajky
300 g syra
Na omáčku:
2 lyžice kyslej smotany
2 lyžice majonézy
1 pretlačený strúčik cesnaku
Postup:
Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky. Rovnako umyjeme a nakrájame huby a paradajky. Pekáč vymastíme trochou oleja. Na dno uložíme plátky zemiakov a na ne uložíme plátky húb. Ingrediencie na omáčku jednoducho zmiešame a 3/4 omáčky navrstvíme na huby. Nakoniec uložíme na vrch plátky paradajok a pokryjeme zvyšnou omáčkou. Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. 15 minút pred dopečením posypeme syrom.
Mleté mäso zapečené so zemiakovou kašou
Potrebujeme:
500 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové, alebo zmes oboch)
1 kg nových zemiakov
1 vajce
250 ml mlieka
100 g masla
1 cibuľu
50 g strúhaného tvrdého syra
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme v slanej vode. Zo zemiakov zlejeme vodu, pridáme 50 g masla a roztlačíme na pyré, Do hmoty postupne vmiešame aj teplé mlieko.
Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a opražíme na zvyšnom masle. Potom pridáme mleté mäso a uvaríme domäkka za stáleho miešania. Ochutíme soľou a korením a preložíme do väčšej misky. Keď sa mäso trochu chladí, vmiešame doň vajce.
Formu na pečenie vymastíme maslom a na dno navrstvíme mäsovú zmes. Na vrch navrstvíme zemiakové pyré. Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 190 stupňov 15 minút. Potom formu vyberieme z rúry, posypeme syrom a pečieme ešte 5-10 minút.
Necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať.
Mäsko na francúzsky spôsob
Potrebujeme:
500 g bravčového prípadne aj hydinového mäsa
Soľ, čierne mleté korenie a cesnakový prášok
1 ks cibule
250 g majonézy alebo kyslej smotany
100 g strúhaného syra
5 zemiakov
Slnečnicový olej
Petržlenovú vňať nakrájanú nadrobno
Postup:
Rúru nastavíme na 190 stupňov. Zemiaky aj cibuľu očistíme. Mäso nakrájame na tenšie plátky a posypeme soľou, korením a cesnakovým prášok. Na niekoľko minút odložíme bokom.
Syr zmiešame s majonézou.
Plech na pečenie potrieme olejom. Na spodok uložíme plátky zemiakov nakrájané na tenké kolieska, posypeme trochou soli, pokračujeme plátkom mäsa, vrstvou cibule a nakoniec majonézovo-syrovou zmesou. Takto tvoríme na plechu jednotlivé ostrovčeky, ktoré ukladáme na plech vedľa seba.
Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 1 hodinu. Nakoniec mäso ozdobíme nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou. Dĺžka pečenia záleží aj od druhu zvoleného mäsa.
Sedliacka pizza
Potrebujeme:
5 zemiakov
4 klobásy alebo párky
2 vajcia
100 g strúhaného syra
Soľ a čierne mleté korene podľa chuti
Zelenú cibuľku nasekanú nadrobno
Postup:
Zemiaky umyjeme, ošúpeme a uvaríme v slanej vode.
Potom zemiaky necháme vychladnúť, nastúhame na hrubom strúhadle, pridáme vajcia a premiešame. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Zemiakovú zmes preložíme na zapekaciu misu alebo plech, ktorý sme vymastili maslom. Na vrch nakrájame kolieska klobásy, posypeme strúhaným syrom a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 190 stupňov 10-15 minút.
Podávame posypané zelenou cibuľkou.
Prekladaný kastról
Potrebujeme:
500 g mletého mäsa
2 ks. cibule
2 strúčiky cesnaku
1 vajce
3 lyžice strúhanky
Soľ, korenie, červenú papriku
Ďalej potrebujeme:
6-7 nových zemiakové
2 ks papriky
2-3 lyžice oleja
Vegetu
4-5 paradajkového pretlaku
3 lyžice vody
Ľubovolné koreniny
Postup:
Jednu cibuľu nakrájame najemno a zmiešame s mäsom a ostatnými prísadami. Rozdelíme na menšie kúsky – guľôčky, ktoré roztlačíme tak, aby sme získali hrubšie placky. Ostatné cibule ošúpeme a nakrájame na kolieska. Zemiaky nakrájame na kolieska a posypeme soľou, vegetou a 1 lyžicou oleja.
Pripravíme si pekáč, ktorý vymastíme zvyšným olejom. Do pekáča vrstvíme 3-4 kolieska zemiakov, koliesko cibule, kúsok papriky a masovú placku. Pokračujeme, kým nenaplníme celý pekáč. Na vrch navrstvíme pretlak (pretlak sme si rozmiešali s vodou) a uložíme nakrájané kúsky papriky.
Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým zemiaky nie sú mäkké.
Kuracie mäso zapečené so zeleninou
Potrebujeme:
350 g kuracích pŕs
1 cibuľu
1 sladkú papriku
2 stonky zeleru
150 ml mlieka
100 g syra
1 vajce
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Kuracie mäso očistíme, umyjeme a uvaríme domäkka v slanej vode a potom nakrájame na kocky. Umyjeme a nakrájame všetku zeleninu.
Na panvici rozpálime olivový olej a opražíme na ňom najskôr cibuľku a potom pridáme aj zvyšnú zeleninu.
Formu na pečenie vymastíme olivovým olejom a navrstvíme do nej zeleninu zmiešanú s kuracím mäsom. V miske rozmiešame vajce s mliekom a touto zemesou prelejeme mäsovo-zeleninovú zmes.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 190 stupňov 15 minút.
Brokolica zapečená so smotanovou omáčkou
Potrebujeme:
500 g čerstvej brokolice
5 vajec
300 g kyslej smtoany
200 g syra
2 lyžice masla
2 lyžice strúhanky
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Brokolicu rozdelíme na menšie kúsky a uvaríme v slanej vode domäkka (tak, aby sa zelenina celkom nerozvarila).
Vajcia zmiešame so smotanou, strúhaným syrom, soľou a korením.
Formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Na dno uložíme kúsky brokolice a zalejeme vaječnou zmesou (môžeme pridať kúsky šunky, klobásy, alebo uvareného kuracieho mäsa).
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov 25-30 minút.
Cesnakovo-zázvorové kuracie stehienka
Potrebujeme:
6 kuracích stehien celých – ja som ich rozdelila na horné a dolné
6 strúčikov cesnaku
500 g zemiakov nakrájaných na plátky
4 mrkvy
Rozmarín
1 lyžičku strúhaného zázvoru
Soľ a čierne korenie
Olej
Postup:
Stehná umyjeme a môžeme rozdeliť na polovice. Pretlačený cesnak zmiešame so zázvorom a 50 ml oleja. Mäso potrieme touto zmesou. Zemiaky aj mrkvu očistíme a nakrájame na plátky. Preložíme na vymastený plech a ochutíme soľou a korením.
Mäso uložíme na zeleninu a ak nám zvýšila cesnakovo-zázvorová marináda, prelejeme cez povrch. Stehienka môžeme ešte posypať soľou a korením.
Potom podlejeme 100 ml vody a prikryjeme alobalom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút. Potom fóliu zložíme a pečieme ešte ďalších 30-40 minút (mäso môžeme pečenia obrátiť, aby sa zapieklo zo všetkých strán).
Cestoviny zapečené so šunkou
Potrebujeme:
200 g ľubovoľných cestovín
200 g šunky (príp. klobásy, slaniny…)
100 g strúhaného syru
50-100 g sterilizovanej kukurice
hrsť zelených olív nakrájaných nadrobno
250 ml mlieka
250 ml vody
Soľ a korenie podľa chuti
Olej na vymastenie plechu
Postup:
Formu na pečenie s vyššími okrajmi vymastíme olejom a vložíme do nej cestoviny, ktoré podľa chuti osolíme a okoreníme.
Mlieko zmiešame s vodou (prípadne osolíme) a zmesou zalejeme cestoviny. Potom navrstvíme nakrájanú šunku, pridáme kukuricu, olivy a nakoniec posypeme syrom.
Kuracie stehná zapečené s ryžou a zeleninou
Potrebujeme:
8 ks kuracích stehien
2 väčšie mrkve
2 cibule
1 plechovku kukurice scedenú z nálevu
1 šálku (200 ml) ryže
500 ml vriacej vody alebo vývaru
Sladká paprika
Soľ a korenie podľa chuti
Rastlinný olej
Postup:
Kuracie stehienka umyjeme. Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame. Cibuľu opražíme na troche rastlinného oleja, pridáme mrkvu, umytú ryžu, kukuricu a premiešame.
Zmes krátko orestujeme a navrstvíme do pekáča. Zalejme vriacou vodou alebo vývarom. Nakoniec do zmesi uložíme osolené a okorenené kuracie stehienka. Prikryjeme alobalom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 1 hodinu.
Pečené zemiaky na debrecínsky spôsob
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
4 – 5 menších cibúľ
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Sušený majorán
Červenú papriku ostrú (môžeme nahradiť sladkou)
50 ml oleja
300 g debrecínskej klobásy
Postup:
Zemiaky umyjeme, ošúpeme a nakrájame na štvrtinky. Rovnako ošúpeme a nakrájame aj cibuľu.
Preložíme na plech, pokvapkáme olejom a posypeme soľou a koreninami. Premiesime rukami, aby sa olej a koreniny dostali všade. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, kým zemiaky nie sú mäkké.
Nakoniec pridáme klobásu nakrájanú na kolieska a pečieme ešte 15 – 20 minút.
Cuketa zapečená s paprikou, paradajkami a syrom
Potrebujeme:
1-2 ks paradajok
200-250 g cukety
1 červenú papriku
2 lyžice kyslej smotany
2-3 lyžice mlieka
1 vajce
40 – 50 g syra
Soľ, čierne mleté korenie
Postup:
Cuketu očistíme a nakrájame na plátky hrubé cca 0,5 cm. Papriku očistíme, odstránime semienka a nakrájame na plátky. Rovnako nakrájame paradajky. Zapekaciu misu potrieme trochou rastlinného oleja a ukladáme do nej striedavo zeleninu.
Zeleninu posypeme soľou, korením a potrieme kyslou smotanou.
Vajcia rozšľaháme v miske s mliekom, trochou soli a korením.
Na zeleninu navrstvíme strúhaný syr a nakoniec zalejeme vajíčkovou zmesou.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, 30 – 35 minút.
Prajeme vám dobrú chuť!