Fazuľa by mala byť súčasťou jedálnička v každej domácnosti. Často však leží zabudnutá medzi železnými zásobami a jej prípravu odkladáme na neurčito.
Dôvod je jednoduchý. Strukoviny, najmä hrach a fazuľa, spôsobujú nadúvanie a nadmernú tvorbu plynu.
A práve to býva často dôvodom, prečo ju mnohí zo svojho jedálnička vylúčia, alebo pokrmy z nej obmedzia.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Vedeli ste však, že všetko závisí od prípravy fazule?
Prinášame skvelý tip šéfkuchára, ako uvariť fazuľu tak, aby ste sa vyhli nepríjemným vedľajším účinkom a užívali si jej výhody.
Existuje totiž množstvo dôkazov o jej blahodárnych účinkoch na náš organizmus.
Jej obrovskou výhodou je vysoký obsah bielkoviny.
Zároveň obsahuje rozpustnú a nerozpustnú vlákninu, pektíny, antioxidanty a minerály (najmä fosfor, zinok a draslík).
Fazuľa spomaľuje starnutie tela a je tiež vhodná pre diabetikov, či vegetariánov.
Je výborným základom pre výdatné jedlá, prívarky, polievky, či šaláty. Najskôr ju však musíte správne pripraviť.
Príčina zvýšenej tvorby plynov spočíva v oligosacharidoch.
Tieto látky sa nestrávia a vyvolajú aktívnejší proces fermentácie, ktorý vedie k nadúvaniu.
Našťastie sa dajú ľahko zlikvidovať pred a počas varenia. Postupujte podľa našich pokynov!
Na začiatku namočte fazuľu cez noc. Mala by stáť aspoň 8 hodín, potom treba vodu zliať a fazuľu dôkladne opláchnuť.
Následne nalejte čistú vodu, priveďte do varu a potom opäť vodu zlejte pomocou cedníka a prepláchnite studenou vodou.
Fazuľu nechajte zovrieť a varte asi 15 minút. Naposledy sceďte a opláchnite, napustite novú studenú vodu a teraz varte až do úplného uvarenia.
Takto pripravená fazuľa je pre žalúdok oveľa prijateľnejšia.
Teraz už stačí len zbaviť ju prebytočnej vody, osoliť a ak pridáte kúsok masla, máte hotovú plnohodnotnú prílohu.
Môžete však vyskúšať aj niečo zaujímavejšie.
Tu sú niektoré z našich obľúbených receptov.
Nesmrteľná fazuľačka od našej babičky
Potrebujeme:
2 hrste bielej fazule
1 veľký zemiakmi2 strúčiky cesnaku
2 lyžice masla
3 lyžice hladkej múky
1 vajce
Soľ, korenie
Kvapku octu
Voliteľné:
1 mrkvu
1 klobásku nakrájanú na kolieska alebo slaninku
Postup:
Fazuľu si pred prípravou v dostatočnom časovom odstupe namočíme:
Potom varíme v tlakovom hrnci asi 30 minút a necháme dôjsť (ak používame obyčajný hrniec, varíme dlhšie).
V samostatnom hrnci si pripravíme zápražku – maslo necháme rozpustiť a potom do neho vmiešame múku, keď zmes získa hnedastú farbu, zalejeme vodou a rozmiešame dohladka – ja som použila asi 1 l vody.
Trenčiansky párok s fazuľou po domácky:
Potrebujeme:
300 g bielej fazule
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
vývar z kostí alebo kuracie
140 g paradajkového pretlaku
6 nožičiek kvalitných tenkých párkov
lyžička mletej papriky
lyžice hl. múky
soľ
korenie
cukor
olej
50 ml smotany na varenie (voliteľné)
Postup:
Fazuľu namočíme deň vopred do studenej vody. Druhý deň vodu zlejeme.
Fazuľa uvaríme vo vývare do mäkka.
Na oleji speníme cibuľu s cesnakom. Pridáme papriku, pretlak a chvíľu restujeme.
Vsypeme lyžicu múky a po chvíli pretlak zalejeme vývarom z fazule.
Povaríme 8-10 minút. Primiešame scedenú fazuľu a nakrájaný párok na kolieska. Spoločne prehrejeme.
Dochutíme soľou, korením a cukrom podľa chuti. Ja zvyknem do fazule zamiešať aj domáce lečo, prípadne podávame zjemnené smotanou. Výborne sa k tomu hodí aj domáci chlebík.
Ja robím aj do zásoby do pohárov.
Jednoducho dáme do čistých pohárov na zaváranie a sterilizujeme.
Autorkou receptu je pani Milada Vavrošová.
10 šalátov s fazuľou
S klobásou, kukuricou a paradajkami
Potrebujeme:
Polovicu cibule;
200 g údenej šunky;
2 paradajky;
200 gramov červenej fazule (môžete použiť fazuľu z konzervy, alebo uvarenú fazuľu);
strúčik cesnaku;
200 gramov kukurice;
1 lyžica majonézy (domáca majonéza bez oleja), 1 lyžica kyslej smotany alebo jogurtu,
soľ, korenie.
Nakrájajte šunku na rezance, rajčiny na väčšie kocky a cibuľu na tenko. Pridajte fazuľa, cesnak, kukuricu, korenie a majonézu zmiešanú s kyslou smotanou. Všetko dobre premiešajte a nechajte odležať.
S hubami a vajíčkami
Potrebujeme:
200 gramov červenej fazule;
3 vajcia;
120 g šampiňónov;
2 jarné cibuľky;
2 lyžice majonézy;
2-3 listy hlávkového šalátu;
soľ, korenie.
Uvarené vajíčka nakrájame na malé kocky a zmiešame s fazuľami, hubami, nakrájanou cibuľkou, korením a majonézou. Podávame na listoch šalátu.
S tuniakom
Potrebujeme:
300 g bielej fazule;
200 g tuniaka vo vlastnej šťave;
červená cibuľa;
3 zelené cibuľky;
120 ml olivového oleja;
1 citrón;
petržlen;
soľ, korenie.
Tuniaka scedíme a trochu roztlačíme mäso vidličkou. Tuniaka zmiešame s fazuľami, nakrájanou cibuľou a bylinkami. Pre omáčku zmiešajte olej, citrónovú šťavu, koreniny a zmiešajte so šalátom.
S kuracím mäsom, kukuricou a pekingskou kapustou
Potrebujeme:
300 g pekánskej kapusty;
200 gramov červených bôbov;
200 g kuracieho filé (uvarené);
3 lyžice majonézy;
soľ, korenie.
Mäso nakrájame na veľké kocky. V hlbokej miske premiešajte mäso, fazuľa, kapustu, majonézu, korenie a dobre premiešajte.
Nízkokalorický šalát s červenou repou a kyslými uhorkami
Potrebujeme:
200 gramov červenej fazule;
1 červená repa (surová);
3 nakladané uhorky;
1 cibuľa;
2 strúčiky cesnaku;
4 lyžice olivového oleja;
petržlen;
soľ, korenie.
Cibuľu nakrájajte na polkruhy a orestujte na trochu oleja.
Zrelá surová červená repa sa nastrúha a pridá sa k cibuli.
Restujte všetko pár minút na slabom plameni. Uhorky nakrájame na malé kocky. Nakoniec všetko premiešame a ochutíme koreninami a pokvapkáme olivovým olejom.
So šunkou, uhorkami a vajíčkami
Potrebujeme:
200 g šunky;
1 uhorka;
3 vajcia;
200 g bielej fazule;
2 lyžice kyslej smotany;
petržlen;
soľ, korenie.
Uvarená vajcia na tvrdo a uhorky nakrájame na malé kocky.
Zmiešame ich s fazuľou, petržlenom, kyslou smotanou, korením a dobre premiešajte. Šalát sa môže okamžite podávať.
S hovädzím mäsom, korením a vlašskými orechmi
Potrebujeme:
200 gramov červenej fazule;
250 gramov hovädzieho mäsa – upečeného alebo uvareného;
1 červená cibuľa;
1 paprika;
polovica červenej papriky;
50 g vlašských orechov;
100 ml horúcej vody;
2 strúčiky cesnaku;
2 lyžice octu;
10 g štipľavej papriky;
2 lyžice olivového oleja;
koriander;
soľ a korenie.
Cibuľa nakrájajte na polkruhy a marinujeme v zmesi vody a octu po dobu 7-10 minút.
Mäso nakrájané na kocky, papriky, orechy, nakladanú cibuľu a všetky statné suroviny zmiešame a dochutíme koriandrom, soľou a korením.
Dobre premiešajte šalát a okamžite podávajte.
S krabími tyčinkami a vajíčkami
Potrebujeme:
200 g krabích tyčiniek;
3 vajcia uvarené natvrdo;
200 gramov červenej fazule;
2 lyžice kyslej smotany;
kôpor;
soľ, korenie.
Uvarené vajcia a krabie tyčinky nakrájame na veľké kocky.
Dobre premiešajte s fazuľou , kôprom, korením a kyslou smotanou. Ak chcete, môžete do šalátu pridať kukuricu z konzervy (scedenú).
Zeleninový šalát s fazuľou a mrkvou
Potrebujeme:
1 papriku;
2 zelery;
2 uhorky;
200 gramov červenej fazule;
2 paradajky;
pol cibule;
300 g čínskej kapusty;
200 g nastrúhanej mrkvy;
2 lyžice slnečnicového oleja;
soľ, korenie.
Všetky druhy zeleniny, okrem cibule, nakrájame na veľké kocky. Nakrájajte kapustu čo najtenšie. Pridajte k zelenine fazuľu, olej a dobre premiešajte. Ak chcete, môžete do šalátu pridať smažený sezam.
Kuracie mäso, paradajky, syr a krutóny
Potrebujeme:
300 g kuracieho mäso uvarené;
2 paradajky;
100 g syra;
200 gramov červenej fazule;
100 g krutónov;
3 lyžice majonézy;
soľ.
Kuracie mäso a paradajky nakrájame na stredne veľké kocky a syr na hrubom strúhadle. Pridajte fazuľu, krutóny, soľ a dobre premiešajte s majonézou. Šalát servírujeme na stôl, až keď krutóny zmäknú.