Blahodárne účinky tejto jarnej rastlinky poznali už naši predkovia a každú jar z nej pripravovali voňavý čaj, med alebo sirup. Ak chcete aj vy čerpať z ich múdrosti a okúsiť na vlastnej koži zázračné účinky púpavy, vyskúšajte tento rýchly a zdravý recept. Skôr, ako začnete z jeho prípravou prezradíme vám, prečo je púpava pre naše zdravie také prospešná.
Púpava je bohatou zásobárňou vitamínu C, vďaka čomu posilní vašu imunitu a pomôže bojovať proti vírusom a infekciám. Pitie púpavového čaju je tiež vynikajúcu prírodný prostriedok na regeneráciu pečene a prospieva tiež pacientom trpiacim ochorením obličiek a opakovanými zápalmi močového mechúra.
Púpavové listy však pomáhajú aj kostiam a kĺbom. Prikladanie listov na bolestivé miesta zmierňuje bolesti. Púpava je tiež silným antioxidantom, ktorý odstraňuje z tela škodlivé látky. Púpavový čaj, med alebo sirup je tiež overeným prostriedkom proti únave a jarnej apatii.
Recept č. 1
Potrebujeme:
Hrsť mladých listov púpavy – dôkladne umytých
4-5 lyžíc olivového oleja
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice píniových alebo kešu orechov
Soľ
Postup:
Všetky ingrediencie spolu rozdrvíme v mažiari a skladujeme v uzatvárateľnom sklenenom pohári na chladnom mieste. Pesto je vynikajúce s čerstvým pečivom alebo ako dip k mäsu či domácim snackom.
Recept č. 2
Potrebujeme:
2 šálky mladých listov púpavy
3 strúčiky cesnaku
1/3 šálky jemne strúhaného parmezánu
1/3 šálky nadrobno nasekaných vlašských orechov
½ lyžičky soli
½ šálky olivového oleja
Postup:
V kuchynskom robote rozmixujeme všetky prísady okrem olivového oleja. Mixujeme, kým hmota nie je dostatočne jemná.
Do hmoty nakoniec postupne pridáme olivový olej a krátko všetko spolu premiešame.
Pesto je pripravené!