zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Táto bobuľa je lepšia ako čučoriedka a máme ju pod nosom, no nie každý o nej vie: Sezóna práve začína!

Hoci pochádza z ďalekej Ázie, pestuje sa aj na Slovensku, dokonca aj v domácich záhradkách.

Chutí trochu ako lesná čučoriedka.

V kuchyni má výborné využitie a je aj veľmi zdravá.

 

 

Napriek jeho rastúcej popularite sa stále nájdu ľudia, ktorí o ňom nikdy nepočuli a preto vám v tomto článku vďaka portálu haps o ňom prezradíme viac. 

A sezóna sa ešte len začína.

Máme to pod nosom, no nie každý o tom počul

Niektorí z vás už možno uhádli, že ide o zimolez kamčatský, prezývaný tiež kamčatská čučoriedka. 

 

 

Ide o ovocie, ktoré na Slovensku stále nepatrí medzi najobľúbenejšie, no už niekoľko rokov sa poznatky o jeho existencii postupne rozrastajú.

Ovocie večnej mladosti

Podľa niektorých odborníkov je to najzdravšie bobuľové ovocie, aké môžeme mať na stole.

Pestovanie tejto bobule nevyžaduje použitie pesticídov, takže ovocie je bez chemických postrekov. 

 

 

Okrem toho sú tieto bobule plné vitamínov:

-vitamíny skupiny B, ktoré ovplyvňujú správne fungovanie nervového systému;

-vitamín A, ktorý zlepšuje vzhľad pokožky, nechtov a vlasov, má dobrý vplyv aj na zrak;

-vitamín C, ktorý podporuje imunitný systém v boji proti infekciám;

 

 

A toto je len začiatok cenných vlastností tohto ovocia.

Kamčatské čučoriedky sú tiež zdrojom:

-železa

-horčíka

-fosforu

-kremíka

 

Obsahujú tiež fenolové zlúčeniny, ktoré, hoci znejú záhadne, zohrávajú veľmi dôležitú úlohu.

 

 

Ide o účinné antioxidanty, ktoré odstraňujú škodlivé voľné radikály.

Používajú sa okrem iného pri liečbe rakoviny, prevencii metastáz a infekcií a pri liečbe niektorých ochorení tráviaceho systému, pretože stimulujú pečeň k produkcii žlče.

Fenolové zlúčeniny majú tiež protivredové vlastnosti.

Keďže hovoríme o antioxidantoch, pár slov treba venovať aj epikatechínom, ktoré bránia rozvoju cukrovky, rakoviny a mozgových príhod.

Nie nadarmo sa o kamčatskej čučoriedke hovorí, že je ovocím večnej mladosti.

 

 

Jeho pestovanie je také jednoduché, že si ho môžete vypestovať aj vo svojej záhrade.

Výborná chuť!

Plody sú veľmi šťavnaté a intenzívne farbiace.

Staršie odrody boli známe typickými jemne trpkými tónmi, ktoré sa strácali dozrievaním.

 

 

Nové moderné odrody trpké tóny už prakticky nemajú, vynikajú príjemnou sladkou chuťou pripomínajúcou čučoriedky, vďaka ktorej býva zemolez kamčatský označovaný aj ako kamčatská čučoriedka.

Optimálne je konzumovať ich v čo najväčšej miere v čerstvom stave.

Vynikajúce sú ale aj do koláčov alebo nepečených dezertov.

Sezóna už začala

Zimolez kamčatský pochádza zo severovýchodnej Ázie, ale pestuje sa aj na Slovensku.

Je to veľmi dobrý ker na pestovanie v domácej záhrade.

 

 

Jediné, na čo si treba dať pozor, je správne strihanie príliš hrubých výhonkov.

To umožní, aby ovocie pekne dozrelo.

Okrem toho kríky dobre znášajú mráz a sucho.

Sú tiež odolné voči chorobám rastlín a škodcom.

Je to dlhoveký ker.

Prvé plody sa objavujú začiatkom mája a rastlina rodí pomerne skoro.

 

 

Plody dozrievajú postupne, v rôznych časoch, takže zber sa vykonáva vo viacerých dávkach.

Zrelé plody sú podlhovasté a majú podobnú farbu, ako čučoriedka.

Toto ovocie má však jednu nevýhodu.

 

 

Poskytuje takú malú úrodu, že sa len málokto pokúša založiť nové plantáže.

Ak na toto ovocie natrafíte, určite ho vyskúšajte!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie