zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Všetci ospevujú žihľavový sirup, ale toto je ešte väčšia sila: Tento RECEPT detoxikuje, čistí krv a posilňuje imunitu – stačia 2 lyžičky denne!

Na jar si určite pripravte tento žihľavový recept, nebudete ľutovať!

Premýšľate, aký recept zo žihľavy vyskúšať?

 

 

Jednoznačne vám odporúčame skúsiť žihľavový med.

Je nesmierne prospešný pre zdravie.

Detoxikuje, čistí krv, dodáva telu dôležité živiny a posilňuje imunitu.

 

 

Je vynikajúci ako prísada do čaju, alebo na užívanie po lyžičkách.

Žihľava je považovaná za najúčinnejšiu detoxikačnú “krv čistiacu” bylinu, má schopnosť zbavovať organizmus kyslosti, rozpúšťa a napomáha vylučovaniu toxických látok z organizmu.

 

 

Podporuje trávenie a funkciu celého metabolizmu, má mierne močopudné účinky.

Priaznivo pôsobí pri alergickej nádche.

Zmierňuje bolesti pri reumatizme.

 

 

Tiež sa vyznačuje sa protizápalovým ale i hojivým účinkom.

Regeneruje poškodenú pokožku či už po popálení alebo úraze.

Tiež priaznivo pôsobí proti lupinám a vypadávaniu vlasov.

 

 

Zázrak s názvom žihľavový med

Obsahuje látky znižujúce krvný cukor, cholesterol, vysoký krvný tlak, napomáha pri liečbe chudokrvnosti.

Tiež zaháňa pocit únavy.

 

 

Obsahuje vitamín C, vitamín B1, provitamín A, triesloviny, sacharidy, kyselinu octovú, mravčiu, minerálne látky vápnik, fosfor, železo.

A v neposlednom rade jej čerstvý zelený list je plný chlorofylu, ktorý pôsobí ako tonikum, podporuje metabolizmus a činnosť žliaz.

Ako pripraviť žihľavový med?

 

 

Najviac živín obsahuje žihľava májová, čo ľudová medicína vie už oddávna.

Počas prechádzky v lese si možno nazbierať žihľavy rastúce ďaleko od ciest.

Doma sa musí opláchnuť a zomlieť na mlynčeku na mäso.

 

 

Kašu dôkladne vyžmýkame cez čistú gázu.

Šťavu zmiešame s tekutým medom v pomere 40% medu – 60% žihľavovej šťavy.

Nalejeme do pohárov, zaviečkujeme a uchovávame v chladničke.

Užívame najlepšie ráno 1-2 lyžice žihľavového medu rozpusteného v pohári vody so šťavou z polovice citróna.

 

 

Deťom dávame dvakrát denne lyžičku po celú zimu.

Žihľavový med dodáva veľa vitamínov a minerálov veľmi užitočných pre zdravie.

Okrem toho čistí krv od toxínov, zlepšuje jej je zloženie (urýchľuje obnovu červených krviniek) a riedi ju.

Užívanie tejto zmesi lieči anémiu a posilňuje imunitu.

Najmä sa odporúča ženám, ktoré trpia príliš silnou menštruáciou.

Tu je niekoľko tipov na zber žihľavy na žihľavový med:

 

 

Zbierajte žihľavu na jar, keď sú mladé listy jemné a plné živín. Najlepšie je zbierať listy pred kvitnutím, pretože vtedy sú najmenej horké.

Vyberajte si zdravé listy, ktoré nie sú napadnuté škodcami alebo chorobami. Listy by mali byť tmavozelené a bez hnedých škvŕn. Zbierajte žihľavu v čistom prostredí, ďaleko od ciest a znečistených oblastí.

Noste rukavice, aby ste sa vyhli popáleniu od žihľavy. Použite ostré nožnice na odrezanie listov od stoniek.

Listy osušte na čistom uteráku alebo papierovej utierke. Žihľavové listy môžete použiť čerstvé alebo ich usušiť na neskoršie použitie.

Okrem žihľavy dvojdomej môžete na výrobu žihľavového medu použiť aj iné druhy žihľavy, ako napríklad žihľavu malú (Urtica urens) alebo žihľavu pálivú (Urtica pilulifera). Tieto druhy žihľavy však nie sú tak bežné a ich chuť môže byť o niečo horkejšia.

Pri výrobe žihľavového medu je dôležité dodržiavať hygienické postupy, aby ste predišli kontaminácii medu baktériami. Med by sa mal skladovať v tmavej, chladnej a suchej miestnosti.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie