plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tieto žemle sme kupovali na dovolenke v CHORVÁTSKU a teraz ich pečiem doma: Mám úžasne jednoduchý recept!

Nový perfektný recept na rýchle pečivo!

Pripravte si doma rýchle pečivo, ktoré je jednoduché na prípravu a svojou vôňou vám naplnia celý dom.

 

 

Odkedy používam tento vynikajúci recept, iné pečivo už doma nekonzumujeme.

Fantastický recept na chrumkavé domáce pečivo z youtube kanála Food Language.

Ak ste boli aj na dovolenke v Chorvátsku, možno ste na tieto žemle natrafili v miestnych pekárňach. Ak patríte k fanúšikom tohoto pečiva, určite si tento recept obľúbite.

Potrebujeme:

2,5 šálky pšeničnej chlebovej múky (320 g)

3/4 šálky + 2 PL vody (210 ml )

1 ČL čerstvých kvasníc (3 g) alebo 1/2 ČL sušeného droždia (2 g)

1 ČL kryštálového cukru

1 ČL soli

Voliteľné na posypanie:

Hrubozrnná soľ

Semienka podľa chuti

Bylinky podľa chuti

Tip redakcie:

Do cesta môžete pridať aj opraženú a vychladnutú cibuľku, prípadne nasekané olivy.

Postup:

Do misky nalejeme vodu. Nadrobíme kvasnice a pridáme cukor.

 

 

Vidličkou miešame, kým sa droždie nerozpustí.

Nasypeme múku a soľ. Všetko spolu zmiešame vareškou.

Cesto stačí vymiešať, nemusíme ho miesiť.

Misku s cestom prekryjeme fóliou a necháme 30 minút kysnúť.

Po uplynutí doby si namočíme ruku vo vode a cesto zo štyroch strán natiahneme a preložíme do stredu (viď video).

 

 

Cesto párkrát v strede nadvihneme rukou a vložíme do misky.

Misku opäť prekryjeme fóliou a necháme 30 minút odpočívať.

Po uplynutí doby celý proces opäť zopakujeme.

Misku s cestom prikryjeme fóliou a necháme 2 hodiny kysnúť.

Pracovnú dosku posypeme múkou. Nakysnuté cesto preložíme na dosku.

 

 

Potom cesto preložíme a nakrájame na 6 rovnakých častí.

Z každej časti vytvarujeme guľku.

Guľky poukladáme na pomúčenú podložku, prikryjeme a necháme 10 minút odpočívať.

Po desiatich minútach cesto jemne roztiahneme a okraj zatlačíme smerom do stredu, aby sme dosiahli požadovaný tvar (viď video).

Rolky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Prekryjeme utierkou a necháme 30 minút kysnúť.

 

 

Do stredu roliek spravíme ostrým nožom zárez.

Pokvapkáme vodou a vrch posypeme múkou.

Prekryjeme ďalším plechom a vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme 20 minút pri teplote 230°C. Po uplynutí doby odstránime horný plech.

Pečieme ďalších 10 minút pri teplote 200°C.

 

 

Môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes