plny-hrniec_transparent_negativ.png

Žemle bez kysnutia – za 30 minút môžete jesť!

Máte chuť na domáce pečivo, ale nechce sa vám čakať hodiny, kým si na ňom pochutnáte?

 

 

Máme pre vás vynikajúci tip na rýchle žemle, ktoré nekysnú.

Všetko stačí len zamiesiť, vytvarovať žemle a hneď dať piecť.

 

 

Autorkou vynikajúceho receptu je Markétka.

 

 

Potrebujeme:

600 g hladká múka

370 ml vody

50 ml oleja

1,5 lyžičky cukru

Kocka droždia

1,5 lyžičky soli

Ďalej (voliteľné):

 

Sezamové semienka

Rasca

Mak

Hrubozrnná soľ

Iné semienka podľa chuti

Na potretie:

Vajíčko

 

Postup:

Nachystáme si väčšiu misku.

Do nej preosejmem múku.

 

 

Pridáme cukor, rozdrobené droždie.

Pridáme aj tekuté prísady a nakoniec soľ.

Zo všetkých prísad vypracujeme jednotné cesto.

 

 

Cesto musí byť hladké, bez hrudiek.

Ak si chcete uľahčiť prácu, použite šľahač s nástavcami na cesto.

Keďže cesto vôbec nekysne, hneď tvarujeme žemle.

 

 

Z tejto dávky vyjde asi 8 kusov.

Preložíme na plech vystlaný papierom.

 

 

Potrieme vajíčkom, posypeme semienkami alebo makom (podľa chuti).

 

 

A pečieme vo vyhriatej rúre na 250 stupňov asi 12 minút.

Ak chcete, na žemliach môžete pred pečením urobiť zárezy.

 

 

Neváhajte a skúste tento skvelý dezert ešte dnes.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes