Výborný a skutočne starý recept, ktorý robila moja babička ako prílohu k polievke, alebo len-tak, keď sme mali chuť na niečo dobré pod zub. Ja to robievam ako náhradu chipsov – výborné sú k vínečku.
Potrebujeme:
1 kg zemiakov uvarených v šupke deň vopred
1 vajce
1 lyžička soli
400g hladkej múky, alebo podľa potreby
50 ml masti – ideálne husacej, ale môže byť aj bravčová
2 strúčiky cesnaku
Soľ, čierne mleté korenie
Postup:
Zemiaky ošúpeme a nejamno nastrúhame. Pridáme k nim aj ostatné prísady (okrem masti a cesnaku) a vypracujeme cesto. Cesto si na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 0,5 mm a dobre pretrieme masťou, v ktorej sme si roztlačený cesnak. Cesto si môžeme zrolovať – rovnako, ako keď robíme závin, alebo z neho jednoducho vykrojiť kolieska. V prvom prípade nám z neho vzniknú slimáky hrubé asi 2 cm. Každú kúsok ukladáme reznou časťou na plech vyložený papierom na pečenie a ešte roztlačíme rukami tak, aby bola hrúbka asi 1 cm. Pomastíme aj zvrchu a dáme piecť. Ak robíte len kolieska, tiež ich roztlačte a potrite masťou. Pečieme pri teplote 180° 8 – 10 minút z každej strany dozlatista. Ja už skúšala aj posypať syrom a tiež je to výborné. Podávame ešte teplé!
Prajeme vám dobrú chuť! :-)