plny-hrniec_transparent_negativ.png

Mega chutné pesto z medvedieho cesnaku – 5 minút roboty: Keď ho dáte na chlebíčky, netreba už ani šunku, fantastické!

Medvedí cesnak (Allium ursinum), známy aj ako divý cesnak, je rastlina, ktorá sa vyskytuje v Európe a Ázii.

Táto rastlina rastie vo vlhkých až mokrých lesných oblastiach, kde vytvára husté koberce z tmavozelených lístkov.

 

 

Jednou z hlavných vlastností medveďa cesnaku je jeho výrazná vôňa po cesnaku, ktorú vydáva pri rozdrvení alebo poškodení listov.

Táto vôňa priláka množstvo hmyzu, ktorý pomáha pri opelení rastliny.

Okrem svojej vône a chuťových vlastností má medveď cesnak aj množstvo zdravotných výhod.

 

 

Obsahuje totiž množstvo vitamínov a minerálov, ako napríklad vitamín C, draslík, kalcium a selén.

Medvedí cesnak má tiež antioxidačné a protizápalové vlastnosti, čo z neho robí obľúbenú zložku mnohých bylinných prípravkov.

Účinky medvedieho cesnaku na zdravie:

 

 

Podporuje imunitný systém a ochranu zdravia.

Má silné antispetické, antibakteriálne, antibiotické účinky – dezinfikuje vnútro aj vonkajšok tela.

Zlepšuje a hojí poranenia kože.

 

 

Prečisťuje a zlepšuje: dýchacie cesty (kašeľ, hlieny, zápal), pečeň a krv, močové cesty a obličky.

Podporuje trávenie, zlepšuje vyprázdňovanie a odstraňuje plynatosť.

 

 

Znižuje vysoký cholesterol z krvi, znižuje vysoký krvný tlak, účinná prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Močopudný účinok odvodňuje nadbytočnú vodu z tela.

Upokojuje nervový systém.

Zlepšuje kvalitu spánku, zlepšuje funkciu mozgu a pamäti.

Super zdravé pesto s fantastickou chuťou

 

 

Existuje mnoho spôsobov, ako medveď cesnak použiť v kuchyni.

Dnes vám prinášame recept na pesto z medvedieho cesnaku, ktoré je nielen chutné, ale aj veľmi zdravé.

 

 

Na základný recept potrebujete len medvedí cesnak a kvalitný olej.

Ja pridávam recept, ktorý mám veľmi rada a u nás doma má veľký úspech.

Potrebujeme:

 

 

500 g medvedieho cesnaku

380-400 ml panenského olivového oleja

20 g morskej soli (alebo Himalájskej soli)

Píniové oriešky (alebo aj mandle či vlašské orechy)

Postup:

 

 

Listy cesnaku dobre umyjeme a necháme odkvapkať.

Rozmixujeme a postupne pridávame olej – táto verzia je základná a môžete nechať len tak.

Ja do zmesi ale pridávam aj soľ a keď mám, tak aj pár píniových orieškov.

 

 

Zmes plníme do sterilizovaných pohárov a na vrch ešte dolejem olej.

Zavrieme a skladujeme v chladničke.

Je to fantastická vec na chlebíčky, do omáčok, polievok, pod mäso. jednoducho na čo si len spomeniete.

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes