plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najkrajší nápad z LINECKÉHO: Rozprávkové vianočné hríbiky – nikto nechcel veriť, že sú na jedenie!

Rozprávkové vianočné pečivo: Tieto sladké koláčiky v tvare hríbika si zamilujete! Sú nielen chutné, ale aj krásne vyzerajú.

Kto by nechcel mať rozprávkovo krásny vianočný stôl.

 

 

Docielite to nielen vďaka vianočnej dekorácii, ale k dokonalej atmosfére môžu prispieť aj takéto rozkošné chutné koláčiky, ktoré vyzerajú ako malé hríbiky.

Budú ich milovať malí, aj veľkí!

Potrebujeme:

Na cesto:

200 g margarínu alebo masla

asi 800 g hladkej múky

 

 

400 g cukru

200 g kyslej smotany

1 stredne veľké vajíčko

štipka soli

1 čajová lyžička prášku do pečiva

Na dekoráciu:

1 vaječný bielok

asi 200 g práškového cukru

 

 

2 PL mletého maku

100 g čokolády

Postup:

Zmäknuté maslo dajte do hrnca.

Pridajte cukor, smotanu, jedno celé vajíčko a štipku soli.

Vyšľahajte mixérom na hladkú homogénnu zmes.

 

 

Potom pridajte prášok do pečiva a múku.

Vypracujte hladké cesto.

To si potom rozdeľte na 4 rovnaké časti, zabaľte do potravinárskej fólie a odložte do chladničky.

Vychladené cesto si narežte a vytvarujte nožičky hríbikov.

 

 

Dajte zmraziť.

Klobúčiky vytvarujte tak, že si opäť cesto narežte na menšie kúsky, z ktorých najskôr vyformujte guľočky a potom ich rukou sploštite tak, aby vyzerali ako klobúčiky hríbikov.

Dajte upiecť do predhriatej rúry na 200 stupňov a pečte asi 10 – 15 minút.

Do každej hlavičky vyrežte malú jamku na nožičku.

 

 

Nožičky vytiahnite z mrazničky a pečte rovnako ako klobúčiky.

Pripravte si polevu.

Bielko oddeľte od žĺtka, pridajte práškový cukor a vymiešajte na hladkú hustú konzistenciu.

Naplňte do cukrárskeho vrecúška.

Zvyšok polevy si zatiaľ zakryte, aby neoschla.

Každú jamku na klobúčiku naplňte polevou a priložte nožičku.  Tak si pospájate obe časti na jeden kompletný hríbik.

Keď poleva zaschne a hríbiky držia pokope, časť polevy si zrieďte trochou vody a dobre vymiešajte.

 

 

Potom ňou oblievajte nožičky, aby boli biele a nechajte zaschnúť asi 20 minút.

Opäť si pripravte redšiu polevu a prichystajte si mletý mak.

Naneste trochu polevy na spodok nožičky a posypte makom.

Budú vyzerať, akoby ste ich práve vytiahli z hliny.

Teraz si pripravte čokoládovú polevu, do ktorej namáčajte hlavičky a ukladajte na mriežku.

Nechajte stuhnúť a hríbiky sú hotové :) S takýmto krásnym vianočným pečivom určite zabodujete!

Videonávod

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

 

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes