VEĽKONOČNÉ MAKOVKY: Nadýchané a nesmierne chutné – takéto pečivo v pekárni nekúpite!

Tento recept na makové rožteky „Makovky“ je jednoduchý na prípravu a ulahodí každému.

 

 

Rožteky sú totižto krásne nadýchané a jemné, dokonca vydržia ako čerstvé aj na druhý deň.

Ideálne sviatočné raňajky, môžete si ich dať s domácim džemom, alebo len tak.

Autorkou vynikajúceho receptu je  pani Jana J.

Potrebujeme:

500g hladkej múky

250ml teplého mlieka

1 kocka droždia (alebo 1 bal. sušené)

1 vajce

80 g cukru

1 vanilkový cukor

štipka soli

citrónová kôra

100g masla – alebo 60 g masla a 40 g masti

1/2 prášku do pečiva

troška rumu.(malý štamperlík)

Ďalej:

mak

vajce na potretie

Postup:

Najskôr si pripravíme kvások:

 

 

V miske zmiešame teplé mlieko, cukor a lyžicu múky.

Necháme vzísť kvások.

Kvások následne pridáme k ostatným ingredienciám.

 

 

V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, vajce, zvyšné mlieko, zmäknuté maslo, zvyšný cukor a kvások.

Pridáme aj rum a citrónovú kôru.

 

 

Vypracujeme cesto.

Necháme kysnúť tak 2x po 45 minút.

 

 

Vždy po 45 minútach premiešame.

Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme a rozdelíme na jednotlivé časti.

 

 

Vytvarujeme rožky.

A na plechu necháme v teple po utierkou ešte 30 minút nakysnúť.

 

 

Potom potrieme vajíčkom.

Posypeme makom a pečieme na 180 stupňov do zlatista.

 

 

Sú naozaj veľmi dobré.

Prajeme vám dobrä chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn

Dnes najobľúbenejšie