Legendárna vajíčková pomazánka podľa starého receptu našej rodiny, vylepšená cuketou.
V lete ju pripravujem takto a každý si veľmi pochvaľuje, vďaka cukete je jemnejšia a ešte chutnejšia.
Potrebujeme:
6 varených vajec
1 cuketa
polovicu červenej cibule
3 polievkové lyžice majonézy
2 lyžice kyslej smotany
1 lyžička horčice
mletú rascu
soľ, korenie
Postup:
Najskôr si pripravíme cuketu. ošúpeme ju, vyberieme jadierka pomocou lyžice a nastrúhame ju nahrubo.
Nastrúhanú cuketu dáme varič do vriacej osolenej vody.
Keď je uvarená (stačí pár minút), scedíme ju a necháme odkvapkať.
Vaječné žĺtky roztlačíme, bielky nakrájame nakúsky.
Žĺtok zmiešame s majonézou, kyslou smotanou, horčicou a korením.
Nasekané vaječné bielky sa zmiešajú s nakrájanou cibuľkou.
Všetko premiešame dohromady aj s cuketou.
Necháme odpočinúť v chladničke po dobu najmenej 2 hodín, aby sa chute dokonale prepojili.
Podávame s pečivom.
Výborná pomazánka s bambinom
Potrebujeme:
1 cuketu
1 stredne veľkú cibuľu,
2-3 strúčiky cesnaku,
soľ,
syr v črievku
Postup:
Pripravíme si panvicu a na troche oleja osmažíme cibuľu dozlatista.
Cuketu očistíme a postrúhame na jemno (šťavu nevytláčame) a pridáme ju k podusenej cibuľke.
Dusíme ešte asi 3 min a pridáme aj pretlačený cesnak a soľ, koreniny podľa chuti. Celkom nakoniec do zmesi vmiešame aj bambino (alebo iný tavený syr). Ja pridávam aj nastrúhaný údený syr a nastrúhanú šunku. Všetko ešte dobre spolu premiešame, kým sa syr nerozpustí a všetko sa krásne nespojí. My ju jeme hneď z panvice. :-)
Do zmesi môžete pridať aj nadrobno nakrájanú papriku – pridajte k cibuľke a poduste spolu s ňou. Rovnako môžete pridať slaninu, už spomínaný syr, alebo koreniny podľa chuti. je to výborná pochúťka.
Nátierka s cuketou podľa Jamieho Olivera
Potrebujeme:
2 menšie cukety
2 strúčiky cesnaku
Voliteľné chilli paprička
soľ, korenie
citrónová šťava
2-3 lístky mäty
olivový olej
Postup:
Najlepšie je nátierku pripraviť z menších a tvrdších cukiet, tie majú lepšiu chuť a jadro je šťavnaté a mäkké.
Na horúcu panvicu nalejeme 2 lyžice oleja a orestujeme nasekaný cesnak aj chilli papričku po dobu 1 minúty.
Pridáme cukety – očúpané a nakrájané na kocky. Premiešame, panvicu zakryjeme a na menšom plameni dusíme s tým, že každých 5 minút premiešame. Dusíme 20-25 minút.
Keď cuketa zmäkne, zložíme z plameňa, rozlačíme vidličkou, alebo rozmixujeme a dochutíme soľou, korením a ešte lyžicou olivového oleja. Nakoniec pridáme 1-2 lyžice citrónovej šťavy a nasekané lístky mäty.
Podávame ako nátierku na pečivo!
Neporovnateľná cuketová nátierka s cesnakom
Potrebujeme:
4 cukety
Soľ, mleté korenie (biele aj čierne)
7 strúčikov cesnaku
Petržlenovú vňať
Kyslú smotanu
2 uvarené žĺtky
1 lyžičku horčice
Postup:
Cuketu môžeme pripraviť dvomi spôsobmi. Buď sa pripraví na pare alebo jednoducho ju nastrúáme a podusíme na panvici, kým nie je mäkká. Cuketu ochutíme soľou a koreninami. Kým je ešte na panvici, vmiešame do nej aj pretlačený cesnak a ešte chvíľku podusíme. Potom necháme chvíľu vychladnúť a zatiaľ si pripravíme zálievku.
Kyslú smotanu zmiešame s roztlačenými žĺtkami, horčicou a nakrájanou petržlenovou vňaťou. Zmiešame s cuketou a dochutíme podľa našich požiadaviek. Do nátierky môžete pridať aj syr.
Titulná foto: koláž tjn
Prajeme vám dobrú chuť! :-)