Nesmrteľná vajíčková pomazánka vylepšená s cuketou – fantastická chuť: Na oslavy sa robí vždy v najväčšej mise!

V lete ju pripravujem takto a každý si veľmi pochvaľuje, vďaka cukete je jemnejšia a ešte chutnejšia.

Legendárna vajíčková pomazánka podľa starého receptu našej rodiny, vylepšená cuketou.

 

 

V lete ju pripravujem takto a každý si veľmi pochvaľuje, vďaka cukete je jemnejšia a ešte chutnejšia.

Potrebujeme:

6 varených vajec

1 cuketa

polovicu červenej cibule

3 polievkové lyžice majonézy

2 lyžice kyslej smotany

1 lyžička horčice

mletú rascu

soľ, korenie

Postup:

Najskôr si pripravíme cuketu. ošúpeme ju, vyberieme jadierka pomocou lyžice a nastrúhame ju nahrubo.

Nastrúhanú cuketu dáme varič do vriacej osolenej vody.

Keď je uvarená (stačí pár minút), scedíme ju a necháme odkvapkať.

Vaječné žĺtky roztlačíme, bielky nakrájame nakúsky.

Žĺtok zmiešame s majonézou, kyslou smotanou, horčicou a korením.

Nasekané vaječné bielky sa zmiešajú s nakrájanou cibuľkou.

Všetko premiešame dohromady aj s cuketou.

Necháme odpočinúť v chladničke po dobu najmenej 2 hodín, aby sa chute dokonale prepojili.

Podávame s pečivom.

Výborná pomazánka s bambinom

Foto: tjn

Potrebujeme:

1 cuketu

1 stredne veľkú cibuľu,

2-3 strúčiky cesnaku,

soľ,

syr v črievku

Postup:

Foto: tjn

Pripravíme si panvicu a na troche oleja osmažíme cibuľu dozlatista.

Cuketu očistíme a postrúhame na jemno (šťavu nevytláčame) a pridáme ju k podusenej cibuľke.

Dusíme ešte asi 3 min a pridáme aj pretlačený cesnak a soľ, koreniny podľa chuti. Celkom nakoniec do zmesi vmiešame aj bambino (alebo iný tavený syr). Ja pridávam aj nastrúhaný údený syr a nastrúhanú šunku. Všetko ešte dobre spolu premiešame, kým sa syr nerozpustí a všetko sa krásne nespojí. My ju jeme hneď z panvice. :-)

Do zmesi môžete pridať aj nadrobno nakrájanú papriku – pridajte k cibuľke a poduste spolu s ňou. Rovnako môžete pridať slaninu, už spomínaný syr, alebo koreniny podľa chuti. je to výborná pochúťka.

Nátierka s cuketou podľa Jamieho Olivera

Potrebujeme:

2 menšie cukety

2 strúčiky cesnaku

Voliteľné chilli paprička

soľ, korenie

citrónová šťava

2-3 lístky mäty

olivový olej

Postup:

Najlepšie je nátierku pripraviť z menších a tvrdších cukiet, tie majú lepšiu chuť a jadro je šťavnaté a mäkké.

Na horúcu panvicu nalejeme 2 lyžice oleja a orestujeme nasekaný cesnak aj chilli papričku po dobu 1 minúty.

Pridáme cukety – očúpané a nakrájané na kocky. Premiešame, panvicu zakryjeme a na menšom plameni dusíme s tým, že každých 5 minút premiešame. Dusíme 20-25 minút.

Keď cuketa zmäkne, zložíme z plameňa, rozlačíme vidličkou, alebo rozmixujeme a dochutíme soľou, korením a ešte lyžicou olivového oleja. Nakoniec pridáme 1-2 lyžice citrónovej šťavy a nasekané lístky mäty.

Podávame ako nátierku na pečivo!

Neporovnateľná cuketová nátierka s cesnakom

Foto: extranews.ro

Potrebujeme:

4 cukety

Soľ, mleté korenie (biele aj čierne)

7 strúčikov cesnaku

Petržlenovú vňať

Kyslú smotanu

2 uvarené žĺtky

1 lyžičku horčice

Postup:

Cuketu môžeme pripraviť dvomi spôsobmi. Buď sa pripraví na pare alebo jednoducho ju nastrúáme a podusíme na panvici, kým nie je mäkká. Cuketu ochutíme soľou a koreninami. Kým je ešte na panvici, vmiešame do nej aj pretlačený cesnak a ešte chvíľku podusíme. Potom necháme chvíľu vychladnúť a zatiaľ si pripravíme zálievku.

Kyslú smotanu zmiešame s roztlačenými žĺtkami, horčicou a nakrájanou petržlenovou vňaťou. Zmiešame s cuketou a dochutíme podľa našich požiadaviek. Do nátierky môžete pridať aj syr.

Titulná foto: koláž tjn

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes