NIKDY nekupujte jahody v tomto čase: Je veľká šanca, že nebudú čerstvé!

Jahody nekupujte v tomto čase!

Sezóna jahôd je v plnom prúde.

 

 

Preto si určite osvojte jedno pravidlo, vďaka ktorému nakúpite vždy čerstvé ovocie a nevyhodíte peniaze.

Metóda je veľmi jednoduchá a hlavne účinná.

Spoznajte vďaka portálu smakosze trik, ktorý vám pomôže rozpoznať čerstvosť jahôd.

Jahody sa stali stálicou na slovenských trhoch a v obchodoch.

Dokonca aj ich cena sa stala atraktívnejšou a dostupnejšou.

Nie každý však vie, že ak si chcete vychutnať toto ovocie čerstvé, musíte si ho kúpiť v správnom čase.

 

 

Aj keď sa to zdá bezvýznamné, pre jahody má obrovský význam.

Naučte sa niekoľko pravidiel, ktoré vám pomôžu vybrať to najlepšie ovocie.

V tomto čase nekupujte jahody

 

 

Aby boli vaše jahody čerstvé, kupujte ich v správny čas dňa.

Mnohí zákazníci trhovísk sa riadia zásadou, že čím skôr, tým lepšie, pretože potom majú šancu nakúpiť čerstvé ovocie či zeleninu.

Bohužiaľ je to mylná predstava.

 

 

Jahody, ktoré si kúpite skoro ráno, často pochádzajú z predchádzajúceho dňa, takže sú zatuchnuté.

Tie vo výbornom stave sa dajú kúpiť len popoludní alebo večer.

Pri nákupe jahôd je potrebné dodržiavať niekoľko ďalších pravidiel.

 

 

Venujte pozornosť tomuto detailu

Pri kúpe jahôd si všímajte predovšetkým stonky.

Práve tá časť so zelenými listami povie o čerstvosti jahôd najviac.

Listy by mali byť sviežo zelené, bez sfarbenia a bez známok vädnutia.

 

 

Okrem toho si treba dať pozor aj na farbu samotnej jahody, ktorá prezradí, či sú jahody sladké.

Jasne červené a mierne lesklé, sú najšťavnatejšie a majú výbornú chuť.

Nezabudnite tiež ovoňať ovocie pred nákupom.

Tie, ktoré vás už z diaľky upútajú sladkou vôňou, sú zrelé a svieže.

 

 

Tie s jemne kyslým zápachom sa však mierne kazia.

Posledným pravidlom, ktoré treba dodržať pri kúpe tohto sezónneho ovocia, je jahody zľahka stlačiť.

Ak sú elastické a pod tlakom prstov sa neobjavia priehlbiny, znamená to, že jahody sú čerstvé.

 

 

Pri nákupe dodržujte všetky vyššie uvedené pravidlá a nebudete sklamaní.

Ako spoznať striekané jahody?

Všetci vieme, že ovocie a zeleninu treba pred konzumáciou umyť.

 

 

Voda samotná však nie vždy nestačí, najmä ak ide o ovocie, ktoré bolo ošetrené pesticídmi.

Hoci predtým, ako sa takýto výrobok dostane na pulty obchodov, musí spĺňať príslušné normy týkajúce sa obsahu pesticídov a škodlivých látok, nadbytok takto „postriekanej“ zeleniny a ovocia v strave môže škodiť.

Striekajú sa paradajky, jablká a tiež jahody.

Ako ich rozpoznať?

 

 

Ak vás zaujíma, ako sa zbaviť stôp po pesticídoch a zároveň spoznať, že ovocie bolo striekané, čítajte ďalej.

Oplatí sa použiť metódu 10/2, teda dvakrát namočiť celkovo na 10 minút do domácej zmesi octu a sódy bikarbóny.

Najskôr vložte jahody do vody s 2-3 lyžicami octu, najlepšie jablčného.

 

 

Počkajte 5 minút.

Potom vložte jahody do vody s lyžicou sódy bikarbóny.

 

 

Opäť počkajte 5 minút.

Ak sa v oboch prípadoch voda po pridaní ovocia zakalí a zožltne, je to znak toho, že jahody boli postriekané.

Nebojte sa, takýto kúpeľ pomôže zbaviť sa nečistôt nadobro.

 

 

Po 10 minútach kúpania opláchnite jahody pod tečúcou vodou.

Ako rozpoznať striekané ovocie a zeleninu v obchode?

 

 

Pozrite sa na kód

Špeciálne nálepky na ovocie a zeleninu nájdete v obchodoch a supermarketoch.

Obsahujú nielen čiarový kód uľahčujúci odhlásenie produktu, ale aj špeciálne označenie PLU kód (pre vyhľadávanie ceny).

 

 

Označenie používané od roku 1990 umožňuje odlíšiť produkty konvenčného poľnohospodárstva od ekologického.

Stačí sa pozrieť na prvú číslicu v kóde:

 

 

  • Štvormiestny kód začínajúci číslicami 3 a 4: potravina bola vyrobená konvenčným spôsobom, t. j. s použitím umelých hnojív a pesticídov.
  • Päťmiestny kód začínajúci číslicou 9: potraviny pochádzajú z konvenčného a ekologického poľnohospodárstva.

Obchody však často používajú svoje vlastné označenia, takže iné kódy by vám nemali spôsobovať obavy.

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pexels

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste v článku chybu?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.