Nadýchaný piškótový koláčik, ktorý milo prekvapí nielen svojou chuťou, ale aj jemnou štruktúrou.
U nás doma sa teší zaslúženej obľube a pripravujem ho takmer pravidelne.
Výborný recept na obľúbenú piškótu z youtube kanála PAZANDA ZAMIRA.
Tajomstvom je kukuričný škrob
Jemná a ľahká štruktúra: Kukuričný škrob napomáha vytvoriť jemnú a ľahkú štruktúru piškóty. Nahrádza časť pšeničnej múky, čím znižuje obsah lepku, ktorý môže viesť k tuhej a hutnej štruktúre. Kukuričný škrob absorbuje vlhkosť, čím zabraňuje vysušeniu piškóty a dodáva jej lahodnú vláčnosť.
Stabilná pena: Kukuričný škrob pomáha stabilizovať penu z bielkov, ktorá je základom objemu a nadýchanosti piškóty. Zabraňuje jej kolapsu počas pečenia a umožňuje tak dosiahnuť vysoký a nadýchaný výsledok.
Krehká konzistencia: Kukuričný škrob dodáva piškóte krehkú konzistenciu, ktorá sa nerozpadá a crumble pri krájaní. To je obzvlášť dôležité pri zdobení piškóty krémami a polevami.
Neutrálna chuť: Kukuričný škrob má neutrálnu chuť, ktorá neovplyvní chuť piškóty. To umožňuje zvýrazniť ostatné arómy v recepte, ako je vanilka, čokoláda alebo citrusové plody.
Na nadýchanú piškótu potrebujeme:
6 žĺtkov
40 g rastlinného oleja
20 ml teplého mlieka
štipku soli
štipku vanilkového cukru
18 g kukuričného škrobu
75 g hladkej múky
6 bielkov
1 ČL citrónovej šťavy
70 g kryštálového cukru
1/2 ČL kakaa
Postup:
Do misky pridáme žĺtky, nalejeme olej a mlieko.
Pridáme štipku soli a metličkou vymiešame.
Do zmesi pridáme vanilkový cukor.
Cez sitko preosejeme škrob s múkou. Metličkou vymiešame do hladka.
Do samostatnej misky pridáme bielky.
Pridáme citrónovú šťavu a mixérom vyšľaháme penu.
Počas šľahania pridáme cukor.
Do cesta po častiach pridávame vyšľahané bielky a vždy opatrne metličkou premiešame.
Trochu cesta pridáme do samostatnej misky.
Pridáme kakao a premiešame. Formu na pečenie (priemer 20 cm) vystelieme papierom na pečenie a nalejeme cesto.
Pomocou cukrárskeho vrecka na vrch nanesieme kakaové cesto.
Pomocou špajdle vytvoríme vzory.
Formu v plechu na pečenie vložíme do prehriatej rúry.
Podlejeme horúcou vodou.
Pečieme 60 minút pri teplote 150°C.
Koláč necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: