Toto nie je PIŠKÓTA, ale nadýchaný oblak: Cesto tak lahodné a nadýchané, že netreba žiadnu plnku ani krém!

Úžasný recept na piškótu, ktorá je nadýchaná ako oblak!

Nadýchaný piškótový koláčik, ktorý milo prekvapí nielen svojou chuťou, ale aj jemnou štruktúrou.

 

 

U nás doma sa teší zaslúženej obľube a pripravujem ho takmer pravidelne.

Výborný recept na obľúbenú piškótu z youtube kanála PAZANDA ZAMIRA.

Tajomstvom je kukuričný škrob

Jemná a ľahká štruktúra: Kukuričný škrob napomáha vytvoriť jemnú a ľahkú štruktúru piškóty. Nahrádza časť pšeničnej múky, čím znižuje obsah lepku, ktorý môže viesť k tuhej a hutnej štruktúre. Kukuričný škrob absorbuje vlhkosť, čím zabraňuje vysušeniu piškóty a dodáva jej lahodnú vláčnosť.

Stabilná pena: Kukuričný škrob pomáha stabilizovať penu z bielkov, ktorá je základom objemu a nadýchanosti piškóty. Zabraňuje jej kolapsu počas pečenia a umožňuje tak dosiahnuť vysoký a nadýchaný výsledok.

Krehká konzistencia: Kukuričný škrob dodáva piškóte krehkú konzistenciu, ktorá sa nerozpadá a crumble pri krájaní. To je obzvlášť dôležité pri zdobení piškóty krémami a polevami.

Neutrálna chuť: Kukuričný škrob má neutrálnu chuť, ktorá neovplyvní chuť piškóty. To umožňuje zvýrazniť ostatné arómy v recepte, ako je vanilka, čokoláda alebo citrusové plody.

Na nadýchanú piškótu potrebujeme:

 

 

6 žĺtkov

40 g rastlinného oleja

20 ml teplého mlieka

štipku soli

štipku vanilkového cukru

18 g kukuričného škrobu

75 g hladkej múky

6 bielkov

1 ČL citrónovej šťavy

70 g kryštálového cukru

1/2 ČL kakaa

Postup:

Do misky pridáme žĺtky, nalejeme olej a mlieko.

Pridáme štipku soli a metličkou vymiešame.

 

 

Do zmesi pridáme vanilkový cukor.

Cez sitko preosejeme škrob s múkou. Metličkou vymiešame do hladka.

Do samostatnej misky pridáme bielky.

Pridáme citrónovú šťavu a mixérom vyšľaháme penu.

Počas šľahania pridáme cukor.

 

 

Do cesta po častiach pridávame vyšľahané bielky a vždy opatrne metličkou premiešame.

Trochu cesta pridáme do samostatnej misky.

Pridáme kakao a premiešame. Formu na pečenie (priemer 20 cm) vystelieme papierom na pečenie a nalejeme cesto.

Pomocou cukrárskeho vrecka na vrch nanesieme kakaové cesto.

Pomocou špajdle vytvoríme vzory.

 

 

Formu v plechu na pečenie vložíme do prehriatej rúry.

Podlejeme horúcou vodou.

Pečieme 60 minút pri teplote 150°C.

Koláč necháme vychladnúť a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes