plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nie všetci Slováci si pamätajú názov jedla na tejto fotke: Mám rozprávkovo jednoduchý RECEPT – vráti vás do detstva!

Je vhodná ako hlavný chod, ale výborne sa hodí vychladená ako dezert.

Obľúbené ľudové jedlo, ktoré sa pripravuje asi v takmer každej domácnosti, či už na obed alebo večeru.

 

 

Je vhodná ako hlavný chod, ale výborne sa hodí vychladená ako dezert.

Vynikajúci recept na nadýchanú žemľovku z youtube kanála LiViera Desserts.

Potrebujeme:

8 rožkov (alebo žemieľ)

3 PL práškového cukru

100 g masla

350 ml smotany na varenie

8 žĺtkov strednej veľkosti

750 g tučného tvarohu

3 žĺtky strednej veľkosti

4 PL práškového cukru

2 PL pšeničnej krupice

3 bielky strednej veľkosti

16 g vanilkového cukru

štipku soli

850 ml konzervovaných marhúľ

8 bielkov strednej veľkosti

štipku soli

4 PL kryštálového cukru

Postup:

Rožky alebo žemle nakrájame na malé kocky. Žĺtky oddelíme od bielok.

Do misky pridáme cukor, zmäknuté maslo a šľaháme, kým sa suroviny nespoja.

 

 

Do maslovej zmesi postupne zašľaháme žĺtky.

Nakoniec pridáme teplú smotanu.

Metličkou vyšľaháme, nalejeme do misky s nakrájanými rožkami a dobre premiešame.

Pripravíme plnku: do misky s tvarohom pridáme žĺtky.

Pridáme cukor a lyžicou dôkladne premiešame. Potom zmes rozmixujeme tyčovým mixérom.

 

 

Do plnky pridáme krupicu a zamiešame.

Do samostatnej misky pridáme 3 bielky a štipku soli.

Krátko šľaháme mixérom.

Keď sa počas šľahania vytvoria veľké bublinky, pridáme vanilkový cukor. Vyšľaháme tuhý sneh.

Sneh z bielkov pridáme do tvarohovej zmesi a jemne premiešame.

 

 

Zapekaciu misu (36 x 25 cm) vymastíme maslom a posypeme strúhankou.

Precedíme konzervované marhule.

Zmes z rožkov rozdelíme na dve časti a jednu časť rovnomerne naukladáme na spodok formy.

Potom rozotrieme tvarohovú plnku.

Na plnku poukladáme precedené marhule a nakoniec rozložíme zmes z rožkov.

Formu vložíme do predhriatej rúry.

 

 

Pečieme 25 minút pri teplote 180°C.

Po 25-ich minútach žemľovku prekryjeme alobalom a pečieme ďalších 15 minút.

Medzitým pripravíme sneh z bielkov: 8 bielkov mierne posolíme a chvíľu šľaháme.

 

 

Počas šľahania postupne pridávame cukor.

Na upečenú žemľovku nanesieme rovnomernú vrstvu snehu.

Pečieme pri teplote 180°C cca 10 minút dozlatista.

Po vybratí z rúry necháme žemľovku trochu vychladnúť (môžeme poliať trochou šťavy, ktorá nám ostala z kompótu) a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes