Receptov na palacinky je neúrekom a stačí si len vybrať ten, ktorý vám najviac vyhovuje.
Dnes vám ponúkame jeden recept, ktorý si možno pamätajú naše babičky.
Vďaka nemu budú aj odležané palacinky znovu ako čerstvé!
Potrebujeme:
200 + 200 ml mlieka
200 ml vriacej vody
1 šálku hladkej múky (250 ml)
3 vajcia
60 g kryštálového cukru
1/2 ČL soli
3 PL rastlinného oleja
80 g masla
Postup:
Do misy si rozbijeme vajíčka.
Pridáme soľ, cukor.
Metličkou vyšľaháme.
Potom zašľaháme 200 ml mlieka.
Zapracujeme múku tak, aby neostali hrudky.
Postupne za stáleho šľahania nalievame horúcu vodu a následne aj olej.
Cesto ešte premiešame, prikryjeme a necháme stáť 15 minút.
Z tohto cesta si pripravíme klasické palacinky.
Robíme to tak, že primerané množstvo nalievame rovnomerne na vymastenú panvicu.
Opekáme z oboch strán.
Keď máme palacinky hotové, do hlbšej panvice si nalejeme 200 ml mlieka.
Pridáme 40 g masla, ktoré v ňom necháme rozpustiť a premiešame.
Na panvici si rozpustíme zvyšných 40 g masla.
Teraz každú palacinku preložíme 2-krát na polovicu.
Každý kúsok namočíme najskôr do mlieka s maslom a potom uložíme na panvicu s maslom.
Na jednu panvicu sa nám zmestia 4 poskladané palacinky, ktoré následne ešte polejeme trochou mlieka s maslom.
Prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť 7 – 10 minút.
Hotovo, teraz palacinky vyberieme a servírujeme podľa chuti s ovocím, džemom a pod.
Môžeme posypať práškovým cukrom.
Toto je skvelý spôsob, ako spracovať aj palacinky, ktoré vám ostali z predchádzajúceho dňa.
Budú znova ako čerstvé.
Dobrú chuť!