Jednoduché a slávnostné jedlo, ktoré je také chutné, že vás rodina bude prosiť, aby ste ho pripravovali pravidelne.
Na recept nebudete potrebovať žiadne zložité suroviny a výsledok vám vyrazí dych.
Výnimočný recept na najchutnejšiu bravčovú panenku z youtube kanála Schneller Koch.
Potrebujeme:
cca 600 g bravčovej panenky
1 ČL cesnakového prášku
1/2 ČL mletej papriky
1/2 ČL soli
mleté čierne korenie
1/2 ČL tymianu
1 cibuľu
2 PL olivového oleja
6 malých šampiňónov
1 strúčik cesnaku
soľ
štipku tymianu
mleté čierne korenie
50 g syra
110 g slaniny
Na zemiaky:
4 zemiaky
soľ
1/2 ČL mletej papriky
1/2 ČL cesnakového prášku
olivový olej
mleté čierne korenie
Na omáčku:
1 PL čili omáčky
1 a 1/2 PL jablčného octu
2 PL sójovej omáčky
2-3 medu (alebo javorového sirupu)
1 ČL celozrnnej horčice
Na omáčku k zemiakom:
50 g zelenej cibuľky
1 strúčik cesnaku
100 g jogurtu
soľ
mleté čierne korenie
1-2 ČL citrónovej šťavy (voliteľné)
Postup:
Panenku vysušíme pomocou papierových utierok.
Odstránime tuk a kožu.
Do stredu mäsa vodorovne spravíme nožom zárez.
Do misky pridáme cesnak, papriku, soľ, čierne korenie, tymian a zamiešame.
Mäso z oboch strán posypeme korením.
Potom mäso položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Na panvici zohrejeme olivový olej.
Pridáme na polovičné plátky nakrájanú cibuľu a smažíme 2 minúty.
Potom k cibuli pridáme nakrájané šampiňóny.
Smažíme, kým nezhnednú.
Do zmesi pretlačíme cesnak, premiešame a smažíme ďalších 30 sekúnd.
Pridáme soľ, tymian, čierne korenie a zamiešame.
Smaženú zeleninu vložíme do zárezu na mäse.
Potom vrch posypeme nastrúhaným syrom.
Panenku obalíme plátkami slaniny (viď video).
Ošúpané zemiaky nakrájame a vložíme do hlbokej misy.
Zalejeme vriacou vodou.
Prekryjeme tanierom a necháme odstáť 5 minút.
Po uplynutí doby zemiaky osušíme papierovými utierkami.
Pridáme soľ, papriku, cesnakový prášok, olej, čierne korenie a premiešame.
Zemiaky poukladáme na plech.
Plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 30 minút pri teplote 190°C.
Na panvicu pridáme čili omáčku, ocot, sójovú omáčku, med, horčicu a na miernom ohni miešame do hladka.
Na miernom ohni dusíme 2-3 minúty, kým omáčka nezhustne.
Mäso potrieme omáčkou a pečieme ďalších 3-5 minút pri teplote 250°C, kým nezhnedne.
Po upečení vyberieme mäso z rúry a necháme 5 minút odpočívať.
Do menšej misky pridáme nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak, jogurt, soľ, čierne korenie, citrónovú šťavu a premiešame.
Mäso servírujeme so zemiakmi a jogurtovou omáčkou.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod nájdete TU