plny-hrniec_transparent_negativ.png

Toto je stokrát lepšie ako klasika s kryštálovým cukrom: Zdravý jahodový džem bez chémie a cukru, ktorý chutí fantasticky

Recept som našla len dva roky dozadu a som s ním veľmi spokojná.

 

 

Konečne si môže aspoň trošku (a samozrejme s mierou) pochutnať aj môj manžel trpiaci cukrovkou.

V recepte je použitý med a pre niekoho možno prekvapivá prísada – chia semienka.

Tie perfektne zastúpia funkciu želírovacieho prípravku.

Navyše, džem bude vďaka nim ešte zdravší.

 

 

Potrebujeme:

1500 g jahôd – ja rada chodím na samozber do Dunajskej Lužnej

300 g med kryštalizovaný (hustý med)

40 g semienka chia

Postup:

Jahody klasicky odstopkujeme a umyjeme.

 

 

Vložíme ich do hrnca.

Popučíme tlačidlom na zemiaky.

Ak chceme džem hladký bez kúskov ovocia, jahody rozmixujeme.

 

 

Hrniec preložíme na plameň a dáme variť.

Keď zmes začne vrieť, stiahneme plameň.

Potom varíme ešte 15 minút.

 

 

Keď sa nám začne na vrchu tvoriť pena, pridáme med.

Ešte 10 minút necháme prebublávať.

 

 

O 10 minút pridáme chia semienka..

Dobre premiešame a odstavíme.

Teraz môžete sledovať, ako zmes začína želírovať – hustnúť.

 

 

V tejto fáze je na vás, či chcete mať džem hustejší – pridáme semienka, alebo vám vyhovuje takáto konzistencia.

Džem potom už len nadávkujeme do pohárov.

 

 

Sterilizujeme len do bodu varu (potrebujeme to len na to, aby nám chytili viečka).

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes