LEGENDÁRNY ríbezľový koláč s penou: Vyzerá aj chutí neskutočne, niečo tak dobré ste ešte nejedli!

Jednoduchý a rýchly ovocný koláčik so snehovou polevou, ktorý sa vám roztopí v ústach.

 

 

Lahodný koláč s kyslým ovocím je ideálnym osviežením počas horúcich letných dní.

Vynikajúci recept na dokonalý ríbezľový koláč z youtube kanála Lecker mit Rika.

Potrebujeme:

(1 šálka = 250 ml)

3 vajcia

3 PL horúcej vody

90 g kryštálového cukru (1/2 šálky)

50 g roztopeného masla (1/5 šálky)

125 g hladkej múky (1 šálku)

1 ČL prášku do pečiva

70 ml sýtenej pomarančovej limonády (1/3 šálky)

 

 

500 g kyslých bobúľ (ríbezle, egreše…) (cca 2 šálky)

2 PL kukuričného škrobu

trochu soli

160 g kryštálového cukru (4/5 šálky)

džem (ríbezľový)

Postup:

Do dvoch veľkým mís zvlášť oddelíme bielky a žĺtky. Bielky vložíme do chladničky.

Do misky so žĺtkami pridáme horúcu vodu.

 

 

Mixérom vyšľaháme penu.

Počas šľahania pridáme cukor. Nalejeme roztopené maslo a pokračujeme v šľahaní.

V samostatnej miske zmiešame múku s práškom do pečiva a nasypeme do žĺtkovej zmesi. Mixérom prešľaháme.

Nalejeme pomarančovú limonádu a do hladka vyšľaháme.

 

 

Cesto prelejeme do vymastenej zapekacej formy (18 x 25 cm) a zarovnáme.

Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme 15 minút pri teplote 170°C (horný/spodný ohrev).

Medzitým umyjeme a osušíme ríbezle. Do misky vložíme sitko a do sitka pridáme ríbezle.

Posypeme škrobom a preosejeme. Do vychladnutých bielkov pridáme soľ a mixérom vyšľaháme.

 

 

Počas šľahania postupne pridávame cukor.

Po uplynutí času pečenia cesta vypneme rúru a otvoríme dvierka.

Do vyšľahaných bielkov pridáme ríbezle a špachtľou premiešame.

Cesto potrieme džemom a nanesieme krém.

Zarovnáme a špachtľou vytvoríme vrcholy (viď video).

Formu vložíme do rúry a pečieme 20 minút pri teplote 150°C (horný/spodný ohrev).

 

 

Potom necháme koláč ešte 15 minút v otvorenej rúre a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod nájdete TU

 

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes