Nič neochutí polievky tak, ako toto domáce korenie.
Žiadna chémia a hlavnou prísadou je liečivý ligurček, ktorého silu poznali už naše babičky.
10 blahodárnych účinkov ligurčeka na vaše telo a zdravie:
Podporuje trávenie, ak chudnete, ide o toho najlepšieho pomocníka,
Urýchľuje metabolizmus,
Podporuje vylučovanie žlče – výborná prevencia ochorení žlčníka,
Odstraňuje plynatosť a nafukovanie,
Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam, čistí krv aj cievy,
Močopudné účinky – je výborný pre ľudí, ktorí trpia častými zápalmi močového mechúra, obličiek a vylučovacej sústavy,
Odstraňuje nadbytočnú vodu z organizmu, ak veľa solíte, ligurček vám vyčistí telo od nadbytočného sodíka,
Prečisťuje dýchacie cesty – zbavuje hlienu a uľahčuje dýchanie,
Výluhom z ligurčeka môžete úspešne liečiť ochorenia kĺbov, akými je reuma, artróza alebo dna.
Môžete vyvariť všetky časti rastliny, najvýraznejší účinok má však koreň.
Čaj z koreňa ligurčeka niekoľkokrát denne dokáže účinne zmierniť veľa zdravotných ťažkostí.
Výborný počas chrípky – ligurček je nielen skvelou prevenciu, ale pomôže vám aj rýchlejšie sa opäť vyzdravieť.
Potrebujeme:
Ligurček aj so stonkami (použijeme toľko ligurčeka, koľko korenia chceme robiť, u mňa platí, že čím viac, tým lepšie)
400 ml vody
1 lyžičku soli
1 lyžičku čerstvej majoránky (ak nie ej tak aj sušenej)
2 lyžice slnečnicového oleja (alebo podľa potreby)
Postup:
Ligurček poriadne osprchujeme a pomelieme na mäsovom mlynčeku.
Dáme do hrnca, pridáme vodu a varíme 15 minút.
Zmes scedíme cez biele plátno, poriadne vyžmýkame.
Do tekutej zmesi pridáme soľ, 2 lyžice oleja a majoránku.
Varíme tak dlho, až výluh zredukujeme na polovicu.
Nalejeme do pohárov a obrátime hore dnom.
Vzniknutý koncentrát môžeme pridávať do polievok a podľa chuti aj do do omáčok.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)