Úžasný recept pre všetkých milovníkov jahôd.
Varený sirup z jahôd, ktorý je osviežujúci, voňajúci po jahodách, vhodný s vodou, nesladenou minerálkou alebo do čaju.
Jednoduchý recept na lahodnú jahodovú šťavu z youtube kanála YÖRÜK KIZININ MUTFAĞI.
Potrebujeme:
2 kg jahôd
2 ČL sódy bikarbóny
vodu
1 PL kryštálového cukru na 500 ml
500 ml fľaše
1 šálku kryštálového cukru (170 g)
2 poháre vody (400 ml)
1 PL citrónovej šťavy
Postup:
Jahody vložíme do dvoch hlbokých misiek.
Do každej misky pridáme lyžičku sódy bikarbóny.
Misky naplníme vodou a necháme pôsobiť 10 minút.
Pred umytím odstránime stonky.
Jahody umyjeme veľkým množstvom vody.
Potom jahody vložíme do plastových fliaš.
Do každej fľašky pridáme cukor.
Fľašku uzavrieme viečkom a pretrepeme, aby sa cukor rozložil.
Takto môžeme jahody skladovať v mrazničke po dobu jedného roka.
Do hrnca dáme zvyšných 1,5 kg jahôd.
Pridáme cukor.
Potom nalejeme vodu.
Hrniec preložíme na sporák, necháme variť a odstránime penu.
Keď začne vrieť, varíme 20 minút na strednom ohni.
Jahody počas varenia rozšľaháme tyčovým mixérom.
Pridáme citrónovú šťavu, premiešame a varíme ďalších 5 minút.
Po piatich minútach odstránime penu a hrniec odstavíme zo sporáka, aby zmes vychladla.
Po vychladnutí nalejeme šťavu do čistých plastových fliaš.
Fľašky uzavrieme a uchováme v chladničke minimálne po dobu 6-ich mesiacov.
Ak chceme konzumovať ako šťavu, pridáme polievkovú lyžicu koncentrátu do pohára.
Zmiešame s minerálnou alebo studenou vodou a môžeme servírovať.
Na zdravie!
Video návod: