plny-hrniec_transparent_negativ.png

Takto uchovávam jahody až jeden ROK: Ešte chutnejšie ako čerstvé!

Úžasný recept pre všetkých milovníkov jahôd.

Varený sirup z jahôd, ktorý je osviežujúci, voňajúci po jahodách, vhodný s vodou, nesladenou minerálkou alebo do čaju.

 

 

Jednoduchý recept na lahodnú jahodovú šťavu z youtube kanála YÖRÜK KIZININ MUTFAĞI.

Potrebujeme:

2 kg jahôd

2 ČL sódy bikarbóny

vodu

1 PL kryštálového cukru na 500 ml

500 ml fľaše

1 šálku kryštálového cukru (170 g)

2 poháre vody (400 ml)

1 PL citrónovej šťavy

 

 

Postup:

Jahody vložíme do dvoch hlbokých misiek.

Do každej misky pridáme lyžičku sódy bikarbóny.

 

 

Misky naplníme vodou a necháme pôsobiť 10 minút.

Pred umytím odstránime stonky.

 

 

Jahody umyjeme veľkým množstvom vody.

Potom jahody vložíme do plastových fliaš.

 

 

Do každej fľašky pridáme cukor.

Fľašku uzavrieme viečkom a pretrepeme, aby sa cukor rozložil.

 

 

Takto môžeme jahody skladovať v mrazničke po dobu jedného roka.

Do hrnca dáme zvyšných 1,5 kg jahôd.

 

 

Pridáme cukor.

Potom nalejeme vodu.

 

 

Hrniec preložíme na sporák, necháme variť a odstránime penu.

Keď začne vrieť, varíme 20 minút na strednom ohni.

 

 

Jahody počas varenia rozšľaháme tyčovým mixérom.

Pridáme citrónovú šťavu, premiešame a varíme ďalších 5 minút.

 

 

Po piatich minútach odstránime penu a hrniec odstavíme zo sporáka, aby zmes vychladla.

Po vychladnutí nalejeme šťavu do čistých plastových fliaš.

 

 

Fľašky uzavrieme a uchováme v chladničke minimálne po dobu 6-ich mesiacov.

Ak chceme konzumovať ako šťavu, pridáme polievkovú lyžicu koncentrátu do pohára.

 

 

Zmiešame s minerálnou alebo studenou vodou a môžeme servírovať.

Na zdravie!

Video návod:

 

https://youtu.be/30YeBvJ26vk

 

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes