Ak poznáte recept na dobrú piškótu, dokážete z nej upiecť takmer všetky dezerty, na ktoré si len spomeniete – božské torty, rolády, rezy a zákusky od výmyslu sveta.
Aby sa vám podarila zakaždým dokonalá piškóta je potrebné poznať dobrý recept a práve ten vám dnes prinášame.
Je od našej obľúbenej cukrárky ľubice, ktorá sa pečeniu na profesionálnej úrovni venuje už 20 rokov vo svojej vlastnej cukrárni.
Zároveň prinášame aj niekoľko trikov, ktoré sa vám pri pečení dokonalej piškóty budú hodiť.
Univerzálny recept na piškótové cesto
Potrebujeme (na formu s priemerom 25 cm):
3 vajcia
3 lyžice polohrubej múky
3 lyžice kryštálového cukru
2 lyžice teplej, ale nie horúcej vody
1 lyžica oleja
trochu kypriaceho prášku
Postup:
Nachystáme si dve misky, pretože budeme šľahať zvlášť biely a žĺtky.
Z bielkov v samostatnej miske vyšľaháme tuhý sneh, môžeme do neho pridať štipku soli, aby dobre držal tvar.
Niektoré cukrárky pridávajú do snehu aj trochu citrónovej šťavy.
Vaječné žĺtky vyšľaháme s cukrom, pokiaľ sa nevytvorí biela hustá pena.
Do nej potom už na nižších obrátkach zašľaháme vodu a olej.
Keď máme základ hotový, začneme po lyžiciach pridávať múku a vždy premiešame tak, aby v ceste nevznikli hrudky.
Teraz rovnako po menších častiach pridávame sneh, ktorý zamiešame veľmi opatrne, aby sme neporušili jeho štruktúru.
Na záver poprášime vrch kypriacim práškom a zapracujte ho do cesta.
Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech.
Vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov.
Doba pečenia závisí od vašej rúry a môže trvať od 12 do 20 minút.
Piškótu vyberieme von, keď má nádherne zlatistý povrch.
Odporúča sa piškótu nevyberať hneď, ale nechať ju ešte 5 minút vo vypnutej rúre.
Niektoré cukrárky odporúčajú nechať ju vychaldnúť pozvoľna v mierne otvorenej rúre.
Netreba ani prášok do pečiva – len 3 prísady pre fantastický výsledok!
Postup prípravy je opísaný krok za krokom, presne podľa tohto sa oplatí pripraviť a piškóta bude dokonalá .
Potrebujeme:
6 vajec
6 lyžíc kr. cukru
6 lyžíc polohrubej múky
Postup:
Na prípravu najskôr oddeľte vajíčka.
Bielky vyšľaháme do tuhej peny (dá sa aj strojčekom).
Žĺtka vymiešame s polovicou cukru.
Keď sú bielky už tuhé, prisypeme zvyšný cukor a ešte trochu vyšľaháme.
Do vyšľahaných bielkov pridajte žĺtka (môžete to urobiť aj šľahačom, ale na najpomalšom stupni).
Potom pomocou lyžice, opatrne a po troškách, pridajte múku a po každom pridaní premiešajte.
Piškótové cesto vylejeme na vymastený, múkou alebo papierom na pečenie vystlaný plech a pečieme v rúre vyhriatej na 160 stupňov cca.
Pečieme za 20 minút.
Triky pri pečení:
– namiesto oleja použite roztopené, ale nie horúce maslo.
– ak nemáte dostatok času, môžete vyšľahať celé vajcia s cukrom. No pokiaľ oddelíte žĺtky od bielkov, cesto bude nadýchanejšie.
– do receptov na piškótové cesto cukrári v zásade dva druhy múky – hladkú alebo polohrubú múku.
Z hladkej je piškóta jemnejšia a hodí sa napríklad na rolády, keď ju potrebujete zrolovať.
Pomocou polohrubej dosiahnete pevnejšie cesto, ktoré sa hodí na prípravu torty.
– keď budete pripravovať roládu, namiesto kryštálového cukru použite práškový, pretože tak získa cesto elasticitu.
– obyčajnú vodu môžete vymeniť za minerálku, pretože vďaka jej bublinkám opäť získate ďalší objem cesta.
– či je piškótový plát hotový, zistíte pomocou špáradla. Zapichnite ho do stredu a ak zostalo čisté a nelepí sa naň cesto, korpus je upečený.
Rady zo starej kuchárksej knihy, aby piškóta nespadla
Bielka musíte ušľahať pevne aby nadvihli cesto.. Bielková pena musí byť tuhá a lesklá a po obrátení misky musí držať na dne.
Nikdy nevymazávajte plech..Ani boky.Treba používať papier na pečenie. Keď formu vymastíte cesto sa vám pri krajoch nebude dvíhať,a v strede sa urobí veľká bublina.
Piškóta vám lepšie narastie ak do cesta pridáte pár kvapiek citrónovej šťavy alebo malú lyžičku octu a 1-2 lyžice vody.
Rúra musí byť predhriata a hneď ako cesto vymiešate šup s ním do rúry.. Žiadne zapínanie rúry už keď je cesto na plechu .
Po upečení je dobré dať piškótu vychladnúť 50 cm nad zem..