Predhrejeme rúru, teplovzdušnú na 200 stupňov celzia, elektrickú na 220 stupňov.
Ryžu dôkladne prepláchneme horúcou vodou a necháme odkvapkať na site.
Do kastróla (vhodného aj do rúry) nalejeme olej.
Ak ryžu budeme podávať k mäsu bez šťavy, oleja dáme viac, inak stačí tenučká vrstva na dno kastróla.
Olej zohrejeme, pridáme ryžu a za stáleho miešania opekáme.
Prilejeme horúcu vodu.
Pridáme aj trochu citrónovej šťavy a kvapku octu.
Tieto dve prísady spôsobia, že ryža bude krásne biela.
Ryžu osolíme a pridáme aj 1-2 bobkové listy.
Bobkový list je vynikajúci nielen na vôňu, ale mama ma vždy učila, že toto korenie pomôže aj k tomu, aby bola ryža sypká.
Tekutinu ochutnáme, aby ryža bola dosť slaná, musí byť tekutina dostatočne slaná.
Kastról zakryjeme a vložíme do rúry na 25 minút.
Vyberieme a skontrolujeme.
Ak sa nám ryža pri okrajoch kastróla zdá suchá, prilejeme po okrajoch 1/4 šálky vody. Nemiešame.
Zakryjeme, zabalíme do utierky a necháme pol hodinu stáť.
Pred podávaním dobre premiešame.
Ďalšie tipy
Po opražení ryže a pridaní vody môžeme pridať aj 1/4 červenej papriky, 1 cibuľu rozkrojenú na polovicu nechať prevrieť.
Keď sa tak stane, znížte teplotu a nechajte ryžu variť s polootvoreným vekom, pretože tak zabránime tomu, aby sa nám ryža prilepila.
Pre vôňu je tiež vynikajúcim tipom pridať do ryže cibuľu a klinčeky.
Majte na pamäti, že čím viac škrobu z ryže odstránime, tým menej bude po uvarení zlepená.
Na odstránenie škrobu je najlepšie ryžu pred varením 3 až 4 krát premyť, alebo kým nie je zrno jasne viditeľné, inak ryža varením príliš zhustne.
Keď varíme ryžu, je v konečnom výsledku veľký rozdiel, či ju varíme na vysokej alebo nízkej teplote.
Varenie na vysokej teplote spôsobí, že sa voda rýchlejšie vyparí a rozvíri škrob v ryži, takže je lepkavá.
Dobrú chuť!