plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tajomstvo dokonalej ryže: Vďaka tomuto postupu sa vám vždy podarí!

Predhrejeme rúru, teplovzdušnú na 200 stupňov celzia, elektrickú na 220 stupňov.

Ryžu dôkladne prepláchneme horúcou vodou a necháme odkvapkať na site.

Do kastróla (vhodného aj do rúry) nalejeme olej.

Ak ryžu budeme podávať k mäsu bez šťavy, oleja dáme viac, inak stačí tenučká vrstva na dno kastróla.

 

 

Olej zohrejeme, pridáme ryžu a za stáleho miešania opekáme.

Prilejeme horúcu vodu.

Pridáme aj trochu citrónovej šťavy a kvapku octu.

Tieto dve prísady spôsobia, že ryža bude krásne biela.

Ryžu osolíme a pridáme aj 1-2 bobkové listy.

 

 

Bobkový list je vynikajúci nielen na vôňu, ale mama ma vždy učila, že toto korenie pomôže aj k tomu, aby bola ryža sypká.

Tekutinu ochutnáme, aby ryža bola dosť slaná, musí byť tekutina dostatočne slaná.

Kastról zakryjeme a vložíme do rúry na 25 minút.

 

 

Vyberieme a skontrolujeme.

Ak sa nám ryža pri okrajoch kastróla zdá suchá, prilejeme po okrajoch 1/4 šálky vody. Nemiešame.

Zakryjeme, zabalíme do utierky a necháme pol hodinu stáť.

Pred podávaním dobre premiešame.

Ďalšie tipy

Po opražení ryže a pridaní vody môžeme pridať aj 1/4 červenej papriky, 1 cibuľu rozkrojenú na polovicu nechať prevrieť.

Keď sa tak stane, znížte teplotu a nechajte ryžu variť s polootvoreným vekom, pretože tak zabránime tomu, aby sa nám ryža prilepila.

Pre vôňu je tiež vynikajúcim tipom pridať do ryže cibuľu a klinčeky.

 

 

Majte na pamäti, že čím viac škrobu z ryže odstránime, tým menej bude po uvarení zlepená.

Na odstránenie škrobu je najlepšie ryžu pred varením 3 až 4 krát premyť, alebo kým nie je zrno jasne viditeľné, inak ryža varením príliš zhustne.

Keď varíme ryžu, je v konečnom výsledku veľký rozdiel, či ju varíme na vysokej alebo nízkej teplote.

Varenie na vysokej teplote spôsobí, že sa voda rýchlejšie vyparí a rozvíri škrob v ryži, takže je lepkavá.

Dobrú chuť!

 

 

 

Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

1 2
Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie