plny-hrniec_transparent_negativ.png

Toto tajomstvo tradičného vývaru pozná málokto:. Staré mamy doň pridali jednu chutnú ingredienciu!

Ako urobiť pravý vývar ako z babičkinej kuchyne?

Tajomstvom je pridanie istého druhu mäsa.

Pozrite sa, čo pridať do vývaru a možno vás to prekvapí.

 

 

 

Ako uvádza portál przyslijprzepis, naše staré mamy pridávali do vývaru jednu surovinu, ktorú dnes už pridáva málokto.

Čo pridať do vývaru, aby bol chutný ako od babičky?

Kľúčom k úspechu je správne mäso, pretože to určuje výslednú chuť, vôňu a farbu polievky.

Zapamätajte si, z akého mäsa uvariť dobrý vývar, aby vždy chutil presne tak, ako ste si predstavovali.

Aké mäso na vývar?

 

 

Tradičný recept na vývar obsahuje nielen hydinové, ale aj hovädzie či teľacie mäso.

Všetky tieto druhy budú dobrou voľbou, aj keď najlepšie je použiť zmes viacerých rôznych druhov mäsa, pretože takáto zmes dodá vývaru plnú chuť aj bohaté nutričné hodnoty.

Oplatí sa zvoliť aj časti s kosťou, ako je krk, kuracie stehná alebo hovädzia hruď.

 

 

Kĺbové kosti a chrupavky sú bohatým zdrojom kolagénu, ktorý má priaznivý vplyv nielen na našu pokožku, vlasy a nechty, ale je aj nositeľom chuti a prírodným zahusťovadlom.

Mali by sme pamätať aj na to, že pravý vidiecky vývar by mal byť tučný, pretože práve mastné oká na povrchu vývaru akumulujú všetku chuť a mnohé nutričné ​​hodnoty.

Preto sa neoplatí vyberať prehnane chudé mäso alebo odrezať každú tukovú blanu z kúskov.

Zabudnutá ingrediencia z babkinej kuchyne

 

 

Kedysi povinnou, aj keď dnes už trochu zabudnutou zložkou vývaru, boli aj vnútornosti.

Naše mamy a staré mamy často dávali do hrnca srdcia, pečienky a žalúdky z kuracieho alebo morčacieho mäsa.

Takýto prídavok bol lacný a ľahko dostupný a dodal vývaru jedinečnú chuť.

 

 

Práve nízka cena spôsobila, že si mnohí z nás spájajú vnútornosti s produktom nižšej kvality.

Oplatí sa ich však zaradiť do jedálnička, pretože obsahujú množstvo prospešných zložiek a pri správnej úprave potešia svojou chuťou a textúrou.

Je však dôležité kupovať ich tesne pred varením, pretože majú krátku trvanlivosť.

Musíme tiež pamätať na to, aby sme ich pred pridaním do polievky dôkladne očistili.

Recept na vývar s drobmi a kapustou

 

 

Ingrediencie:

hovädzia hruď

1,5 kg kuracích stehien, krkovičky a krídel

6 kuracích sŕdc

4 hydinové žalúdky

2,5 litra vody

2 mrkvy

1 koreň petržlenu

pol zeleru

1 cibuľa

nové korenie

bobkový list

čierne celé korenie

Postup:

Všetko mäso opláchneme, vložíme do hrnca s vodou a na strednom ohni privedieme do varu.

 

 

Keď odvar vrie, stiahneme oheň na minimum, pozbierame penu.

Varíme ešte 2 hodiny.

Počas tejto doby ošúpeme všetku koreňovú zeleninu.

 

 

Cibuľu prekrojíme na polovice (aj so šupkou).

A opečieme na miernom ohni.

 

 

Po hodine pridáme do hrnca všetku zeleninu aj koreniny.

Vývar varíme ešte 1,5 hodiny na miernom ohni.

 

 

Takto pripravený vývar si vyžaduje trochu trpezlivosti, no neskôr mizne z tanierov behom chvíľky.

Garantujeme vám, že ho všetci vychvália do nebies a vrátia sa vám  spomienky na nedeľné večere u starej mamy.

Dobrú chuť!

Foto: tjn-Majka
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes