plny-hrniec_transparent_negativ.png

Melónové šupky už NIKDY nevyhadzujte: Dajte ich na plech a zapnite rúru. Ľutujem, že som to neskúsila skôr!

Šupky z melóna nevyhadzujte, použite ich týmto spôsobom!

Vďaka nášmu netradičnému receptu  melónové šupky už odteraz nikdy nevyhodíte.

 

 

Namiesto tohoto skúste tento originálny nápad, ktorý si získal ľudí po celom svete.

Neuveríte, akú pochúťku z nich môžete mať – táto delikatesa je zvonku chrumkavá, vnútri mäkká a šťavnatá – môžete si na nej pochutiť napríklad pri raňajkách.

Unikátny recept na melónové šupky z youtube kanála Asena’s Kitchen.

Potrebujeme:

 

 

1/2 veľkého vodného melóna

4 poháre kryštálového cukru (750 – 800 g)

5-6 klinčekov

1/2 ČL masla

šťavu z 1/2 citróna

Postup:

Vonkajší povrch melóna dôkladne umyjeme a vysušíme. Melón prekrojíme na polovicu a nakrájame na plátky.

Červenú dužinu nakrájame a pridáme do misky (neskôr ju použijeme na nápoj).

 

 

Zvyšnú kôru ošúpeme a nakrájame na kocky.

Nakrájanú kôru naukladáme na plech.Zalejeme vriacou vodou.

Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 50 minút pri teplote 220°C.

Šťavu z kôry precedíme, použijeme ju neskôr v recepte.

Do hrnca na sporáku nasypeme cukor.Pridáme 3 poháre šťavy z melónovej kôry.

Potom pridáme klinčeky a premiešame.

 

 

Zmes varíme na miernom ohni do zhustnutia. Pridáme maslo a citrónovú šťavu.

Nakoniec pridáme kôru, zamiešame a na miernom ohni varíme cca 1 hodinu.

Medzitým rozmixujeme dužinu z melóna a šťavu precedíme.

Spolu s plátkom citróna môžeme servírovať ako osviežujúci nápoj.

 

 

Kôru aj so šťavou vložíme do sterilného pohára.

Hrdlo pohára očistíme pomocou čistej utierky.

Potom pohár na pevno uzavrieme viečkom a môžeme uchovať na dlhú dobu.

Ako inak môžeme využiť melónové šupky?

Melónové šupky nie sú len odpad, ktorý končí v koši. Obsahujú mnoho cenných látok a dajú sa rôzne využiť:

V kuchyni:

 

 

Džem: Melónové šupky sa dajú premeniť na chutný a osviežujúci džem. Stačí ich pokrájať na kocky, uvariť s cukrom a citrónovou šťavou a rozmixovať.

Smoothie: Melónové šupky dodajú smoothie sladkú chuť a extra porciu vlákniny. Stačí ich rozmixovať s mliekom, jogurtom a ovocím.

Zmrzlina: Z melónových šupiek sa dá vyrobiť osviežujúca zmrzlina. Rozmixujte ich s mliekom, cukrom a vanilkou a zmrazte v miske na zmrzlinu.

Čatní: Melónové šupky sa dajú využiť aj na prípravu pikantného čatní, ktoré sa hodí k mäsu, syrom alebo zelenine. Stačí ich povariť s cibuľou, octom a korením a rozmixovať.

V záhrade:

Hnojivo: Melónové šupky sa dajú skompostovať a premeniť na výživné hnojivo pre vaše rastliny. Sú bohaté na draslík, horčík a fosfor.

Odpudzovač hmyzu: Melónové šupky obsahujú látky, ktoré odpudzujú komáre a muchy. Stačí ich rozložiť okolo posedenia na terase alebo grilovačky.

Krmivo pre zvieratá: Sliepky, kačice a prasatá si s radosťou pochutnajú na melónových šupkách.

V domácnosti:

Prachovka: Melónová šupka poslúži ako ekologická prachovka na listy izbových rastlín. Dodá im lesk a zbaví ich prachu.

Leštiaci prostriedok: Melónová šupka dokáže vyleštiť nerezové povrchy, ako sú hrnce a panvice. Stačí ňou potrieť povrch a potom ho opláchnuť vodou.

Tip: Pred použitím melónových šupiek ich dôkladne umyte a odstráňte zelenú dužinu.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes