TAKTO vám vydrží cibuľa čerstvá celý rok: Vedeli to už naši predkovia!

Pri pestovaní cibule je dôležité poznať nielen jej nároky počas rastu, ale aj spôsoby jej skladovania. 

 

 

Ak totiž pri zbere, či skladovaní urobíte chyby, cibuľa bude znehodnotená.

Naučte sa preto, kedy cibuľu zberať a ako ju skladovať.

YouTube kanál Výroba ovocia a zeleniny radí ako na to.

Viete, kedy zberať cibuľu?

Pre cibuľu je dôležité, aby ste ju nechali v zemi dostatočne dlho na to, aby hlavičky absorbovali čo najviac živín a boli schopné vydržať hoci aj celú zimu, ale dostatočne krátko na to, aby cibuľa začala v zemi hniť. 

 

 

Hlávky sa zberajú, keď sú dobre vyvinuté, zabalené do suchej ochrannej vrstvy.

Hrdlo nadzemnej časti by malo byť ešte zelené.

Venujte pozornosť tomu, aby ste cibuľu schovali hneď po zbere. 

Ak by totiž ostala na daždi, mohla by začať hniť.

 

 

V júli sa začína zber červenej cibule. 

Obdobie pestovania cibule trvá približne 65 – 85 dní, v závislosti od toho, kedy sme ju sadili a aj od podmienok.

 

 

Treba mať však na pamäti, že čím dlhšie zostáva dozretá cibuľa v zemi, tým sa jej kvalita znižuje alebo môže začať hniť.

Neexistuje žiadny konkrétny dátum zberu, musíte poznať deň výsadby a príznaky zrelosti cibule.

Vyberte si správny letný deň

Na zber cibule si vyberte slnečný a suchý deň.

Ak je pôda veľmi tvrdá, použite vhodný nástroj na vybratie cibule zo zeme, aby ste ju vybrali aj s vňaťou.

Poškodená cibuľa sa neskladuje a okamžite sa odloží na spracovanie.

Pozberaná cibuľa sa ľahko očistí od zeme a položí sa v jednej vrstve na 1-2 dni na podložku, aby sa vysušila.

Suchá cibuľa sa očistí od prebytočnej šupky a horná vňať sa odreže, pričom ponecháme asi 12-15 cm „krk“.

Mnohé gazdinky dodnes pletú cibuľové vrkoče, ako kedysi naše staré mamy. Sú zavesené v suchých, chladných a dobre vetraných miestnostiach.

Pred skladovaním cibule je dobré ju roztriediť a vyradiť poškodené kusy na skoršiu konzumáciu.

Inak by začali hniť a negatívne by ovplyvnili aj ostatnú cibuľu.

Nezabudnite ju správne vysušiť

Sušenie cibule trvá v priemere 1 – 5 dní.

Nikdy však nesušte cibuľu na priamom slnku, ale na dobre vetranom mieste v tieni. 

Potom už stačí len cibuľu vložiť do vhodných nádob ako je napríklad prútený košík alebo drevená debnička.

Ideálne je, aby bola nádoba vetraná a určite nie plastová.

Treba dbať na to, aby pri skladovaní cibule vo vnútri nevznikala vlhnosť.

Cibuľu skladujte na suchom a tmavom mieste.

Čo radia naši predkovia?

Naši predkovia vedeli, že cibuľa im musí vydržať celý rok, keďže nemali k dispozícií iné možnosti, ako si cibuľu zaobstarať. Ich metódy fungovali výborne a môžeme ich používať aj dnes.

Pletenie do zväzkov

Tento postup sa ukázal ako najlepší. Usušená cibuľa tak nezaberá miesto a navyše aj pôsobí ako pekná dekorácia.

Jej vôňu naše babičky používali ako prirodzený odpudzovač múch a komárov. Aby ste cibuľu mohli zviazať, musí mať dobre usušenú a pevnú vňať.

Z cibule opatrne odstránime vrchnú šupku a zviažeme ju dohromady. Môžete zvoliť viazanie do chvostov, alebo viazanie do zväzkov po asi 10-15 kusoch. Uchovávame na suchom, chladnejšom mieste.

Viac informácií sa dozviete v priloženom videu TU.

Veľa šťastia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dobré noviny Dobré noviny - najviac pozitívnych správ

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste v článku chybu?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.