Mnohí z nás používajú ALOBAL nesprávne a prichádzajú o veľa: Robíte túto CHYBU aj vy?

Aj keď je alobal taký populárny, nie každý vie, ako ho správne používať.

Hliníková fólia je produkt, ktorý nájdete vo väčšine kuchynských zásuviek.

 

 

Aj keď je alobal taký populárny, nie každý vie, ako ho správne používať.

Prečítajte si článok nižšie a skontrolujte, či to robíte správne.

Portál przyslijprzepis objasnil, ako používať alobal správne.

Hliníková fólia – ktorá strana je na čo?

 

 

Ktorú stranu alobalu by ste mali používať?

Záleží na tom, či chcete pokrmy pred vložením do chladničky ohrievať, udržiavať v teple alebo chrániť.

Jednoducho povedané, lesklá strana teplo odráža a matná strana ho pohlcuje.

 

 

Preto by sme mali venovať pozornosť vzhľadu strieborného povlaku predtým, ako výrobky ochladíme alebo zohrejeme.

Ktorá strana hliníkovej fólie udržiava chlad?

 

 

Ak chcete syr alebo šunku zabaliť do fólie, aby neabsorbovali pachy z chladničky, lesklá strana by mala byť z vonkajšej strany.

Práve táto trblietavá časť neprepúšťa teplo, takže produkty vydržia dlhšie čerstvé.

Hliníková fólia navyše chráni potraviny pred vodou, svetlom a vzduchom, takže neabsorbuje vlhkosť a nevytvára plesne.

 

 

Ako položiť alobal na plech na pečenie?

Aby ste udržali teplotu jedla, zabaľte ho matnou stranou von.

 

 

Teplo sa tak odráža od lesklej strany a vracia sa späť do jedla, takže zostáva zohriate.

Rovnako ako pri pečení.

Ak chcete piecť jedlo v alobale, mali by ste ho zabaliť aj matnou stranou von.

 

 

Počas pečenia teplo prejde cez matnú stranu a zostane v jedle, pretože lesklá strana ho zablokuje.

Takto bude pokrm pripravený rýchlejšie.

Na tento účel sa nesmie použiť fólia

Alobal je v kuchyni multifunkčný, existujú však dve výnimky, kde by sa nemal používať.

Musíme pamätať na to, že do mikrovlnnej rúry nedávajte alobal, pretože začne strieľať a objavia sa iskry.

 

 

Kovový riad by ste tiež nemali prikrývať alobalom.

Keď sa fólia dostane do kontaktu s kovom, dôjde k reakcii a uvoľnia sa chemické zlúčeniny, ktoré dodajú jedlu kovovú chuť.

Ďalšie triky s alobalom, ktoré vám uľahčia prácu v domácnosti

Čistý sporák bez námahy

 

 

Ak sa vám nechce po varení pravidelne umývať sporák, urobte to takto.

Zakryte plochu sporáka s horákmi alobalom a tento trik vám pomôže vyhnúť sa únavnému čisteniu.

Mastnota, aj nečistoty ostanú na fólii.

Banány udržíte dlhšie čerstvé

Keď banánové stonky zabalíte do alobalu a ovocie dáte do chladničky, vydrží vám dlhšie čerstvé.

 

 

Potrebujete menší plech ako máte?

Aj v tomto prípade vám pomôže alobal.

Za účelom zmenšenia rozmeru plechu niekoľkokrát preložte alobal do pásu požadovanej šírky a na plechu ním vytvorte nový okraj.

Môžete si prispôsobiť aj veľkosť a tvar. 

Tupé nožnice a nože

Alobal vám poslúži aj ako brúsič nožov, či nožníc. 

 

 

Chlieb, koláče, aj pizza sú ako čerstvé

Keď koláče, pizza alebo chlieb stvrdnú, nakvapkajte na ich povrch niekoľko kvapiek vody, plech prikryte alobalom a vložte do rúry.

Budú znovu ako čerstvé.

Vďaka alobalu pripravíte najzdravšie jedlo bez špeciálneho riadu, za pár centov

 

 

Príprava jedál sa v kuchyni často nezaobíde bez špeciálneho riadu, nádob alebo kuchynských spotrebičov.

Napríklad, jedným z najzdravších spôsobov prípravy potravín je úprava na pare.

Potraviny si zachovajú nielen farbu (najmä v príprave zeleniny), ale vitamíny a cenné živiny, ktoré sa inými spôsobmi prípravy môžu redukovať.

 

 

Ako však pripravovať jedlá na pare, keď nemáte špeciálny elektrický parný hrniec, parnú rúru alebo špeciálny riad na naparovanie?

Je to jednoduché, šéfkuchár vám predvedie jednoduchý trik, vďaka ktorému môžete zdravé, rýchle a úžasne chutné jedlá pripraviť za pár centov.

Jediné, čo budeme potrebovať je alobal a hlboká panvica.

Na dno panvice nalejeme vodu a z fólie odtrhneme menšie kúsky, ktoré vyformujeme do tvaru guličiek.

 

 

Na guľôčky potom uložíme tanier s potravinami, ktoré chceme na pare upraviť – ryby, zeleninu, knedľu….

Prikryjeme pokrievkou a necháme v panvici, kým sa jedlo nepripraví podľa našich predstáv (stačí pár minút).

Alobal poskytuje nehorľavú oporu pre tanier s potravinami a para, ktorá stúpa z vriacej vody zatiaľ pôsobí, že potraviny sa upravujú rovnako ako v najdrahšom bambusovom naparovacom hrnci.

Triky, ako používať alobal v domácnosti?

Odstránenie hrdze a vodného kameňa

Ak chcete odstrániť škvrny od hrdze, jednoducho ponorte guľôčku hliníkovej fólie do vody a potom ňou pretrite hrdzavé povrchy.

 

 

Budete milo prekvapení, pretože hrdza mizne ako šibnutím čarovného prútika.

Okrem toho je skvelý aj na čistenie vodovodných batérií, pretože odstraňuje vodný kameň.

Dávajte však pozor, aby ste príliš netlačili a batérie nepoškriabali.

Žehlenie je ešte efektívnejšie

Vďaka použitiu alobalu vyžehlíte aj krčivejšie materiály.

Stačí vložiť alobal pod vec, ktorú ideme žehliť, matnou stranou navrch, položíme naň oblečenie a prežehlíme.

Alobal sa pri žehlení zahrieva a žehlenie je ešte efektívnejšie. 

 

 

Strieborné šperky budú opäť ako nové

Alobal je skvelým pomocníkom pri starostlivosti o strieborné šperky.

Misku vyložte alobalom a nalejte doň 50 ml teplej vody.

Pridajte lyžičku soli a strieborné šperky nechajte v tomto roztoku na noc.

 

 

Aby ste zvýšili skvelý účinok, pridajte do vody ešte niekoľko kúskov alobalu.

Ráno budú vaše šperky žiariť ako nové!

Ak nemáte správne batérie

Vybili sa vám tužkové batérie napríklad v ovládači na televízor a doma máte len menšie?

Nevadí.

Odtrhnite si kúsok alobalu, preložte ho tak, aby vyplnil medzeru medzi batériou a pólovým kontaktom. 

Teraz uzavrite ovládač a mal by fungovať.

Uskladnenie cibule v chladničke

 

 

Ak máte prekrojenú cibuľu, ktorú ste neminuli, nedávajte ju do chladničky len tak.

Ako viete, má špecifický zápach a ten by sa mohol rozšíriť aj na ostatné potraviny.

Namiesto toho ju zabaľte do potravinárskej fólie a potom ešte do alobalu. 

Veľa šťastia!

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste v článku chybu?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.