Nový spôsob prípravy BAZOVÉHO SIRUPU valcuje internet: Kto raz skúsi, už ho NIKDY nebude robiť inak!

Tento postup prípravy bazového sirupu je absolútne geniálny.

Skvelý domáci bazový sirup, ktorý si môžete pripraviť formou macerovania.

 

 

Sirup sa nevarí, aby si zachoval cenné látky, ale sa lúhuje za studena.

Fantastický domáci recept na osviežujúci bazový sirup z youtube kanála Šikulio Vaření.

Ako vplýva baza na naše zdravie?

-Silná podpora imunity, chráni bunky pred radikálmi.

-Antivírusové, antibakteriálne účinky.

-Antiseptické a detoxikačné účinky.

-Mierne antibiotické účinky.

-Podporuje potenie (chrípka…).

-Podporujú trávenie, prečisťujú tráviaci trakt.

-Odstraňuje zápchu, upravuje stolicu.

-Odstraňuje plynatosť a bolesti brucha.

-Udržiava zdravé dýchacie cesty.

-Eliminuje zápaly, kašeľ a hlieny.

-Vhodná pri nádche, chrípke, alergii, bronchitíde.

-Močopudný účinok, čistí obličky a močové cesty.

-Uvoľňuje z tela kyselinu močovú.

-Eliminuje bolesti kĺbov (Reuma, Dna…).

-Upokojuje nervový systém.

-Eliminuje stres.

-Zmierňuje bolesti a kŕče (migréna, brucho).

-Podporuje hojenie pokožky (vyrážky, ekzémy, poranenia).

-Dezinfikuje a urýchľuje hojenie kože

Na nový recept na bazový sirup potrebujeme:

 

 

4 l vody

3 citróny

20 g potravinárskej kyseliny citrónovej

2,5 kg trstinového cukru

6 PL citrónovej šťavy

20 ks bazy

Postup:

Do hrnca nalejeme vodu. Hrniec prekryjeme pokrievkou.

Vodu privedieme do varu a potom varíme ešte 5 minút.

 

 

Potom necháme úplne vychladnúť.

Z dvoch citrónov ošúpeme šupku.

Nakrájame na kolieska.

 

 

Kvety bazy skontrolujeme a očistíme od hmyzu.

Do veľkého zaváraninového pohára vložíme prvú vrstvu bazy.

Pridáme pár citrónových plátkov.

 

 

Striedavo pridávame ďalšie vrstvy bazy a citróna až po okraj pohára.

Všetko zalejeme prevarenou vychladnutou vodou až po okraj.

Hrdlo pohára prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme v chlade macerovať 24 až 48 hodín.

Po uplynutí doby odstránime fóliu.

Na hrniec položíme sitko, ktoré vystelieme utierkou (prípadne vyvarenou detskou plienkou, nepranou v aviváži).

Obsah pohára precedíme cez sitko do hrnca.

 

 

Citróny a bazu vytlačíme.

Zmes v hrnci dáme zahrievať.

Pridáme citrónovú šťavu a kyselinu citrónovú.

Potom pridáme cukor. Zahrejeme na teplotu cca 80°C.

Po celú dobu miešame, kým sa cukor úplne nerozpustí (nevaríme).

 

 

Teplý sirup ihneď plníme do vyvarených fliaš.

Fľašky uzavrieme a sirup necháme vychladnúť.

Sirup vo fľašiach skladujeme v chlade.

 

Tip redakcie: Pre dlhšiu trvanlivosť môžeme fľašky so sirupom zavariť v zaváracom hrnci pri teplote 85°C po dobu 35 minút.

Na zdravie!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes