Dnes vám prinášame niekoľko zaujímavých nápadov, ktoré vám pomôžu pripraviť špeciálne slávnostné predjedlo!
1. Cherry paradajky plnené syrom feta
Potrebujeme:
cherry paradajky (alebo obyčajné malé paradajky)
100 g syra Feta (alebo ovčieho syra)
kôpor – podľa chuti
strúčik cesnaku
1 PL smotany
Postup:
1. V každej cherry paradajke vyrežte jamku.
2. Pomocou lyžičky odstráňte z rajčiakov všetky semená.
3. Vložte do misky syr, pridajte drvený kôpor podľa chuti, prelisovaný cesnak a smotanu. Dobre premiešajte.
4. Naplňte zmesou každú paradajku a uložte na tanier. Môžete ozdobiť petržlenovou vňaťou.
2. Salámové valčeky plnené syrovým krémom
Potrebujeme:
42 tenkých plátkov salámy
200 g smotanového syra
70 g červenej papriky
40 g zelených alebo čiernych olív
čerstvá petržlenová vňať – podľa chuti
Postup:
1. Na pracovnú dosku si dajte potravinársku fóliu. Položte na ňu plátky salámy tak, aby ste dostali súvislý plát. Plátky salámy sa musia jemne prekrývať.
2. Na povrch rozotrite smotanový krém.
3. Na salámový základ naukladajte do dvoch stĺpcov nakrájané olivy, papriku nakrájanú na kocky a nakrájanú petržlenovú vňať.
4. Pomocou potravinárskej fólie vytvorte zvitok, ktorý uložte do chladničky a zachlaďte aspoň 2 hodiny.
5. Potom vyberte rolku z fólie a nakrájajte.
3. Olivy v župane
Potrebujeme:
170 g syra
strúčik cesnaku
40 g majonézy
čierne olivy
sezamové semená
Postup:
1. Postrúhajte syr na jemnom strúhadle.
2. Pridajte prelisovaný cesnak a majonézu. Dobre premiešajte.
3. Z tejto hmoty vyformujte malé placky.
4. Do stredu dajte čiernu olivu. Zabaľte a vytvarujte guľôčku.
5. Syrové guľôčky obaľte v sezamových semienkach.
6. Naukladajte ich na misu a do každej zapichnite špáradlo.
4. Kráľovské cherry s mozzarellou
Potrebujeme:
cherry paradajky
mozzarella
čerstvý kôpor
Postup:
1. Cherry paradajky prekrojte na polovicu.
2. Nakrájajte si kôpor.
3. Malé guľôčky mozzarelly obaľte kôprom.
4. Medzi dve polovice paradajok napichnite na špajľu guľôčku mozzarelly.
5. Takto pripravené špízy uložte na tanier.
5. Krekry s nátierkou
Potrebujeme:
slané krekry
jarná cibuľka
ľubovoľná nátierka
Postup:
1. Krekry poukladajte na tanier.
2. Obľúbenú nátierku dajte do zdobiaceho vrecúška a naneste na každý kus krekru.
3. Ozdobte jarnou cibuľkou.
4. Miesto krekrov môžete použiť aj plátky chleba.
6. Bagetkové plachetničky
Potrebujeme:
bagetu
varené vajcia
kyslé uhorky
paradajky
červenú cibuľu
sardinky v oleji
Postup:
1. Bagetu nakrájajte na tenké plátky.
2. Vajíčka si nakrájajte na kúsky, uhorky a cibuľu na kolieska, paradajky na polovičné kolieska.
3. Šalátovú uhorku nakrájajte na veľmi tenké plátky, napríklad pomocou škrabky.
4. Zmiešajte majonézu s pretlačeným cesnakom. Plátky bagety namažte omáčkou.
5. Na každý kúsok bagety vložte jedno koliesko uvareného vajíčka a jeden polmesiac paradajky.
6. Na vajcia dajte koliesko kyslej uhorky, na polmesiac paradajky uložte koliesko cibule.
7. Na to položte sardinku.
8. Na špáradlo napichnite plátok uhorky a čiernu olivu.
9. Plachetničky naukladajte na misu. Môžete ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.