Masť je jednou z tajných ingrediencií starých receptov tradovaných od starej mamy, vďaka čomu má cesto dokonale nadýchanú textúru.
Tento recept na slivkové rožky je výborný v tom, že zostanú chrumkavé celé dni.
Je možné urobiť ich s akoukoľvek plnkou.
Výborný recept sme našli na stránke soboros.
Potrebujeme:
Cesto:
Kvások:
2 dl vlažného mlieka
1 ČL cukru
1 balíček instantného droždia
1 polievková lyžica hladkej múky
Ďalej:
60 dkg hladkej múky
1 štipka soli
10 dkg masla
20 dkg masti
2 ks žĺtok
kyslá smotana (voliteľné ) podľa potreby
1 pohár slivkového lekváru
slivky (voliteľné), podľa chuti
Poleva:
1 ks žĺtok
3 lyžice mlieka
1 bal. vanilkového cukru
Postup:
Do vlažného mlieka vmiešame cukor a droždie, potom prisypeme 1 polievkovú lyžicu múky.
Odložíme bokom, kým kvások nevykysne.
Múku preosejeme do misky, vmiešame soľ.
Potom rozdrobíme maslo a pridáme masť.
V strede múky urobíme jamku, pridajte žĺtky a kvások.
Vypracujte elastické cesto.
V prípade potreby môžeme do cesta pridať 1-2 lyžice kyslej smotany.
Vymiesené cesto prikryjeme kuchynskou utierkou.
Necháme kysnúť na teplom mieste 1 hodinu.
Vykysnuté cesto prikryjeme na pomúčenej doske.
Rozdelíme na dva bochníky.
Najprv rozvaľkáme jeden z bochníkov do kruhového tvaru.
Nakrájame ho na trojuholníčky.
Plátky natrieme lekvárom, kto má rád, môže pridať aj 1 slivku.
Plátky zvinieme a vytvarujeme z nich rožky.
Rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Zmiešajte vaječný žĺtok a mlieko.
Potom potrite koláče zmesou.
Rožky vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov, pečieme 15-20 minút do zlatista.
Hotové rožky ešte teplé obalíme vo vanilkovom cukre.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)