Slivkové knedle rozhodne patria medzi najlepšie tradičné jedlá.
Vždy keď dostanem chuť na sladký obed, pripravím túto ovocnú lahôdku.
Vynikajúci recept na domáce slivkové knedle z rýchleho cesta z youtube kanála Vaříme s Kubíčkem.
Obľúbené jedlo zo slovenskej kuchyne
Vedeli ste, že slivkové knedle patria medzi najobľúbenejšie slovenské dezerty? A to nielen pre svoju fantastickú chuť, ale aj pre svoju jednoduchú prípravu.
V tomto článku vám prezradíme všetky tajomstvá dokonalých slivkových knedlí z tvarohového cesta.
Na slivkové knedle potrebujeme:
500 g tvarohu
1 vajce
20 sliviek
polohrubú múku
1/3 ČL soli
maslo
práškový cukor
Postup:
Na začiatku slivky dôkladne opláchneme. Odstránime kôstky a skontrolujeme, či nie sú červavé.
Do misky nasypeme múku a pridáme tvaroh. Ďalej pridáme vajce a soľ.
Najskôr cesto premiešame lyžicou, potom rukou vymiesime cesto.
Cesto preložíme na pomúčený stôl a pokračujeme v miesení.
Z cesta odtrhneme tretinu a valčekom rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika.
Potom cesto rozdelíme na 6 častí a na každú časť položíme slivku.
Slivky zabalíme do cesta, posypeme múkou a vyformujeme guľku.
Hotové gule poukladáme na pomúčený podnos.
Do hrnca na sporáku nalejeme vodu a necháme zovrieť. Do vriacej vody vložíme všetky slivkové gule naraz, aby sa rovnako uvarili.
Jemne premiešame, aby sa nezlepili. Hrniec prekryjeme pokrievkou a varíme 10 minút.
Po dvoch minútach gule opäť premiešame. Maslo vložíme do pohára a roztopíme v mikrovlnnej rúre.
Hotové gule precedíme. Potom slivkové gule posypeme práškovým cukrom.
Nakoniec polejeme roztopeným maslom. Môžeme servírovať.
Ako môžeme slivkové knedle vylepšiť?
Klasické slivkové knedle sú už samé o sebe lahôdkou, ale vždy sa dá niečo vylepšiť a priniesť do nich nový nápad. Pozrime sa na niekoľko možností, ako môžete tento recept obohatiť
Variácie cesta: Pridajte strúhanú citrónovú kôru: Dodá cestíčku sviežu a ovocnú chuť.
Zmiešajte tvaroh s ricottou: Kombinácia týchto dvoch syrov vytvorí jemnejšie a krémovejšie cesto.
Pridajte trochu mletých orechov: Môžu to byť vlašské, lieskové alebo mandle. Orechy dodajú knedliam chrumkavosť a bohatšiu chuť.
Použite celozrnné múky: Pre zdravšiu variantu môžete časť hladkej múky nahradiť celozrnnou.
Plnka:
Kombinácia sliviek: Okrem klasických sliviek môžete použiť aj iné druhy ovocia, ako napríklad čučoriedky, maliny alebo marhule.
Slivky s makom: Do sliviek môžete pridať trochu mletého maku pre výraznejšiu chuť.
Slivky s orechami: Rovnako ako pri ceste, aj do sliviek môžete pridať nasekané orechy. Slivky s medom: Med dodá slivkám sladkosť a karamelovú chuť.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: