Vyhlásené ZÁPOROŽSKÉ zemiakové placky podľa špeciálne receptu: Tak vynikajúce, že ich robím aj počas sviatkov!

Tieto zemiakové placky ma naučila moja teta z Ukrajiny.

 

 

Sú veľmi chutné, náplň si môžete meniť podľa svojej chuti a čo je halvné, nie sú také mastné, ako klasické zemiakové placky.

Nám po vianočnom hodovaní dobre padla bezmäsitá náplň zo šampiňńov.

 

 

Okrem tejto plnky však môžete zvoliť aj syrovú, mäsovú, kapustovú alebo mrkvovú plnku.

Je to len na vás.

Potrebujeme:

1 kg zemiaky

2 ks list bobkový

1 ks vajce

50 g múka hladká

1 – 2 KL soľ

podľa chuti korenie čierne

Náplň:

250 g šampiňóny

1 ks cibuľa

soľ

olej alebo bravčová masť

Na obalenie:

Hladká múka

Voliteňé:

Ako náplň môžete použiť kapustu s cibuľkou, údenú papriku alebo mleté mäso, alebo syr.

Postup:

 

 

Najprv si očistíme a umyjeme zemiaky.

Zemiaky v hrnci zalejeme vodou a postavíme na plameň.

Soľ nepridávame.

 

 

Keď voda zovrie, pridáme 2 – 3 bobkové listy.

Necháme variť domäkka.

Zemiaky zlejeme a necháme úplne vychladnúť.

 

 

Pokiaľ zemiaky chladnú, pripravíme si náplň.

Náplň:

Už som ochutnala, vajíčkovú, syrovú (nastrúhaný syr podľa chuti), kapustovú (čerstvo nastrúhaná biela kapusta s mrkvou opražená na cibuľke a doplnená lyžičkou paradajkovej pasty/pretlaku) či mäsovú (restované mleté mäso).

Najviac nám ale chutí táto jednoduchá šampiňónová.

Špamiňónová planka:

 

 

Šampiňóny si nakrájame nadrobno.

Rovnako nakrájame aj cibuľku.

Na panvici si podusíme šampiňóny na cibuľke a osolíme. 

Po vychladnutí zemiaky roztlačíme pučidlom.

 

 

Pridáme vajce, soľ a čierne korenie (podľa chuti) a na záver do nich prisypeme 50 gramov hladkej múky.

Dosku si vysypeme malým množstvom múky.

Zo zemiakového cesta odoberáme kúsky, z ktorých formujeme placky.

 

 

Potrebné je len dodržať správny oválny tvar, ktorý udrží náplň.

Tá sa položí do stredu cesta a zabalí do cesta.

Hotovú placku, ešte jemne obalíme v múke.

 

 

Cesto sa celkom dosť lepí na ruky.

Ostáva už len dať naše zemiakové placky na panvicu s malým množstvom oleja alebo maste.

Opekáme, kým nemajú chrumkavú kôrku.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes