plny-hrniec_transparent_negativ.png

Slávna MAĎARSKÁ fazuľová polievka! Tak chutna a pritom jednoduchá – varím ju na všetky sviatky!

Recept na túto polievku mám už roky.

Robím ju celý rok, ale nemôže chýbať najmä na sviatky či rodinné stretnutia.

 

 

Navyše, polievka je tak chutná a sýta, že netreba ani druhý chod.

Potrebujeme:

1 kg údené bravčové koleno

500 g fazuľa

3 PL bravčová masť

3 PL múka

1 ks červená cibuľa

2 strúčiky cesnak

2 ČL mletá červená paprika

200 g zmes koreňovej zeleniny

zelerová vňať

mleté čierne korenie soľ

kyslá smotana

Postup:

Deň vopred namočíme suchú fazuľu v dostatočnom množstve vody.

 

 

Údené koleno dáme variť v studenej vode.

Po cca hodine varenia vyberieme z vody koleno.

Necháme vychladnúť.

Oberieme mäso.

 

 

Pokrájame na menšie kúsky.

Medzitým do vriaceho vývaru, z ktorého sme vybrali mäso, vsypeme fazuľu.

Prikryté varíme.

 

 

Očistíme a nakrájame zeleninu, pridáme k fazuli.

 

 

Do polievky vložíme aj nakrájané mäso.

Solíme opatrne, pretože mäso je slané dosť  a okoreníme.

Vhodíme aj cesnak a vňaťku a varíme do zmäknutia.

Nakoniec si spravíme zápražku:

v panvici zohrejeme masť.

Opražíme na nej nadrobno nakrájanú cibuľu, potom posypeme múkou, červenou paprikou a dobre zmiešame.

 

 

Pridáme do polievky a necháme prevrieť.

Môžeme podávať s kyslou smotanou.

 

 

Do polievky môžeme, ale nemusíme zavariť cestoviny.

Ja zmiešam trochu múky s teplou vodou a soľou, vymiešam z toho hladšie cesto a „štípem“ do vriacej polievky (pred zápražkou).

Dobrú chuť :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes