Recept na túto polievku mám už roky.
Robím ju celý rok, ale nemôže chýbať najmä na sviatky či rodinné stretnutia.
Navyše, polievka je tak chutná a sýta, že netreba ani druhý chod.
Potrebujeme:
1 kg údené bravčové koleno
500 g fazuľa
3 PL bravčová masť
3 PL múka
1 ks červená cibuľa
2 strúčiky cesnak
2 ČL mletá červená paprika
200 g zmes koreňovej zeleniny
zelerová vňať
mleté čierne korenie soľ
kyslá smotana
Postup:
Deň vopred namočíme suchú fazuľu v dostatočnom množstve vody.
Údené koleno dáme variť v studenej vode.
Po cca hodine varenia vyberieme z vody koleno.
Necháme vychladnúť.
Oberieme mäso.
Pokrájame na menšie kúsky.
Medzitým do vriaceho vývaru, z ktorého sme vybrali mäso, vsypeme fazuľu.
Prikryté varíme.
Očistíme a nakrájame zeleninu, pridáme k fazuli.
Do polievky vložíme aj nakrájané mäso.
Solíme opatrne, pretože mäso je slané dosť a okoreníme.
Vhodíme aj cesnak a vňaťku a varíme do zmäknutia.
Nakoniec si spravíme zápražku:
v panvici zohrejeme masť.
Opražíme na nej nadrobno nakrájanú cibuľu, potom posypeme múkou, červenou paprikou a dobre zmiešame.
Pridáme do polievky a necháme prevrieť.
Môžeme podávať s kyslou smotanou.
Do polievky môžeme, ale nemusíme zavariť cestoviny.
Ja zmiešam trochu múky s teplou vodou a soľou, vymiešam z toho hladšie cesto a „štípem“ do vriacej polievky (pred zápražkou).
Dobrú chuť :-)