Vďaka týmto CUKETOVÝM chrumkáčom moje deti úplne zabudli na chipsy a krekry z obchodu: Najväčšia fajnotka, akú ochutnáte!

Slané cuketové kvietky nielen k TV. Tak chutné, že budete prekvapení!

Jednoduchý recept na mimoriadne chutné cuketové kvietky, ktoré si vás získajú.

 

 

Ideálne pohostenie, ktoré sa hodí na akúkoľvek príležitosť a nikdy vás nesklame.

Fantastický recept na krehké cuketové kvietky z youtube kanála Var a peč s Martinkou / Cestuj a ochutnávaj.

Fantastické chrumkáče na letné dni

Hľadáte chutnú a zdravšiu alternatívu k klasickým slaným pochutinám? Potom určite vyskúšajte naše slané chrumkáče z cukety!

Táto ľahká a osviežujúca pochúťka je nielen plná chuti, ale cuketa jej dodáva ešte lepšiu chuť a vláčnosť.

Prečo práve cuketa?

 

 

Cuketu si často spájame s letnými šalátmi, no skvele sa hodí aj do pečených dobrôt. Vďaka svojej neutrálnej chuti sa ľahko kombinuje s rôznymi koreninami a bylinkami.

Plody obsahuje vysoké množstvo vody, ktorá dodá cestu potrebnú vlhkosť a zabezpečí ich jemnú a šťavnatú textúru.

Táto letná zelenina je tiež bohatá na vlákninu, ktorá podporuje trávenie a dodáva pocit sýtosti. Obsahuje aj množstvo vitamínov skupiny B, vitamín C a minerály ako draslík a horčík.

Na cuketové chrumkáče potrebujeme:

 

 

150 g strúhanej cukety

100 g maslo

200 g hladkej špaldovej múky

6 strúčikov cesnaku (podľa chuti)

1/2 balenia prášku do pečiva

soľ podľa chuti

1 vajce na potretie

sezamové semienka na posypanie

Postup:

Cuketu si dôkladne umyjeme a ošúpeme.

 

 

Do misky nastrúhame cuketu na hrubom strúhadle.

(Ak je cuketa mladá, môžeme ju nastrúhať aj neošúpanú).

Pridáme soľ, premiešame a necháme odstáť 10 minút. Počas tohoto času cuketa uvoľní nadbytočnú vlhkosť.

Do samostatnej misky nasypeme múku.

 

 

Pridáme zmäknuté maslo a soľ podľa chuti. Ďalej pridáme kypriaci prášok a nastrúhaný cesnak.

Z cukety vyžmýkame prebytočnú tekutinu a pridáme do misky. Vodu z cukety nevylievame.

Ak by bolo cesto príliš suché, zriedime ho tekutinou z cukety.

Rukou vymiesime hladké cesto a preložíme na stôl.

 

 

Pokračujeme v miesení.

Roztiahneme potravinovú fóliu, položíme cesto a prstami vytvarujeme placku.

Cesto zabalíme a vložíme na 30-45 minút do chladničky.

Vychladnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a vyvaľkáme.

Cesto povykrajujeme pomocou formičky, prípadne môžeme nožom nakrájať na tyčinky.

Vykrojené cesto poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom. Nakoniec posypeme sezamom.

Pečieme 10-12 minút v rúre predhriatej na 200°C.

Môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes