Jednoduchý recept na mimoriadne chutné cuketové kvietky, ktoré si vás získajú.
Ideálne pohostenie, ktoré sa hodí na akúkoľvek príležitosť a nikdy vás nesklame.
Fantastický recept na krehké cuketové kvietky z youtube kanála Var a peč s Martinkou / Cestuj a ochutnávaj.
Fantastické chrumkáče na letné dni
Hľadáte chutnú a zdravšiu alternatívu k klasickým slaným pochutinám? Potom určite vyskúšajte naše slané chrumkáče z cukety!
Táto ľahká a osviežujúca pochúťka je nielen plná chuti, ale cuketa jej dodáva ešte lepšiu chuť a vláčnosť.
Prečo práve cuketa?
Cuketu si často spájame s letnými šalátmi, no skvele sa hodí aj do pečených dobrôt. Vďaka svojej neutrálnej chuti sa ľahko kombinuje s rôznymi koreninami a bylinkami.
Plody obsahuje vysoké množstvo vody, ktorá dodá cestu potrebnú vlhkosť a zabezpečí ich jemnú a šťavnatú textúru.
Táto letná zelenina je tiež bohatá na vlákninu, ktorá podporuje trávenie a dodáva pocit sýtosti. Obsahuje aj množstvo vitamínov skupiny B, vitamín C a minerály ako draslík a horčík.
Na cuketové chrumkáče potrebujeme:
150 g strúhanej cukety
100 g maslo
200 g hladkej špaldovej múky
6 strúčikov cesnaku (podľa chuti)
1/2 balenia prášku do pečiva
soľ podľa chuti
1 vajce na potretie
sezamové semienka na posypanie
Postup:
Cuketu si dôkladne umyjeme a ošúpeme.
Do misky nastrúhame cuketu na hrubom strúhadle.
(Ak je cuketa mladá, môžeme ju nastrúhať aj neošúpanú).
Pridáme soľ, premiešame a necháme odstáť 10 minút. Počas tohoto času cuketa uvoľní nadbytočnú vlhkosť.
Do samostatnej misky nasypeme múku.
Pridáme zmäknuté maslo a soľ podľa chuti. Ďalej pridáme kypriaci prášok a nastrúhaný cesnak.
Z cukety vyžmýkame prebytočnú tekutinu a pridáme do misky. Vodu z cukety nevylievame.
Ak by bolo cesto príliš suché, zriedime ho tekutinou z cukety.
Rukou vymiesime hladké cesto a preložíme na stôl.
Pokračujeme v miesení.
Roztiahneme potravinovú fóliu, položíme cesto a prstami vytvarujeme placku.
Cesto zabalíme a vložíme na 30-45 minút do chladničky.
Vychladnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a vyvaľkáme.
Cesto povykrajujeme pomocou formičky, prípadne môžeme nožom nakrájať na tyčinky.
Vykrojené cesto poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom. Nakoniec posypeme sezamom.
Pečieme 10-12 minút v rúre predhriatej na 200°C.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: