Môj otec hovorieval: „Dobrá cesnačka, tá ťa postaví na nohy!“ Mám najlepší recept!

Polievka je naozaj silná, rýchla a aj veľmi chutná. Ja ju podávam aj v bochníku a s trochou syra, je to výborné papanie. :-)

Túto rýchlu cesnakovú polievku robím vždy v zime a na jeseň, pretože je výborná na zapálené hrdlo a keď sa objavujú prvé príznaky chorôb.

 

 

Polievka je naozaj silná, rýchla a aj veľmi chutná.

Ak máte radi menej cesnaku, na záver už nemusíte pridávať.

Ja ju podávam aj v bochníku a s trochou syra, je to výborné papanie. :-)

Silný domáci liek s výbornou chuťou

Cesnaková polievka je nielen chutným, ale aj liečivým pokrmom, ktorý sa často pripravuje počas choroby. Jej blahodarné účinky na zdravie sú známe už po stáročia.

Prečo je cesnaková polievka taká účinná pri chorobách?

 

 

Cesnak ako prírodné antibiotikum: Cesnak obsahuje zlúčeninu nazývanú alicín, ktorá má silné antibakteriálne a antivírusové účinky. Pomáha bojovať proti infekciám a posilňuje imunitný systém.

Protizápalové účinky: Cesnak má výrazné protizápalové vlastnosti. Znižuje zápal v tele, ktorý často sprevádza choroby ako nádcha alebo chrípka.

Zmierňuje príznaky prechladnutia: Cesnaková polievka pomáha uvoľniť upchatý nos, zmierňuje kašeľ a uľavuje od bolesti v hrdle. Dodáva energiu: Vďaka sacharidom a tekutinám v polievke získate energiu, ktorú vaše telo potrebuje na boj s chorobou.

Zlepšuje trávenie: Cesnak podporuje trávenie a pomáha telu zbaviť sa škodlivých látok.

Na prípravu liečivej polievky potrebujeme:

 

 

2 lyžice masla alebo masti

1,5 hlávky cesnaku + zopár strúčikov na záver

5 – 6 stredne veľkých zemiakov

1L vývaru

2 PL oleja

Korenie – bobkový list, čierne korenie, soľ

Celozrnná bageta alebo chlebík

Na servírovanie:

Opečený chlebík, alebo bageta (tiež môžeme potrieť cesnakom)

Nastrúhaný syr (pridá polievočke na chuti)

Postup:

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky.

 

 

Cesnak ošúpeme.

V hrnci na plameni roztopíte maslo, pridáme zemiaky a necháme smažiť zhruba 2 minúty.

K zemiakom pridáme cesnak (celé strúčiky).

 

 

Pridáme aj bobkový list, čierne korenie a soľ.

Premiešame a prilejeme vývar.

Varíme asi 20 minút, kým sa zemiaky neuvaria.

 

 

Keď sú zemiaky uvarené, vyberieme z hrnca bobkový list a polievku rozmixujeme mixérom do jemnej konzistencie.

Pridať môžeme ešte pár strúčikov cesnaku.

Koľko strúčikov pridáte, takú silu bude polievka mať.

 

 

Radšej priebežne ochutnávajte, aby ste to so silou neprehnali.

Premiešame a môžeme podávať.

Poznámka:

 

 

Polievka obsahuje skutočne dosť veľa cesnaku a preto by ju mali osoby trpiace nízkym tlakom konzumovať s mierou, prípadne ubrať množstvo cesnaku.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes