plny-hrniec_transparent_negativ.png

5 minútový hrnčekový koláč, ktorý sa topí v ústach: Tak lahodný a šťavnatý ovocný koláč som ešte nejedla!

Vynikajúci a rýchly koláč na letné popoludnie.

Neskutočne jednoduchá ovocná bublanina, ktorú máte pripravenú raz-dva.

 

 

Táto lahôdka zo sezónneho ovocia je u nás pravidelne na stole najmä počas letných dní, keďže pri jeho príprave strávim v kuchyni len minimum času.

Jednoduchý a rýchly recept na ovocnú bublaninu z youtube kanála Emily’s Kitchen.

Potrebujeme:

2 hrnčeky polohrubej múky

1 hrnček kr. cukru

2 bal. vanilkový cukor

1 bal. kypriaci prášok do pečiva

1 hrnček mlieka

3 ks vajec

½ hrnčeka oleja

Ovocie:

Jahody

Maliny

Čučoriedky

Černice

Ja mám bublaninu najradšej s čerstvým ovocím, zvlášť s jahodami, malinami a čučoriedkami

Postup:

Najskôr si pripravíme cesto.

 

 

V jednej miske si zmiešame múku s kryštálovým cukrom, vanilínovým cukrom a kypriacim práškom do pečiva.

V druhej miske si metličkou vymiešame vajcia s mliekom a olejom.

 

 

Potom do múky vlejeme mokrú zmes.

Vymiešame si vláčne cesto.

 

 

Plech vystelieme papierom na pečenie alebo dôkladne potrieme olejom.

Vylejeme cesto.

Poukladáme čerstvé alebo zavárané ovocie.

Koláč je najlepší s čerstvým ovocím, ale mimo sezóny ho samozrejme môžete pripraviť aj so zaváraným.

V takom prípade ale odporúčam ubrať cukor.

 

 

Pečieme cca 30 minút pri teplote 170-180oC.

Ak máme veľa ovocia, môžeme použiť väčší plech cca 30×40 cm, bublanina bude nižšia a pečieme ju kratšie.

Keď chceme bublaninu vyššiu, pečieme na menšom plechu a pečieme dlhšie, aby sa prepiekol.

Po upečení poprášime práškovým cukrom.

Ako môžeme vylepšiť cesto?

 

 

Kakaový prášok: Kakaový prášok dodá cestu čokoládovú chuť a farbu. Môžete použiť obyčajný kakaový prášok alebo holandský kakaový prášok pre hlbšiu chuť.

Orechy a semienka: Orechy a semienka dodajú cestu chrumkavosť a chuť. Môžete použiť nasekané vlašské orechy, mandle, pekanové orechy, arašidy, slnečnicové semienka, ľanové semienka a podobne.

Ovsené vločky: Ovsené vločky dodajú cestu vlákninu a jemnú štruktúru. Môžete použiť obyčajné ovsené vločky alebo rýchlovarné ovsené vločky.

Strúhaný kokos: Strúhaný kokos dodá cestu exotickú chuť a vôňu. Môžete ho použiť samostatne alebo v kombinácii s inými prísadami, ako sú čokoládové lupienky alebo ananásové kúsky.

Korenie: Korenie dodá cestu hĺbku chuti a arómu. Môžete použiť škoricu, muškátový orech, kardamóm, klinčeky alebo iné korenie podľa chuti.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Video návod:

 

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes